Dierentransport

Transport van huisdieren, vee en andere dieren

Dierentransport is een vak apart. Dieren houden er niet van vervoerd te worden. Dit type transport moet voor het dier dus zo aangenaam mogelijk worden gemaakt. De juiste expertise is hierbij onontbeerlijk. U wilt dat uw favoriete dier veilig op bestemming aankomt. Dierentransport kunt u gemakkelijk via ons regelen door een online aanvraag te plaatsen.

Koeien in het weiland

Er zijn in Europa (om terechte redenen) strenge regels voor het vervoeren van dieren. Deze regels zijn opgenomen in de Verordening (EG) Nr. 1/2005. In deze wetgeving zijn voor allerlei verschillende dieren de vereisten opgenomen om dat dier te mogen vervoeren. Denk hierbij aan de maximale aaneengesloten transportduur, afgesproken rusttijden, ruimte voor het dier, voldoende drink- en eetmogelijkheden voor het dier, vloer waarop het dier moet staan, aanwezigheid van voldoende strooisel etc.

In Nederland wordt dit gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, oftewel de NVWA (onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Inspecteurs van de NVWA controleren of dieren wel vervoerd mogen worden en of dat op de juiste manier gebeurt. Daarnaast geeft de NVWA vergunningen uit om dieren te mogen vervoeren. Als een transporteur nooit transporten uitvoert van meer dan 65 kilometer heeft hij geen vergunning nodig (uiteraard dient hij zich wel aan de wetgeving te houden). Er zijn twee type vergunningen die uitgegeven worden voor het transport van dieren:

 • Type I: Voor vervoer korter dan 8 uur, inclusief laden en lossen (voorbeeld vergunning type I: bron )
 • Type II: Voor vervoer langer dan 8 uur (voorbeeld vergunning type II: bron)

Transportscanner controleert ieder bedrijf op aanwezige vergunningen voor het transport van dieren. Controleer daarom ook altijd ieder bedrijf in onze bedrijvengids op de aanwezige vergunningen.

Lijst van bedrijven met een vervoersvergunning voor levende dieren Type I

Lijst van bedrijven met een vervoersvergunning voor levende dieren Type II

Het dierenpaspoort

Dierenartsen kunnen een Europees paspoort voor gezelschapsdieren afgeven. Dit huisdierenpaspoort is verplicht om honden, katten en fretten mee de grens over te nemen. In die paspoort zijn opgenomen de gegevens van het huisdier en eigenaar (en diens contactgegevens), een foto, de soort, het geslacht, het ras, de uiterlijke kenmerken en het nummer van de identificatiechip en het bewijs van inenting tegen rabiës (hondsdolheid). De regels rondom het dierenpaspoort zijn te vinden op de site van de Europese Unie. Voor andere dieren dan honden, katten en fretten bestaat er geen Europees dierenpaspoort maar verschillen de regels per land. Denk hierbij aan vogels, siervissen, reptielen, knaagdieren en konijnen. Raadpleeg hiervoor altijd de nationale voorschriften per land. Soms wordt het entboekje van bijvoorbeeld een konijn ook wel het paspoort van het konijn genoemd maar dit is feitelijk onjuist. Wel bestaat er ook het Nederlandse paardenpaspoort. Dit is een identificatiebewijs (geen eigendomsbewijs) voor paarden. Alle paarden ouder dan zes maanden (tijdelijk negen ivm met de coronamaatregelen) dienen een paardenpaspoort te hebben. Kijk hieronder voor meer info.

Europees huisdierenpaspoort
meisje met kat

Huisdierentransport

Voor het vervoer van uw huisdier wilt u dat alles goed geregeld is. Veel mensen hebben een hechte band met hun huisdier. Het transport van uw huisdier dient daarom veilig te zijn en te zorgen voor een goede verzorging voor het dier. Of het nou gaat om een kort ritje met de dierentaxi of een internationale vlucht, het moet goed geregeld zijn.

Katten- en hondentransport

Klein wit hondjeWettelijk dient er om de 8 uur gestopt te worden zodat honden en katten kunnen drinken en om de 24 uur om te voederen. Daarnaast mogen honden en katten jonger dan 8 weken niet zonder moeder vervoerd worden. Ook dienen er duidelijke instructies aanwezig te zijn voor het voederen en drenken. In de praktijk stoppen veel vervoerders veel vaker om een hond even vrij te laten. Katten en kleine honden kunnen vaak vervoerd worden in een transportmand of transportbox. Grotere honden gaan vaak achterin in een dierentaxi. Dit zijn speciaal ingerichte auto's waar het huisdier comfortabel in vervoerd kan worden. Er wordt rekening gehouden met een goede luchtcirculatie en temperatuur zodat het dier verse lucht kan krijgen en het niet buitengewoon warm krijgt. Internationaal kunnen honden ook per luchttransport vervoerd worden. Bij het internationale transport van dieren komt het een en ander kijken. Zo dient het huisdier door een erkende arts gekeurd te zijn voordat het vervoerd mag worden. De dieren dienen daarnaast over de juiste inentingen te beschikken. Uiteraard kunnen bedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervoer van huisdieren u hierbij helpen. Zorg ervoor dat u altijd met de vervoerder goede afspraken maakt over het transport van uw hond of kat. Daarnaast raden wij ten zeerste aan om ruim op tijd contact op te nemen met het dierentransportbedrijf, om er zeker van te zijn dat op tijd alle inentingen en gezondheidscertificeringen op orde zijn. Honden en katten kunnen vaak ook mee met vluchten van de KLM. Kijk op hun website voor hun beleid rondom het vervoeren huisdieren. Om een hond of kat mee te nemen uit het buitenland heeft het NVWA een uitstekende checklist opgesteld. Wanneer u met uw huisdier op vakantie wil naar het buitenland dan gelden er per land andere invoereisen. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft invoereisen per land op een rijtje gezet. Zowel de invoereisen voor Europese landen als de invoereisen buiten Europa zijn op hun site te vinden. 

