Dierentransport

Transport van huisdieren, vee en andere dieren

Dierentransport is een vak apart. Dieren houden er niet van vervoerd te worden. Dit type transport moet voor het dier dus zo aangenaam mogelijk worden gemaakt. De juiste expertise is hierbij onontbeerlijk. U wilt dat uw favoriete dier veilig op bestemming aankomt. Dierentransport kunt u gemakkelijk via ons regelen door een online opdracht te plaatsen. In dit artikel:

 • Wetgeving dierentransport
 • Huisdierentransport
 • Katten- hondentransport
 • Paardentransport
 • Veetransport
Koeien in het weiland

Wet- en regelgeving omtrent het vervoer van dieren

Er zijn in Europa (om terechte redenen) strenge regels voor het vervoeren van dieren. Deze regels zijn opgenomen in de Verordening (EG) Nr. 1/2005. In deze wetgeving zijn voor allerlei verschillende dieren de vereisten opgenomen om dat dier te mogen vervoeren. Denk hierbij aan de maximale aaneengesloten transportduur, afgesproken rusttijden, ruimte voor het dier, voldoende drink- en eetmogelijkheden voor het dier, vloer waarop het dier moet staan, aanwezigheid van voldoende strooisel etc.

In Nederland wordt dit gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, oftewel de NVWA(onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Inspecteurs van de NVWA controleren of dieren wel vervoerd mogen worden en of dat op de juiste manier gebeurt. Daarnaast geeft de NVWA vergunningen uit om dieren te mogen vervoeren. Als een transporteur nooit transporten uitvoert van meer dan 65 kilometer heeft hij geen vergunning nodig (uiteraard dient hij zich wel aan de wetgeving te houden). Er zijn twee type vergunningen die uitgegeven worden voor het transport van dieren:

 • Type I: Voor vervoer korter dan 8 uur, inclusief laden en lossen (voorbeeld vergunning type I: bron )
 • Type II: Voor vervoer langer dan 8 uur (voorbeeld vergunning type II: bron)

Transportscanner controleert ieder bedrijf op aanwezige vergunningen voor het transport van dieren. Controleer daarom ook altijd ieder bedrijf in onze bedrijvengids op de aanwezige vergunningen.

Lijst van bedrijven met een vervoersvergunning voor levende dieren Type I

Lijst van bedrijven met een vervoersvergunning voor levende dieren Type II

Het dierenpaspoort

Dierenartsen kunnen een Europees paspoort voor gezelschapsdieren afgeven. Dit huisdierenpaspoort is verplicht om honden, katten en fretten mee de grens over te nemen. In die paspoort zijn opgenomen de gegevens van het huisdier en eigenaar (en diens contactgegevens), een foto, de soort, het geslacht, het ras, de uiterlijke kenmerken en het nummer van de identificatiechip en het bewijs van inenting tegen rabiës (hondsdolheid). De regels rondom het dierenpaspoort zijn te vinden op de site van de Europese Unie. Voor andere dieren dan honden, katten en fretten bestaat er geen Europees dierenpaspoort maar verschillen de regels per land. Denk hierbij aan vogels, siervissen, reptielen, knaagdieren en konijnen. Raadpleeg hiervoor altijd de nationale voorschriften per land. Soms wordt het entboekje van bijvoorbeeld een konijn ook wel het paspoort van het konijn genoemd maar dit is feitelijk onjuist. Wel bestaat er ook het Nederlandse paardenpaspoort. Dit is een identificatiebewijs (geen eigendomsbewijs) voor paarden. Alle paarden ouder dan zes (tijdelijk 9 maanden ivm met de coronamaatregelen) maanden dienen een paardenpaspoort te hebben. Kijk hieronder voor meer info.

Europees huisdierenpaspoort

Aangesloten transportbedrijven gespecialiseerd in dierentransport:

Onderaan iedere bedrijfspagina vind je de door ons uitgevoerde verificatie van de vergunningen van het betreffende bedrijf. Hier staat ook of het bedrijf beschikt over de hierboven genoemde vergunningen uitgegeven door de NVWA (type I en type II). Wij raden iedereen sterk aan om altijd in de bedrijvengids te controleren of het bedrijf over de juiste vergunningen bezit om het betreffende vervoer uit te mogen voeren.

meisje met kat

Huisdierentransport

Voor het vervoer van uw huisdier wilt u dat alles goed geregeld is. Veel mensen hebben een hechte band met hun huisdier. Het transport van uw huisdier dient daarom veilig te zijn en te zorgen voor een goede verzorging voor het dier. Of het nou gaat om een kort ritje met de dierentaxi of een internationale vlucht, het moet goed geregeld zijn.

