Verhuizen - Wat kost het en waar moet je op letten?

Bij een verhuizing komt vaak veel kijken. Om een verhuizing soepel te laten verlopen is een goede voorbereiding essentieel. Naast de fysieke verhuizing (het verplaatsen van alle spullen van een huishouding naar de nieuwe woning) moeten er natuurlijk ook tal van andere dingen geregeld worden. Denk hierbij aan al het papierwerk en het aansluiten van de energie en andere diensten. De fysieke verhuizing kan je zelf doen, of uitbesteden via een verhuisbedrijf. Hieronder enkele tips en tricks om de verhuizing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

We helpen je ook graag direct aan meerdere offertes van verhuisbedrijven. Je kunt ook een verhuisbedrijf zoeken in onze bedrijvengids.

verhuizing

De kosten voor een verhuizing door een verhuisservice kunnen aanzienlijk verschillen. Een verhuizing van een appartement of klein tot middelgroot huis binnen Nederland. kost meestal grofweg tussen de 250 en 2500 euro.

Aanvullende kosten worden meestal apart gemeld (zorg ervoor dat duidelijk is welke diensten wel en niet worden meegerekend, zet het bij voorkeur op papier). Zo zal het inpakken/uitpakken van verhuisdozen en demontage ongeveer 30 tot 50 euro per uur kosten. Houd verder nog rekening met aanvullende kosten zoals tol (in geval internationaal transport), brandstof en parkeerkosten.

De kosten zijn afhankelijk van de grootte van de verhuizing en van de afstand van de verhuizing. Met de grootte van de verhuizing bedoelen we de hoeveelheid meubelstukken en overige items die verhuisd moeten worden. De afstand gaat over het aantal kilometers dat gereden moet worden van de oude naar de nieuwe woning. Kijk iets verder op deze pagina voor enkele aandachtspunten voor de kosten van de verhuizing.

Bekijk hieronder een aantal eerder uitgebrachte offertes voor verhuizingen van complete inboedels of losse spullen.

VerhuizingKosten € incl. btw
Eetafel van Breukelen naar Purmered75
Olievat hangtafel van Tilburg naar Weerselo200
Bank van Bunschoten-Spakenburg naar Zoetermeer dorp300
Klein kastje van Enschede naar Maastricht 420
Piano transport binnen Amsterdam40
Piano van Sint oedenrode naar rosmalen150
Wasmachine van Haarlem Noord naar amai Geuzenveld100
Piano vervoer van Utrecht ( naar vleuterweide150
Transport van zeer kwetsbare kast van Amsterdam naar Brussel400
Wasmachine verhuizen van Amsterdam naar Boskoop80
Schilderij laden in Laren (NL) en afleveren in Weert (NL)650
Piano van Eiffel (DE) naar Den Haag500
Nieuwe oven in doos (ong. 50 kg) van Eck en Wiel naar Alkmaar100
Spullen in 1 koffer en verschillende dozen (1m3) van Zuid-Frankrijk naar België900
Kleine verhuis van Antwerpen naar Berlijn1200

Aandachtspunten verhuiskosten

Wanneer u een verhuizing uitbesteedt aan een professionele verhuizer hangen de verhuiskosten af van een aantal factoren:

  • Pak je zelf alles in of doen de verhuizers dat?
  • Haal je zelf de meubels uit elkaar of regelt het verhuisbedrijf alles?
  • Help je zelf mee met verhuizen?
  • Is de te verhuizen inboedel makkelijk bereikbaar (begane grond of 4 hoog? is er een lift aanwezig)?
  • Sluit je een transportverzekering af voor de te verhuizen spullen? Zo ja, wordt de dagwaarde of nieuwwaarde vergoed?
  • Verhuisbedrijven die niet onder het Erkende Verhuizers keurmerk vallen, rekenen regelmatig een eigen risico. In geval van schade wordt dan niet alles vergoed. Weeg dit goed af tegen het prijsverschil van de verhuizing.
  • Rekent het verhuisbedrijf een toeslag voor een verhuizing in het weekend of in de avonduren?
  • Afstand tussen ophaal- en afleverlocatie.
  • Eén of meerdere verhuiswagens nodig.

