Import

Offertes voor Import?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij aangesloten transporteurs.

Makkelijk en snel uw Import uitbesteed

Plaats in enkele minuten uw aanvraag

Ontvang offertes van transporteurs

Besteed uw opdracht uit

Zwart wit cargo controle

Wat kost Import?

Voorbeelden van Import

 • Import van twee containers met rubberboten
 • Maandelijks transport en import van Lithium accu's
 • Japanse kunst van Japan naar Nederland

Veelgestelde vragen

Wat is import of invoer?

Import in de context van dit artikel, betekent dat u goederen uit een ander land dan uw eigen land koopt en deze naar het eigen land overbrengt. Dit wordt ook wel de invoer van goederen genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld goederen in China bij de fabriek koopt en naar Nederland haalt om weer verder te verkopen, dan importeer je de goederen van China naar Nederland. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een auto te kopen in Duitsland voor eigen gebruik in Nederland, dan importeer je de auto van Duitsland naar Nederland.

Ook diensten kunnen worden geïmporteerd. Een voorbeeld is wanneer je een programmeur vanuit de VS een stuk software laat produceren voor gebruik in Nederland. Bij import gaan de goederen of de dienst in tegenovergestelde richting van de geldstroom. Wanneer je goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk importeer naar Nederland, gaan er spullen vanuit het UK naar Nederland maar gaat er juist geld van Nederland naar het UK.

Import is het tegenovergestelde van export. Bij import komen er goederen of diensten het land binnen, terwijl bij export ze juist hat land verlaten. Wat voor het ene land dus import is, is voor het andere land export. Stel dat je bijvoorbeeld wijn vanuit Frankrijk naar Nederland laat komen, dan wordt er wijn uit Frankrijk geëxporteerd, en wordt er wijn Nederland geïmporteerd.

Importeren vanuit een ander EU land

Binnen de EU geldt er een vrij verkeer van goederen. Dit houdt in dat je zonder restricties vanuit ieder ander EU land goederen mag importeren.

 • Tussen alle EU landen bestaan géén importheffingen op goederen;
 • Als een artikel in één van alle EU landen verkocht mag worden, dan mag het in alle EU landen verkocht worden;

Als consument betekent dit dat u zonder problemen in een ander EU land spullen kunt kopen en mee kunt nemen naar Nederland. Ook mag er zonder invoerrestricties besteld worden bij een webwinkel uit een ander EU land.

Deze vrijhandel geldt ook voor bedrijven, alleen dient dan de BTW op de juiste manier verlegd te worden. Als bedrijf mag je dus zonder restricties goederen inkopen bij andere bedrijven in de EU. Als je dit dan spreken we van een intracommunautaire levering voor degene die de goederen exporteert en een intracommunautaire verwerving voor degene die de goederen importeert.

De intracommunautaire verwerving en het verleggen van de BTW.

Als je als bedrijf in Nederland goederen inkoopt binnen Nederland, dan betaal je daar BTW over. Deze BTW kan je echter aan het einde van ieder kwartaal terugvragen van de belastingdienst. Het bedrag wat je in een kwartaal betaald hebt aan BTW, wordt dan afgetrokken van het bedrag dat je ontvangen hebt aan BTW en dient af te dragen. Belangrijk om te beseffen is dus wel dat bedrijven onderaan de streep geen BTW betalen over goederen die ze inkopen. Ze betalen de BTW bij de aanschaf maar krijgen die later weer terug.

Als je echter goederen uit een ander EU land koopt dan hoef je bij de aanschaf geen (0%) BTW te betalen. De BTW wordt dan "verlegd" naar het land waar de goederen worden aangeschaft. Over de aanschaf van de goederen wordt vervolgens het BTW tarief gerekend van het land dat de goederen importeer (in Nederland is dit meestal 21%). De importerende onderneming dient dit zelf uit te rekenen en op te geven in de BTW aangifte onder rubriek 4b. Deze BTW mag vervolgens ook meteen weer teruggevraagd worden bij rubriek 5b. Netto dient er dus ook geen BTW afgedragen te worden als een bedrijf goederen koopt uit een ander EU land. Bij een intracommunautaire levering dient dit altijd op de factuur te staan.

Waar moet u op letten bij het importeren?

- U moet nagaan of de ingevoerde goederen in Nederland zijn toegestaan. Landbouwproducten worden bijvoorbeeld gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Agrarisch product is alles wat met voedsel of landbouw te maken heeft.

- Aan de overheid moeten invoerrechten worden betaald. Dit geldt alleen als uw land van herkomst geen vrijhandelsverdrag heeft met Nederland.

- Bij invoer kunnen BTW, douanerechten en accijnzen op alcohol, tabak en brandstof verschuldigd zijn.

