Boottransport - Hoe werkt het en wat kost het?

Er zijn twee soorten boottransport: transport over land (wegtransport) en transport over het water (transport door een schipper of sleep- en duwtransport).

Boottransport over de weg

Gespecialiseerde transportbedrijven kunnen een boot op een trailer of oplegger over de weg op locatie afleveren. Kleine boten kunnen op een boottrailer achter een auto met trekhaak. Boottrailers hebben vaak een lier waardoor ze kleine boten bij een trailerhelling uit het water kunnen trekken. Iets grotere boten of boten met een diepe kiel dienen met een kraan uit het water te worden gehaald. De trailer wordt in dat geval langs de kade gereden en de boot wordt zo op de trailer gelegd.

Grote boten en jachten zijn te groot voor een reguliere boottrailer en dienen vervoerd te worden door een truck met oplegger. De grotere boottransporteurs hebben zogenaamde diepladers. Bij een dieplader is de laadruimte lager waardoor hij tussen de assen ligt. Hierdoor kunnen hoge boten met een diepe kiel alsnog gewoon over de weg getransporteerd worden.

Boot in de kraan
Met een kraan kan een boot uit het water worden gehaald
Dieplader
Met een dieplader komt de vracht tussen de assen
Dufoer 34
Transport op eigen kiel

Transport over water

Een boot kan natuurlijk ook via de waterwegen op locatie worden afgeleverd. Er zijn in dat geval twee mogelijkheden. De boot wordt overgevaren door een schipper. Tegen betaling, of soms zelfs gratis, biedt een schipper aan om een boot over te varen zodat de booteigenaar van zijn schip op de gewenste locatie kan genieten. Dit wordt ook wel transport op eigen kiel genoemd. Een boot kan ook gesleept of geduwd worden. Een ander schip sleept of duwt in dat geval de boot naar locatie.

Wat zijn de kosten van boottransport?

De uiteindelijke kosten hangen af van de grootte en het gewicht van de boot en de afstand die moet worden afgelegd. Ook maakt het veel uit of de boot met een schipper kan worden overgevaren of over de weg vervoerd moet worden. Het meeste bootvervoer vindt plaats binnen Europa, maar ook intercontinentaal boottransport is mogelijk. Aan dat laatste zitten wel weer veel hogere kosten. Niet ieder bedrijf mag zomaar een zware boot vervoeren. Een bedrijf moet over de juiste vergunningen en verzekeringen beschikken. Dit maakt het vervoer mogelijk wat duurder dan wanneer u een niet-gecertificeerd boottransporteur de opdracht laat uitvoeren, maar geeft u wel de zekerheid van een echte professional.

Hieronder een paar voorbeelden van recente boottransport-offertes (tarieven excl. btw):

  • Catamaran 8 meter van Verenigd Koninkrijk naar Nederland: €2000,-
  • Motorkruiser 12,5 meter 13000 kg van Frankrijk naar Nederland: € 4000,-
  • Sloep met kajuit 7 meter van Zuid-Holland naar Friesland: €800,-

Meer weten?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij aangesloten logistieke bedrijven.