Verder kan een transportbedrijf natuurlijk rekenen wat ze zelf willen. Dit kan zowel een kilometertarief zijn met voorrijkosten en eventueel extra kosten voor inpakken en demontage van meubels. Het is gebruikelijk om een all-in prijs af te spreken met de verhuizer. Dit voorkomt discussie achteraf en je bent in de meeste gevallen ook wat goedkoper uit.

Zelf verhuizen of laten doen?

Zelf verhuizen is uiteraard een stuk goedkoper. Soms wordt er echter onderschat hoeveel erbij komt kijken om de verhuizing zelf te doen. Een transportbedrijf neemt veel werk uit handen. De afweging tussen zelf verhuizen of het uitbesteden komt dus simpelweg op de vraag neer: vind ik het de moeite van het zelf verhuizen waard om het geld te besparen? In sommige gevallen kan het bijna niet zonder verhuisbedrijf. Als je bijvoorbeeld een verhuislift nodig hebt of je er moeten grote zware objecten zoals een piano verhuisd worden, dan heb je meestal een verhuisbedrijf nodig. Hieronder geven we de voor- en nadelen en enkele tips voor de verhuizing zelf doen of het juist laten doen.

De verhuizing zelf doen

De voordelen van zelf verhuizen:

  • Het is een stuk goedkoper.
  • Je hebt de verhuizing zelf in de hand: je weet waar je spullen zijn en kan zelf het tempo bepalen.

De nadelen van zelf verhuizen:

  • Het is veel werk.
  • Je beschikt niet over de middelen en de ervaring die verhuisbedrijven wel hebben.
  • Er zijn verhuizingen die niet zelf zijn uit te voeren.

Tips als je zelf wilt verhuizen:

  • Maak een planning: dat zorgt ervoor dat je op tijd de zaken hebt geregeld zoals het inpakken van de dozen en het regelen van bijvoorbeeld een verhuiswagen.
  • Begin weken van tevoren al na te denken. Voor veel verhuisbedrijven geldt alles binnen twee weken als spoed. Ruim daarvoor wilt u de offertes al binnen hebben.
  • Denk goed na over het inpakken van de dozen:
    • Pak de dozen in per kamer waar ze moeten worden uitgepakt.
    • Schrijf duidelijk wat er in de doos zit en waar hij heen moet. Met verschillende kleuren werken maakt het nog makkelijker (bijvoorbeeld geel moet naar de keuken, blauw naar de slaapkamer etc.).
    • Kies voor stevige stevige dozen. Dit klinkt triviaal maar het helpt enorm als je de dozen zonder probleem kan stapelen.
    • Plak de dozen goed dicht.
    • Vul dozen op met vulmateriaal. Helemaal als er breekbare spullen in zitten.
  • Houd alle echt belangrijke documenten bij je en zorg niet dat ze verdwijnen in een van de vele dozen. Denk hierbij aan paspoorten en belangrijke papieren. Pro tip: maak foto's of scans van je belangrijkste documenten en bewaar ze in de cloud zoals iCloud, Dropbox of Google Drive.
  • Wikkel glas en breekbare spullen in oude kranten. Doe ze vervolgens in een door met handdoeken of vaatdoeken voor extra bescherming. Markeer de dozen met breekbare spullen duidelijk met het woord FRAGILE, bij voorkeur op alle zijden.

Stappenplan zelf verhuizen

Hieronder staat een stappenplan om de verhuizing zelf te doen. Dit stappenplan gaat over de fysieke verhuizing. Kijk ook bij onze checklist wat je verder nog meer allemaal moet regelen omtrent de verhuizing.

Stap 1) Maak een gedetailleerde planning. Doe dit het liefste meer dan 4 weken van tevoren. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. Door ruim op tijd de planning te maken weet je zeker dat je op tijd een bus kunt huren. Tevens kan je op tijd vrienden en familie vragen om te helpen met verhuizen. Daarnaast kan je door een goede planning rekening houden met wanneer je alles klaar moet hebben staan voor he moment dat je alles daadwerkelijk van A naar B moet brengen.