- U moet zich bij de Kamer van Koophandel laten registreren voor een CMR-code (Probity code). Dit is verplicht wanneer u goederen invoert, ongeacht of er douanerechten en/of BTW over verschuldigd zijn. Invoer via Rotterdam

Import via de haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam heeft meer dan 50 terminals die van cruciaal belang zijn voor de transportindustrie en fungeert ook als een belangrijk knooppunt voor lucht- en zeeverkeer. In de haven zijn allerlei faciliteiten te vinden, zoals: terminals voor containervervoer, een ferryterminal en een stukgoedterminal.

Denkt u aan importeren in Rotterdam? Dan moet u het volgende weten:

- U kunt alle relevante informatie over invoer, douaneprocedures en documentatie vinden op de website van Port of Rotterdam . Hier kunt u ook een afspraak maken met een expediteur. In daarnaast is er een overzicht van douaneterminals in de haven.

- In Rotterdam komen veel buitenlandse containers aan. U kunt hier gebruik van maken om goederen te importeren bij verschillende expediteurs.

- De haven van Rotterdam heeft verschillende faciliteiten die u kunt gebruiken voor importdoeleinden, zoals opslagruimtes en terminals.

- Douane procedures zijn meestal zeer snel. Dit betekent dat u uw goederen snel in het land kunt krijgen.

- Nederland heeft een stabiele economie, wat betekent dat er mensen zijn die bereid zijn uw producten of grondstoffen te kopen.

Importeren via Schiphol

Denkt u erover om direct op Schiphol te importeren? Dan moet u het volgende weten:

- U kunt Schiphol gebruiken om goederen uit andere landen te importeren. De luchthaven heeft veel faciliteiten die u kunt gebruiken voor importdoeleinden.

- Er is een goede transportverbinding tussen Schiphol en de rest van Europa en daarbuiten, waardoor het gemakkelijk is om uw goederen snel het land in te krijgen.

- Veel buitenlandse vliegtuigen naar Schiphol komen. U kunt dit gebruiken als middel om goederen uit verschillende landen te importeren.

- De douaneprocedures op Schiphol zijn meestal snel, waardoor u uw goederen snel het land in kunt krijgen.

Invoer en wetgeving

Voor alle verkeer tussen de lidstaten geldt de regelgeving voor invoer. Deze regelgeving is tot stand gekomen in het kader van verschillende stukken wetgeving, zoals:

- De Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel (GATT);

- Het gemeenschappelijk douanetarief;

- Richtlijn 2006/112 / EG.

Import uit EU landen

Denkt u erover om uit een EU-land te importeren? Dan moet u het volgende weten:

- U hoeft geen invoerprocedures in te dienen voor zendingen met een waarde van € 10.000 of minder. Deze worden beschouwd als kleine colli en vallen dus onder de vereenvoudigde douaneafhandeling. De belastingdienst zal u informeren als dit niet het geval is;

- U moet zich laten registreren bij de Nederlandse douane als uw goederen een waarde hebben van meer dan € 10.000 en u ze in Nederland wilt invoeren.

- Importeert u alleen goederen uit de EU en is de waarde minder dan € 10.000, dan hoeft u voor deze invoer geen btw-registratie te verrichten;

Import van buiten de EU

Als u goederen van buiten de EU importeert, moet u over deze import btw in rekening brengen.

- U moet zich altijd laten registreren bij de belastingdienst als uw goederen een waarde hebben van € 10.000 of meer. - Uw goederen zijn onderhevig aan import BTW.

Invoer en de expediteur

Bij de invoer van goederen maakt men vaak gebruik van een expediteur. Er zijn hier twee mogelijkheden: zowel de exporteur als de importeur kan een expediteur opdracht geven. De laatste mogelijkheid is alleen mogelijk als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

- De importeur doet niet een vaste inrichting in Nederland hebben, tenzij hij hier een gelieerde onderneming heeft; - de goederen niet voor eigen rekening of voor rekening van derden invoeren.

- U kunt geen gebruik maken van deze dienst als u de expediteur al in het buitenland heeft ingevoerd. - De kosten van de expediteur zijn voor uw rekening.

Als u een internationale expediteur inschakelt, kan hij u informeren over het volgende: - Of uw goederen onderworpen zijn aan invoerbepalingen;

- Waar afwijkende voorschriften gelden;

Makkelijk en snel

Import kan een hoop gedoe zijn. Het juiste bedrijf kan u helpen. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker. U plaatst een aanvraag en ontvangt reacties. Vervolgens kiest u het bedrijf waarmee u in zee wilt gaan.

Waarom Transportscanner?

Kwaliteit - Alle bedrijven worden gecheckt op kwaliteit en vergunningen. Controleer een bedrijf altijd in onze bedrijvengids.

Snel - Binnen 24 uur meerdere offertes

Gratis -  Het aanvragen en ontvangen van offertes is gratis en vrijblijvend

Plaats uw Import opdracht

 • Onderaan dit formulier kunt u de exacte los- en laadlocatie doorgeven.
 • Wilt u zelf de goederen inklaren?
 • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
 • Laad- / ophaaladres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp

 • Afleveradres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp
 • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 •  

Kennisbank transport