Veetransport

In Nederland wordt het transport van Vee ook streng gecontroleerd door de NVWA. De regels verschillen per type dier en de afstand die moet worden afgelegd, en zijn opgenomen in de eerdergenoemde verordening (EG) Nr. 1/2005 van de EU. Officiële artsen (OD's) controleren het welzijn van de dieren tijdens het transport. Dit doen ze op basis van Werkvoorschrift welzijn tijdens vervoer van gewervelde dieren. Hierin staat uitgelegd waarop allemaal gecontroleerd wordt en dit wordt aangevuld met verschillende bijlages met specifieke regels voor eenhoevige dieren, runderen, schapen en geiten, varkens, pluimvee, honden en katten, en overige dieren. Er zijn verschillende controleposten voor runderen, varkens, paarden, schapen en geiten. Deze posten zijn ook te vinden op de site van de NVWA.

Veetransport gebeurt met speciaal daarvoor geconditioneerde wagens. Vaak kunnen deze wagens de temperatuur instellen. Daarnaast hebben deze wagens meestal drinkwatersystemen om de dieren te kunnen drenken onderweg.

Paardentransport

Het paardenpaspoort

Zoals hierboven ook al even besproken bestaat er het paardenpaspoort. Dit is niet hetzelfde als een dierenpaspoort. Ieder paard, pony, ezel of zebra in Nederland dient een paardenpaspoort te hebben, terwijl het dierenpaspoort alleen verplicht is bij internationale reizen voor honden, katten en fretten. Sinds 2006 dienen alle paardachtigen ook gechipt te zijn. Het paardenpaspoort is een identificatiebewijs (geen eigendomsbewijs) en hierin zijn de volgende zaken te vinden:

 • Het chipnummer/transpondernummer: dit is het nummer van de chip van het paard
 • Registratienummer: ook bekend als stamboeknummer of levensnummer
 • Afstamming: indien de stamboom bekend is staat deze er ook in
 • Schets of foto
 • De naam
 • Het ras
 • De leeftijd
 • De kleur
 • Het geslacht
 • Kentekenen

Dit paspoort kan namens de RVO (rijksdienst voor ondernemend Nederland) uitgegeven worden door paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi). Een overzicht van alle ppi instanties is hier te downloaden. De instantie die het paspoort uitgeeft zorgt dat de gegevens van het paard in de centrale database terecht komen. Binnen zes maanden na geboorte dient een veulen gechipt te worden en een paspoort te hebben.

Een paardenpaspoort in Nederland is altijd verplicht voor het bezit van paarden, het vervoer van paarden of de slacht van paarden. Controleer bij aankoop van een paard dan ook altijd het paspoort nauwkeurig op juistheid. Let er vooral ook goed op dat het chipnummer overeenkomt met het nummer dat vermeld staat in het paspoort. Een chip is voor ieder paard verplicht en wordt aangebracht in de hals van het paard. Op de site van de RVO kunt u zoeken op het chipnummer van het paard. Hier kunt de PPI vinden die het paspoort heeft uitgegeven. Deze kunt u vervolgens benaderen voor meer informatie over het paard.

Het paardenpaspoort dient altijd in de buurt van het paard te zijn. Een kopie volstaat niet.

Paard

Paarden zelf vervoeren

Paarden mogen zelf vervoerd worden indien er aan de volgende voorwaardes wordt voldaan:

 • Maximaal twee paarden tegelijk
 • Niet meer dan 65km
 • Niet grensoverschrijdend
 • De paardenpaspoorten zijn voor ieder paard aanwezig
 • De de paarden worden (aantoonbaar) voor de hobby vervoerd. Dit betekent:
  • Dat ze niet naar het slachthuis gaan
  • U niet naar het parcours rijdt om er geld aan te verdienen

Als u paarden buiten een van deze voorwaardes wil vervoeren dan wordt dat door de wet beschouwd als professioneel paardentransport. Dat betekent dat u óf zelf de vergunningen daarvoor in orde moet maken, óf een professionele partij moet inschakelen. Zie hieronder wat de vereisten daarvoor zijn.