Stap 2) Huur of leen een ruime bus of aanhangwagen. Als je zelf wilt verhuizen dan is een bus of aanhangwagen noodzakelijk. Er zijn tal van plekken in Nederland waar je een bus of aanhangwagen kan huren. Reserveer deze ruim van tevoren zodat je zeker weet dat je op de dag van de verhuizing hiertoe beschikking hebt. Eventueel kan je ook al een parkeerplek reserveren voor je oude en nieuwe huis op de dag van de verhuizing. Dit kan de verhuizing een stuk makkelijker maken.

Stap 3) Huur indien nodig een verhuislift. Dit kan de verhuizing enorm veel gemakkelijker maken. Met een verhuislift kunt u op een gemakkelijke manier spullen van de eerste etage of hoger naar beneden halen. Dit scheelt veel tilwerk en bovendien verkleint het de kans op schades doordat u niet met grote items de trap af moet.

Stap 4) Vraag op tijd vrienden en familie om te helpen. Vele handen maken licht werk. Door op tijd vrienden en familie te informeren kunnen ze de dag vrijhouden om te helpen. Beloon ze daarna met een lekkere borrel.

Stap 5) Verkoop of doe overbodige spullen op tijd weg. Denk goed na welke spullen je eigenlijk allemaal mee wil nemen naar je nieuwe huis. Iedereen heeft vaak veel spullen of kleren die je niet gebruikt. Biedt alles ruim van tevoren aan op Marktplaats zodat mensen op tijd het nog kunnen komen ophalen. Ook kan je bijvoorbeeld een keer spullen naar een kringloopwinkel brengen. Andere opties zijn natuurlijk oude spullen naar het grofvuil brengen of kleren naar de verzamelcontainer brengen.

Stap 6) Begin op tijd met dozen inpakken. Onderschat niet hoe veel tijd hier in gaat zitten. Ons advies is om dit in delen te doen. Enkele tips hierbij:

  • Pak de dozen in per kamer waar ze moeten worden uitgepakt. Met kleuren werken is helemaal makkelijk (blauwe sticker=woonkamer, gele sticker=badkamer etc.)
  • Schrijf op iedere doos wat erin zit en waar deze moet worden uitgepakt.
  • Gebruik stevige dozen. Hierdoor kan je ze stapelen.
  • Vul de dozen helemaal. Dit maakt stapelen ook makkelijker. Gebruik eventueel vulmateriaal.
  • Maak de dozen niet te zwaar. Je kan dit bijvoorbeeld doen door in een doos een paar boeken en voor de rest kleding te doen. De doos is dan wel helemaal gevuld maar nog wel te tillen.

Stap 7) Begin op tijd met meubels demonteren. Maak eventueel foto's tijdens het demonteren hoe het meubelstuk in elkaar zit. Dit maakt de montage daarna een stuk makkelijker. Houdt alle lossen onderdelen bij elkaar. Je kan bijvoorbeeld schroeven met een stukje tape vastmaken waar ze erin horen. Dit is echter wel risicovol omdat ze los kunnen raken. Wij raden aan om alle schroeven per meubel in bijvoorbeeld een lege jampot te bewaren. Schrijf op het potje waar de schroeven voor zijn. Kijk ook eens op ons artikel over het vervoer van een kast of op ons artikel over het vervoer van een bed.

Stap 8) Een of twee dagen van tevoren: zet de koelkast en vriezer uit en demonteer de wasmachine en droger. De vriezer en de koelkast moeten minstens een dag van tevoren al uit gezet zijn. Haal ze meteen ook leeg en maak ze goed schoon. Zie ook ons artikel over het vervoer van een koelkast of vriezer.  Een wasmachine hoeft niet per se een dag van tevoren al losgehaald te worden maar wij raden dit wel ten zeerste aan zodat u op de dag van de verhuizing dit niet meer hoeft te doen. Kijk ook op ons artikel over het vervoer van een wasmachine.

