Bedrijvengids Transportbedrijven

Op zoek naar een geschikte transporteur? Vind hier direct een geschikt transportbedrijf, vervoerder of koerier voor uw transport. U kunt ook vrijblijvend offertes offertes aanvragen bij meerdere transportbedrijven. Door gebruik te maken van transportcategorie kunt u direct een bedrijf vinden die gespecialiseerd is in uw type transport. Lees onderaan deze pagina verder.

Verschillende soorten transportbedrijven

Koerier of koeriersdienst

Een koerier is iemand die pakketten en/of post ophaalt en bezorgt. Meestal gebeurt dit met een bestelbusje, maar soms ook met de auto en tegenwoordig steeds vaker met de fiets (een fietskoerier). Veel grote bedrijven zoals DHL, PostNL, DPD en FedEx noemen we koeriersdiensten. Hierbij is de koerier degene die langs de mensen thuis gaat, de pakketten en post ophaalt of komt brengen. Dit soort bedrijven hebben ook vrachtwagens rijden die de pakketten tussen van het ene distributiecentrum naar het andere distributiecentrum brengen. Ondanks dat deze vrachtwagens wel voor een koeriersdienst werken, zijn dit geen koeriers aangezien ze geen pakketten leveren bij de mensen thuis.

Naast de grote partijen, zijn er tal van kleine koeriersdiensten. Het voordeel van een grote partij is dat ze een enorm netwerk en bereik hebben. Een pakket kan je over de hele wereld versturen. Er is vaak vooraf veel duidelijkheid hoeveel je betaalt. Toch zitten er ook grote voordelen aan een kleinere lokale koerier. Deze zijn vaak flexibeler en kunnen beter meedenken in de wensen van de klant. Zo kunnen ze vaak een zending dezelfde dag nog halen en afleveren bij de klant. In de praktijk zie je dat veel ondernemers samenwerken met zowel een grote als met een kleine partij. Het ligt dan aan de aard van de zending of ze het versturen met het grote koeriersbedrijf, of met de lokale koerier.

Logistiek bedrijf of logistieke dienstverlener

Onder logistiek verstaan we het gehele management van het transport. Dat wil zeggen, niet alleen het verplaatsen van de goederen van A naar B, maar ook de gehele organisatie die daarbij komt kijken. Een logistiek bedrijf is een bedrijf dat hierbij kan helpen. Ze zorgen dat de gehele logistieke keten goed verloopt.

Het houdt zich bezig met hoe de goederen binnenkomen, opgeslagen worden, het vervoer, de overslag zodat ze tijdig hun eindbestemming bereiken. Logistiek management omvat het contact leggen van potentiële distributeurs en leveranciers om te zorgen dat een transport vlekkeloos kan worden uitgevoerd. Een logistiek bedrijf kan vaak helpen met verschillende soorten transportaanvragen. 

Transportbedrijven met een specialisme

Bedrijven in de transportsector hebben vrijwel altijd een specialisme. Denk hier bij bijvoorbeeld aan:

  • Speciaal- en zwaartransporteurs kunnen zeer grote en zware objecten vervoeren. Dit wordt ook wel exceptioneel transport genoemd.
  • Dierentransporteurs kunnen het vervoer van dieren verzorgen, zoals huisdieren (katten, honden en paarden) of vee.
  • Transporteurs van gekoeld- of vriestransport kunnen levensmiddelen transporteren.
  • Autotransporters brengen auto's voor autodealers, leasemaatschappijen of particulieren van A naar B.
  • Boottransporteurs kunnen uw boot of jacht veilig vervoeren.
  • Expediteurs zijn een soort aannemers van transportaanvragen. Zij kunnen door een groot netwerk van logistieke bedrijven ieder transport regelen, alsmede de douanedocumenten.
  • Fulfilmentbedrijven regelen zowel de opslag als het transport van de goederen. E-Fulfilment regelt het logistieke proces voor webwinkels.
  • Verhuisbedrijven verzorgen gehele verhuizingen, zowel particulier als zakelijk.

Vervoerders en verladers

Binnen de transportwereld wordt er vaak gesproken over verladers en vervoerders. Verladers zijn de opdrachtgevers van het transport. Vaak is dit de leverancier van de goederen zoals de producent van de goederen of de groothandel. Het kan ook juist de ontvanger zijn. Vervoerders zijn degene die vervolgens de transportklus uitvoeren. Dit kan direct gaan door middel van een rechtstreeks contact tussen verlader en vervoerder, of een expediteur kan optreden als bemiddelaar. Twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Een kampeerwinkel in Oss bestelt nieuwe voorraad bij de groothandel gevestigd in Barendrecht. De groothandel in Barendrecht schakelt Zitat Koeriers in om de goederen af te leveren. In dit geval is de groothandel de verlader, en Zitat Koeriers is de vervoerder.

Voorbeeld 2: Diezelfde kampeerwinkel in Oss besluit om 100 tenten te bestellen bij een fabrikant uit Canada. Hij schakelt daarvoor Argo Expeditie in om het transport te regelen. Argo Expeditie schakelt Maersk in voor het zeetransport en Van Raaij logistiek voor de rit van Rotterdam naar Oss. In dit geval is de kampeerwinkel de verlader, Argo expeditie is de expediteur en Maersk en van Raaij logistiek zijn de vervoerders.