Professioneel paardentransport

Bedrijven die commercieel paarden willen transporteren hebben de hier bovengenoemde vervoersvergunning levende dieren type I nodig voor transporten onder de 8 uur. Deze vergunning is ook noodzakelijk voor iedereen die:

 • Meer dan twee paarden wil vervoeren
 • Paarden langer dan 65km wil vervoeren
 • Als je paarden voor iemand anders vervoert
 • Als je paarden wil vervoeren met als doel er geld aan te verdienen (wedstrijden of de slacht)

Om paarden professioneel te vervoeren dient aan de volgende voorwaardes te worden voldaan:

 • Het bedrijf is in het bezit van een NVWA vervoersvergunning levende dieren type I
 • Het bedrijf is in bezit van een Eurovergunning
 • De chauffeur en de vervoerders zijn in het bezit van Het Getuigschrift van Vakbekwaamheid veetransport, uitgegeven door het CBR.
 • De juiste transportdocumenten zijn aanwezig. Deze kunnen gecontroleerd worden. Hierin staat aangegeven welke dieren er vervoerd worden, de vertrek en aankomstplaats en de verwachte reistijd.
 • Alle paardenpaspoorten dienen aanwezig te zijn.
 • Veilige vervoermodaliteiten: de paarden dienen in een gekeurde trailer of vrachtwagen vervoerd te worden.

Wat kost dierentransport?

Wat het transport van levende dieren kost hangt af van het type dier, de afstand en eventuele andere zaken die het transport complex maken. Als een enkele paardentrailer voldoende is zullen de kosten meevallen, maar een complete veestapel vervoeren is van een andere orde.

Verder zullen de transportkosten van dieren tussen bedrijven onderling verschillen. Professionele dierentransportbedrijven hebben hun papieren op orde: vergunningen en verzekeringen zijn echt een must. Een bedrijf zonder de juiste vervoersvergunningen en verzekeringen kan gemakkelijk goedkopere dierentransporten aanbieden, maar mag dit niet doen. Let hier dus goed op. In onze bedrijvengids staat per bedrijf aangegeven welke transporten ze mogen uitvoeren.

Bekijk hieronder eerdere prijzen van dierentransporten:

TransportKosten
2 katten en hond van noord Holland naar Zuid-Denemarken750
Kitten van Nederland naar Frankrijk300
Kat vervoeren vanuit Gronau bij Enschede125
2 vogels op halen in munchen395
Hond (12kg) van Haarlem naar Aalborg Denemarken625
2 ara papegaaien transporteren van Gravenstein Oostenrijk naar Hasselt België1250

Meer weten?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij aangesloten dierentransportbedrijven.

Eerder geplaatste dierentransporten

Puppy van Belgie naar Reading

13 april 2021

Vertek- en aakomstdag moet hetzelfde zijn maar kan tussen 23-04 en 25-04.
Het gaat over het vervoer van een 15.5 weken oude puppy zonder dat ik of iemand anders mee kan reizen.
Het zou gaan om een ophaling in Knokke om liefst via "road" naar Engeland te gaan met drop off point in Reading, UK.

Puppy

13 april 2021

Luchthaven Orly (Frankrijk) naar Temse of andere locatie in België

7 dwerggeiten van Gelderland NED naar Zweden in 2023

13 april 2021

Wij gaan in 2023 emigreren naar Zweden en hebben zelf geen vervoersmiddel voor de geiten. Bovendien zitten er veel eisen aan de export en import en zoeken wij hier een bedrijf voor die de geiten kan vervoeren en makkelijk aan deze eisen kan voldoen en ons eventueel kan helpen aangeven waar wij voor de geiten verder nog meer aan moeten voldoen voor de lange reis.

Laad en losplaats zijn makkelijk en goed. Vlakke grond, goed bereikbaar en zeker twee tot 4 mensen die kunnen helpen bij het in en uitladen.

Het betreft dus pas een opdracht voor 2023 echter willen wij alvast goed voorbereid zijn en weten aan welke eisen we moeten voldoen, wie ons kan helpen bij deze tocht en hoeveel het zal kosten.

Op de foto's zijn nog niet alle geiten geoormerkt maar inmiddels hebben ze deze allemaal gekregen.

honden van rusland sint petersburg naar rotterdam

12 april 2021

2 pups van LAX los Angeles naar Amsterdam

11 april 2021

2 pups ophalen bij de fokker in Palm springs in Amerika , pups reizen samen in 1 reisbench, bij aankomst in schiphol zal er iemand zijn om ze op te halen.

Aangesloten transportbedrijven gespecialiseerd in dierentransport:

Onderaan iedere bedrijfspagina vind je de door ons uitgevoerde verificatie van de vergunningen van het betreffende bedrijf. Hier staat ook of het bedrijf beschikt over de hierboven genoemde vergunningen uitgegeven door de NVWA (type I en type II). Wij raden iedereen sterk aan om altijd in de bedrijvengids te controleren of het bedrijf over de juiste vergunningen bezit om het betreffende vervoer uit te mogen voeren.