Stap 9) Maak van tevoren je nieuwe huis al helemaal schoon. Waarschijnlijk moet dit na de verhuizing nog een keer, maar toch is het raadzaam dit vooraf ook al te doen. Als het huis nog leeg is, is het makkelijk helemaal schoon te maken.

Stap 10) Op de dag van de verhuizing zelf:

  • Neem uitgebreid de tijd. Zorg dat je de hele dag niets anders hebt te doen zodat je niet overhaast alles moet doen. Heb je een hele grote verhuizing? Blok er dan twee dagen voor.
  • Neem de meterstanden van je oude huis op als je het verlaat
  • Zorg dat je eerst alles overbrengt naar je nieuwe huis. Zet daarbij wel de spullen meteen zo veel mogelijk in de juiste kamer maar begin niet met uitpakken totdat alles uit je oude huis is overgebracht

Na de verhuizing... Alle spullen zijn nu overgebracht naar je nieuwe huis en je kan beginnen met het inrichten van je nieuwe huis.  Bedank je vrienden en familie die geholpen hebben met een lekkere borrel.

De verhuizing is klaar

Een verhuisbedrijf inschakelen

Een verhuisbedrijf kan veel zorgen uit handen nemen. Daarnaast kan het een bezoek aan de fysiotherapeut voor rugklachten schelen. Hieronder zetten we op een rijtje waar je aan moet denken als je een verhuisbedrijf inschakelt.

Waar let je op bij het inschakelen van een verhuisbedrijf?

Een goed verhuisbedrijf zorgt dat de gehele verhuizing van A tot Z geregeld wordt. Behalve je inschrijving bij je nieuwe gemeente is er weinig wat een goede verhuizer niet voor je kan doen. Let goed op de volgende punten voordat je aan de verhuizing begint:

  • Wat wil je wel zelf doen en wat moet het verhuisbedrijf doen?
    • Pak je zelf alles in, of wil je dat het verhuisbedrijf dit ook doet?
    • Moet het verhuisbedrijf helpen met het uit elkaar halen van de meubels?
    • Wil je zelf actief helpen met tillen, of laat je dit de verhuizers doen?
    • Verhuis zelf altijd belangrijke documenten als paspoorten en bankpassen waar je eventueel snel bij moet kunnen.
  • Maak een duidelijk paklijst. Zo weet je dat alles goed is aangekomen op de afleverlocatie. Maak bij voorkeur een foto van ieder verhuisd item. Zo voorkom je achteraf discussie met het verhuisbedrijf.
  • Is de verhuizing verzekerd. Sommige verhuisbedrijven verzekeren standaard iedere verhuizing maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
  • Wie is er aansprakelijk bij eventuele schade. In sommige gevallen is het handig om je risico op schade af te dekken met een transportverzekering.
  • Instrueer de verhuizers goed over breekbare en waardevolle spullen.
  • Maak goede afspraken met het verhuisbedrijf over wat er in de prijs is inbegrepen.
    • Speel je zelf een actieve rol in de verhuizing? Wat doet dat met de prijs?
    • Brengen de verhuizers de meubels naar de juiste kamer?
    • Zetten de verhuizers meubels weer in elkaar?
Verhuizers aan het werk

Checklist verhuizen naar een nieuwe gemeente

Als je naar een nieuwe gemeente binnen Nederland verhuist dien je een aantal praktische zaken te regelen. Vind de belangrijkste hieronder:

