Autotransport: Wat kost het en waar let je op?

Autodealers, leasemaatschappijen, autofabrikanten maar ook particulieren maken gebruik van autotransport. Hieronder geven we je inzage in de meest geschikte transportmethodes. Verder bespreken we waar je goed op moet letten als je een autotransport uitbesteedt. Tenslotte gaan we in op de kosten van het vervoer van één of meerdere voertuigen.

Soorten autotransport

Er zijn twee manieren van autotransport:

 1. Door middel van een hiker. Dit is iemand die de auto voor een klant van A naar B rijdt.
 2. Op een autotransporter De auto wordt op een trailer of oplegger geladen die op locatie wordt gebracht.
Een Truck volgeladen met auto's

Offertes voor Autotransport

Bereik met één aanvraag meerdere gespecialiseerde autotransportbedrijven.

Autotransport door middel van een Hiker

Simpel gezegd is dit het inhuren van een chauffeur die de auto naar de afgesproken bestemming rijdt. Veel leasemaatschappijen en autoverhuurders maken hiervan gebruik. Soms hebben ze zelf een aantal hikers in dienst, of ze maken gebruik van een transportbedrijf die een netwerk hebben van hikers. Dit soort bedrijven hebben vaak in heel het land hikers zitten zodat ze overal snel iemand kunnen sturen die de auto weg kan rijden.

Autotransport op een autotransporter

Voor het transport van auto's bestaan er speciale trucks die zijn gemaakt voor het transport van (personen-)auto's, ook wel autotransporters genoemd. Vaak kan een dergelijke autotransporter meerdere auto's tegelijkertijd transporteren. Een onderscheid wat gemaakt kan worden is het open of gesloten transport. Bij open transport staat de auto in de lucht op de truck. Hij is dan onderhevig aan de weersomstandigheden. Meestal is dit geen enkel probleem, maar soms kan er gekozen worden voor gesloten transport. In dat geval wordt de auto in een gesloten trailer vervoerd.

Internationaal autotransport

Er worden tegenwoordig heel veel auto's de grens over vervoerd, van en naar Nederland. De laatste jaren is er een enorme stijging in autotransport van Nederland naar het buitenland. Auto's die wij hier niet meer willen, zoals veel dieselauto's, zijn in Oost-Europa bijvoorbeeld wel heel populair. Daarnaast is door de enorme toename in elektrische auto's een vergroting van de buitenlandse afname van Nederlandse auto's te zien. Tenslotte is er een redelijk stabiel aantal verhuizers van en naar Nederland die graag hun auto meenemen. In veel gevallen wordt er hier een beroep gedaan op internationale autotransportbedrijven.

De belangrijkste aandachtspunten bij internationaal transport van een auto:

 • Heeft het transportbedrijf de juiste vergunningen? Voor het professioneel vervoeren van een auto op een autotransporter of aanhanger binnen Europa is een vergunning van het NIWO vereist. Binnen Nederland is een Eurovergunning vereist, maar internationaal zal een aanvulling op de Eurovergunnging nodig zijn. In de meeste gevallen zal een zogenaamde CEMT-vergunning volstaan.
 • Is de lading goed verzekerd? Naast het feit dat de transporteur zelf goed verzekerd dient te zijn, is voor u het belangrijkste dat de lading geen risico loopt. Het kan zijn dat de transporteur hier voor zorgt, maar dit is niet altijd zo. Verder kunt u de lading (de auto dus) zelf aanvullend verzekeren met een goederentransportverzekering.. Zeker in het geval van een speciaal object of luxe auto is dit zeer aan te raden. Overleg dit met de transporteur en vraag offertes voor transportverzekeringen aan wanneer nodig.
 • Zorg dat de afspraken met de transporteur goed op papier staan. De autotransporteur zal meestal een contract en voorwaarden hanteren die u dient te ondertekenen. Wij adviseren u in zee te gaan met een autotransporteur die de AVC/CMR voorwaarden hanteert.
autotransporter

Autotransport op maat

Alles wat niet standaard is valt onder deze categorie autotransport. Denk bijvoorbeeld aan zeer dure auto's voor een autoshow, race-auto's voor een race of overdekt autovervoer. Helemaal specialistisch is het vervoer van vrachtwagens. Dergelijke transportaanvragen zijn echt uitdagingen en vergen specialisme en ervaring. Als klant is het hierbij extra belangrijk om goed met de vervoerder te overleggen dat de bijzondere auto of truck goed verzekerd is en dat alle afspraken goed op papier staan.