Katten- en hondentransport

Klein wit hondjeWettelijk dient er om de 8 uur gestopt te worden zodat honden en katten kunnen drinken en om de 24 uur om te voederen. Daarnaast mogen honden en katten jonger dan 8 weken niet zonder moeder vervoerd worden. Ook dienen er duidelijke instructies aanwezig te zijn voor het voederen en drenken. In de praktijk stoppen veel vervoerders veel vaker om een hond even vrij te laten. Katten en kleine honden kunnen vaak vervoerd worden in een transportmand of transportbox. Grotere honden gaan vaak achterin in een dierentaxi. Dit zijn speciaal ingerichte auto's waar het huisdier comfortabel in vervoerd kan worden. Er wordt rekening gehouden met een goede luchtcirculatie en temperatuur zodat het dier verse lucht kan krijgen en het niet buitengewoon warm krijgt. Internationaal kunnen honden ook per luchttransport vervoerd worden. Bij het internationale transport van dieren komt het een en ander kijken. Zo dient het huisdier door een erkende arts gekeurd te zijn voordat het vervoerd mag worden. De dieren dienen daarnaast over de juiste inentingen te beschikken. Uiteraard kunnen bedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervoer van huisdieren u hierbij helpen. Zorg ervoor dat u altijd met de vervoerder goede afspraken maakt over het transport van uw hond of kat. Daarnaast raden wij ten zeerste aan om ruim op tijd contact op te nemen met het dierentransportbedrijf, om er zeker van te zijn dat op tijd alle inentingen en gezondheidscertificeringen op orde zijn. Honden en katten kunnen vaak ook mee met vluchten van de KLM. Kijk op hun website voor hun beleid rondom het vervoeren huisdieren. Om een hond of kat mee te nemen uit het buitenland heeft het NVWA een uitstekende checklist opgesteld. Wanneer u met uw huisdier op vakantie wil naar het buitenland dan gelden er per land andere invoereisen. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft invoereisen per land op een rijtje gezet. Zowel de invoereisen voor Europese landen als de invoereisen buiten Europa zijn op hun site te vinden. 

Veetransport

DIT NOG AFSCHRIJVEN:

Wet en regelgeving veetransport:

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/vervoer-levende-dieren en

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX%3A32005R0001%3ANL%3AHTML

Overzicht controleposten: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/erkenningen-registraties-en-vergunningen/lijsten-bedrijven-met-een-erkenning-registratie-of-vergunning/vervoer-van-dieren-overzicht-bedrijven

https://ec.europa.eu/food/animals/welfare/practice/transport_en

Paardentransport

Het paardenpaspoort

Zoals hierboven ook al even besproken bestaat er het paardenpaspoort. Dit is niet hetzelfde als een dierenpaspoort. Ieder paard, pony, ezel of zebra in Nederland dient een paardenpaspoort te hebben. Het paardenpaspoort is een identificatiebewijs (geen eigendomsbewijs) en hierin staan de identificatiegegevens van het dier zoals het levensnummer, chipnummer, schets en/of foto.

Dit paspoort kan namens de RVO (rijksdienst voor ondernemend Nederland) uitgegeven worden door paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi). Een overzicht van alle ppi instanties is hier te downloaden. De instantie die het paspoort uitgeeft zorgt dat de gegevens van het paard in de centrale database terecht komen. Binnen zes maanden na geboorte dient een veulen gechipt te worden en een paspoort te hebben.

Een paardenpaspoort in Nederland is altijd verplicht voor het bezit van paarden, het vervoer van paarden of de slacht van paarden. Controleer bij aankoop van een paard dan ook altijd het paspoort nauwkeurig op juistheid. Let er vooral ook goed op dat het chipnummer overeenkomt met het nummer dat vermeld staat in het paspoort. Een chip is voor ieder paard verplicht en wordt aangebracht in de hals van het paard. Op de site van de RVO kunt u zoeken op het chipnummer van het paard. Hier kunt de PPI vinden die het paspoort heeft uitgegeven. Deze kunt u vervolgens benaderen voor meer informatie over het paard.

Het paardenpaspoort dient altijd in de buurt van het paard te zijn. Een kopie volstaat niet.

Paard

Paarden zelf vervoeren

Paarden mogen zelf vervoerd worden indien er aan de volgende voorwaardes wordt voldaan:

 • Maximaal twee paarden tegelijk
 • Niet meer dan 65km
 • Niet grensoverschrijdend
 • De paardenpaspoorten zijn voor ieder paard aanwezig
 • De de paarden worden (aantoonbaar) voor de hobby vervoerd. Dit betekent:
  • Dat ze niet naar het slachthuis gaan
  • Je niet naar het parcours rijdt om er geld aan te verdienen

Als je paarden buiten een van deze voorwaardes wil vervoeren dan wordt dat door de wet beschouwd als professioneel paardentransport. Dat betekent dat je of zelf de vergunningen daarvoor in orde moet maken, of een professionele partij moet inschakelen. Zie hieronder wat de vereisten daarvoor zijn.

Professioneel paardentransport

Bedrijven die commercieel paarden willen transporteren hebben de hier bovengenoemde vervoersvergunning levende dieren type I nodig voor transporten onder de 8 uur. Deze vergunning is ook noodzakelijk voor iedereen die:

 • Meer dan twee paarden wil vervoeren
 • Paarden langer dan 65km wil vervoeren
 • Als je paarden voor iemand anders vervoert
 • Als je paarden wil vervoeren met als doel er geld aan te verdienen (wedstrijden of de slacht)

Om paarden professioneel te vervoeren dient aan de volgende voorwaardes te worden voldaan:

 • Het bedrijf is een het bezit van een NVWA vervoersvergunning levende dieren type I
 • Het bedrijf is in bezit van een Eurovergunning
 • De chauffeur en de vervoerders zijn in het bezit van Het Getuigschrift van Vakbekwaamheid veetransport, uitgegeven door het CBR.
 • De juiste transportdocumenten zijn aanwezig. Deze kunnen gecontroleerd worden. Hierin staat aangegeven welke dieren er vervoerd worden, de vertrek en aankomstplaats en de verwachte reistijd.
 • Alle paardenpaspoorten dienen aanwezig te zijn.
 • Veilige vervoermodaliteiten: de paarden dienen in een gekeurde trailer of vrachtwagen vervoerd te worden.