  1. ChecklsitInschrijven bij de nieuwe gemeente. Dit doe je via de website van de nieuwe gemeente. Zodra je dit gedaan hebt wordt dit automatisch doorgegeven aan je voormalige gemeente en wordt je daar uitgeschreven.
  2. Wijzig je (post)adres overal. Maak een lijst met alle mogelijke personen en instanties waar je je nieuwe adres moet doorgeven. PostNL biedt een service waarbij post wordt doorgestuurd naar het nieuwe adres. Dit kan erg handig zijn.
  3. Verzekeringen regelen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe inboedelverzekering.
  4. Afvalpas regelen. Dit gaat meestal via de website van de nieuwe gemeente.
  5. Een nieuwe huisarts en tandarts regelen. Een handig overzicht met het zorgaanbod in je nieuwe gemeente vind je op ZorgkaartNederland.nl.
  6. Heb je kinderen? Regel dan de kinderopvang of een nieuwe school.
  7. Aanmelden bij nieuwe sport- en gezelligheidsverenigingen.
  8. Hondenbelasting regelen. Ook dit gaat meestal via de website van de nieuwe gemeente. Dit wordt vaak vergeten, maar kan u in geval van een controle een fikse boete opleveren.
  9. Vraag eventueel teveel/vooruitbetaalde rioolheffing/afvalstoffenverwerkingsbelasting en hondenbelasting voor uw oude huis terug.
  10. Regel aansluitingen voor internet, tv en telefoon. Een internetaansluiting duurt in sommige gevallen even, dus doe dit zo snel mogelijk nadat het huis op uw naam staat.

Checklist verhuizen naar het buitenland

Een verhuizing van Nederland naar het buitenland is wat gecompliceerder dan een verhuizing binnen Nederland. Niet alleen moeten je spullen de grens over, ook zul je moeten nagaan of al je papierwerk in orde is. Met onderstaande informatie regel je je emigratie zonder kopzorgen.

  1. Lees goed de geldende regels van verblijf van uw nieuwe land. Sommige landen vereisen bijvoorbeeld een vast inkomen of een minimale hoeveelheid geld op uw rekening waarvan u kunt leven. Zoek contact met een relocatie-agent als u niet zeker bent u van uw situatie.
  2. Uitschrijven bij je gemeente. Als je voor lange duur uit Nederland vertrekt moet je jezelf allereerst uitschrijven bij gemeente in Nederland. Dit doe binnen 5 dagen voor vertrek naar het buitenland. De gemeente registreert waar u naartoe verhuist en hoe en waar instanties u vanaf nu kunnen bereiken. Bewaar alle documentatie goed (maak voor de zekerheid scans of foto's en bewaar alles centraal in de cloud).
  3. Inschrijven in in je nieuwe woonplaats in het buitenland. Dit gaat nooit automatisch.
  4. Zorg dat je een DigiD hebt. Met deze digitale login heb je toegang tot veel overheidszaken. Het is veel gedoe om dit te doen als je al in het buitenland bent, dus zorg dat je het Digid en je wachtwoord voor vertrek op orde hebt.
  5. Neemt u uw auto mee naar het buitenland? Hoe de uitvoer van een voertuig met Nederlands kenteken naar het buitenland precies werkt leest u hier.
  6. Check uw zorgverzekering. In sommige gevallen betaalt u gewoon nog zorgpremie en ontvangt u dekking van een Nederlandse zorgverzekering terwijl u in het buitenland woont. Lees hier verder wat voor u van toepassing is.
  7. Check uw toeslagen (zorgtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag etc.) voor uzelf en uw familieleden.
  8. Zoek uit hoe het zit met uw belasting:
    • Waar u aangifte doet. Als u in het nieuwe land uw geld gaat verdienen zal u meestal daar belasting betalen. Vaak doet u dan nog wel een opgaaf in Nederland. Als u nog Nederlands inkomen geniet, kan uw situatie anders zijn. Verdient u inkomen uit Nederland en uw nieuwe land, dan moet er worden gekeken naar belastingverdragen. U betaalt in geen geval dubbele belasting. Onroerende zaken in Nederland worden wel altijd in Nederland belast. Voor meer informatie kunt u bellen met de Belastingtelefoon. Bij complexe internationale situaties kunt u ook een belastingadviseur inschakelen. Neem contact op als u hierbij wilt worden geholpen.
    • Vul voor het jaar van emigratie een M-formulier in bij de Belastingdienst.
  9. Douane-formaliteiten bij verhuizen boedel. Binnen de EU zijn een geen douane-formaliteiten en kunt u uw spullen gewoon uit Nederland naar het andere EU-land verhuizen. Verhuist u naar een land buiten de EU, dan moet u een uitvoeraangifte doen voor de boedel die wordt verhuisd. Een goede verhuizer kan hier ook bij helpen.
  10. Vind een gespecialiseerd internationaal verhuisbedrijf. Een gespecialiseerd verhuisbedrijf kent de regels rondom de emigratie naar een bepaald land. Verhuisd u bijvoorbeeld naar Engeland (buiten de EU) dan dient u goed op de hoogte te zijn van de regels. Vraag offertes aan bij meerdere gespecialiseerde verhuisbedrijven en vraag goed door of ze ervaring hebben met uw specifieke land van migratie.