Zelf een auto transporteren - welk rijbewijs?

Als je zelf een auto gaat vervoeren op een aanhanger of door de auto over te rijden, moet je even goed kijken welk rijbewijs je nodig hebt. Voor autotransport op een aanhanger zul je in de meeste gevallen minimaal een BE rijbewijs nodig hebben. Op de website van de RDW vul je gemakkelijk je kenteken in waarna je snel ziet welk gewicht je auto mag trekken en wat het ledige gewicht en laadvermogen van uw voertuig is.

Als je het voertuig zelf gaat verrijden, dien je het juiste rijbewijs voor dat type voertuig te hebben. Lees hier uit welk rijbewijs je nodig hebt voor jouw type voertuig.

welk rijbewijs aanhanger

Bedrijven gespecialiseerd in voertuigtransport

Er zijn in Nederland en Belgie veel bedrijven die een auto kunnen transporteren. Daarvan is een aantal echt gespecialiseerd en een aantal biedt het aan naast andere type transporten. Hieronder staan geregistreerde bedrijven die een autotransport kunnen uitvoeren. Er zijn bedrijven bij die geschikt zijn voor het relatief simpele vervoer van een enkele tweedehands auto. Maar ook als u van bent een hele autotransporter vol met nieuwe auto's te vervoeren, kunt u hier een geschikt bedrijf vinden.

Let bij het kiezen op dat het transportbedrijf de vergunningen en verzekeringen goed op orde heeft. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf.

Eerder geplaatst Autotransport

Personenauto transport, ENG naar NL

21 januari 2021

Het betreft het ophalen van een audi A1 uit Sollihul, Engeland. De wagen moet naar Nederland. Het betreft een koop op afstand. Er zullen personen aanwezig zijn om de auto te laden. Plaats van levering in NL kan in overleg.

Auto van Enschede, Nederland naar Gent, Belgie

21 januari 2021

Ik zou zo snel mogelijk een transportfirma nodig hebben die mijn tweedehandswagen kan ophalen in Enschede, Nederland en die vervolgens te transporteren naar Sint-Martens-Latem (Regio Gent) in Belgie.

schade auto vanaf Ellzee Duitsland naar Apeldoorn

21 januari 2021

Schade auto rolt wel maar wiel staat scheef.
Mensen aanwezig op afhaal adres.
goed bereikbaar.

Transport rollende maar niet startende auto 75 km

21 januari 2021

Niet startende wel rollende smart roadster zou van huis (3271ak) naar smartarts smart specialist in velddriel (5334LE) gebracht moeten worden 75. Startmotor is geblokkeerd, auto rolt en stuurt wel.

Auto transport

20 januari 2021

De auto moet van Parijs naar Weesp verplaatst worden

Bekijk alle aanvragen

Wat kost het transport van een auto?

De totale kosten van het vervoeren van één of meerdere auto's hangt van meerdere factoren af:

 • De totale afstand tussen laad- en losbestemming
 • Het type auto (soort, afmetingen, gewicht)
 • De hoeveelheid auto's
 • Of de auto goed te bereiken is met een autotransporter (toegankelijk en verhard terrein of niet)
 • Aanvullende verzekeringen (in sommige gevallen, bijvoorbeeld met speciale objecten, kan een aanvullende verzekering praktisch zijn)
 • De tijdslijn: of het autotransport spoed heeft of planbaar is
 • Aanvullende kosten zoals tol en toeslagen bij internationaal autotransport

Een gemiddeld transport van een enkele kleine tot middelgrote auto binnen Nederland zal meestal tussen de 200 en de 800 euro kosten.

Voor het vervoer van meerdere, grotere of bijzondere auto's zullen de prijzen anders zijn. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde autotransportbedrijven.

Offertes voor Autotransport

Bereik met één aanvraag meerdere gespecialiseerde autotransportbedrijven.