 

Kwaliteit van verhuizers

Er zijn in Nederland rond de 500 professionele verhuisbedrijven actief. Daarnaast is er een groot aantal koeriers en kleine transportbedrijven die af en toe een verhuizing verricht.

In Nederland mag iedereen met een KvK-registratie tegen vergoeding tot 500 kg laadvermogen vervoeren. Daarboven heb je een zogenaamde Eurovergunning nodig. Niet alle verhuisbedrijven houden zich aan de regels. In onze bedrijvengids zie je per bedrijf welke vergunningen ze hebben en wat de specialisatie van een bedrijf is. Handig om te checken of alles in orde is!

Erkende Verhuizers

Een belangrijk kwaliteitsembleem in de verhuisbranche is het keurmerk Erkende Verhuizers. Bedrijven die dit keurmerk voeren zijn aangesloten bij de branche-Organisatie voor Erkende Verhuizers. Het ledenregister bestaat uit ruim 200 bedrijven die wat meer kwaliteit garanderen dan een regulier verhuisbedrijf. Dit betekent niet dat een verhuisbedrijf dat geen Erkend Verhuizer is slechter is, maar het keurmerk biedt de klant wat meer zekerheid. Wel zijn Erkend Verhuizers gemiddeld wat duurder dan andere verhuisbedrijven.

Voordelen van werken met een Erkend Verhuizer:

  • Algemene voorwaarden die u als particulier beschermen.
  • Garantie dat de verhuizing doorgaat, ook als er iets onvoorzien gebeurt (zoals faillissement van het verhuisbedrijf).
  • Geen eigen risico. De verhuisde spullen zijn tot 100.000 euro verzekerd tegen de nieuwwaarde. In het geval van schade of kwijtgeraakte spullen word je dus vrijwel altijd geheel gecompenseerd.

Je risico's als je niet met een Erkend Verhuizer werkt:

  • Veel verhuisbedrijven verzekeren de inboedel niet standaard. Ze hebben dan vaak alleen een transportaansprakelijkheidsverzekering. Als er dan iets gebeurt moet jij bewijzen dat de verhuizer aansprakelijk is. Dit kun je eventueel oplossen door een losse goederentransportverzekering af te sluiten.
  • Er wordt regelmatig een eigen risico gehanteerd. Bij schade komt dat bedrag dan in ieder geval voor jouw rekening. Als dit een vrij hoog eigen risico is, is het aan te raden een andere verhuizer te zoeken.
  • De gehanteerde algemene voorwaarden worden vaak in het voordeel van het verhuisbedrijf opgesteld. Kijk hier dus kritisch naar.

Ga daarom niet blind voor de goedkoopste offerte. Kijk naar referenties. Informeer altijd uitgebreid naar verzekeringen, aansprakelijkheid en naar de voorwaarden.

Vraag offertes aan bij verhuisbedrijven

Vul binnen 5 minuten het online formulier in en ontvang vrijblijvend offertes en reacties van gekwalificeerde verhuizers.

    Meerdere keuzes mogelijk
  • Omschrijf uitgebreid en puntsgewijs wat er verhuisd moet worden. Vermeld voor ieder object de afmetingen en het gewicht.
  • 1 meter = 100cm
  • 1 meter = 100cm
  • 1 meter = 100cm
  • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
  • Laad- / ophaaladres

    • Straat + huisnummer
    • Stad of dorp

  • Afleveradres

    • Straat + huisnummer
    • Stad of dorp
  • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
  • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
  •  

Verhuisbedrijven door heel Nederland

Eerder geplaatste verhuizingen

Kennisbank