Speciaal- en zwaartransport

Onder zwaar en speciaal transport verstaan we de uitzonderlijke transportklussen. Het wordt daarom ook wel exceptioneel of uitzonderlijk transport genoemd. Denk hierbij aan zendingen die tonnen wegen en niet met "normale vrachtwagens" getransporteerd kunnen worden. Vaak zijn er trucks met een zeer sterke motor voor nodig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld onderdelen van een zeer grote machine, reactor of een complete windturbine zijn. Wanneer we over dit soort transport spreken dan hebben we het dus over een lading die een stuk zwaarder is dan wat een vorkheftruck kan tillen, of wat afmetingen heeft die buiten een container vallen. Een pallet met 2000 kg aan tegels valt hier dus niet onder, maar een onderdeel van een windturbine wel.

Oplegger aangepast aan zeer grote buizen
De oplegger kan vaak op maat worden aangepast aan het item
windturbine transport

Voor dit soort transportklussen zijn er opleggers nodig met meerdere assen die een hoog gewicht aankunnen. Vaak dient de oplegger ook nog eens op maat te worden aangepast om het specifieke item te kunnen vervoeren. Deze opleggers zijn vaak modulair en kunnen in lengte worden aangepast. Naast een krachtige truck en een goede oplegger, dient het bedrijf ook te beschikken over de juiste papieren (ontheffingen) om dit transport uit te kunnen voeren. Per land verschillen de wetten en de regelgeving voor exceptioneel transport.

Er is veel expertise vereist voor het kunnen uitvoeren van speciaaltransport. Chauffeurs dienen getraind te zijn volgens de geldende veiligheidsnormen. Daarnaast zijn er veelal speciale vergunningen nodig of is begeleiding op de weg een vereiste. In dat laatste geval rijdt er een (of meer) extra wagen(s) mee om het transport te begeleiden. Informeer altijd naar de juiste vergunningen om er zeker van te zijn dat de transporteur aan alle vereisten voldoet.

Er worden zelfs speciaaltransporten uitgevoerd waarbij er aanpassingen worden gemaakt aan de route die gereden moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het (tijdelijk)weghalen van straatmeubilair.

Enkele voorbeelden van zwaar- en  speciaaltransport:

  • Grote landbouwmachines
  • Silo's
  • Buitenmaatse vracht
  • Windturbine onderdelen

Aangesloten bedrijven gespecialiseerd in speciaal- en zwaartransport

Voorbeelden van transportklussen in speciaal- en zwaar transport

Transportscanner verbindt vraag en aanbod in de transportsector. Er is een netwerk van transportbedrijven in het uitzonderlijk vervoer actief die u graag helpt met uw transportvraagstuk.

Stacaravan transport v Deurne naar Wartena Frl

21 januari 2021

Tiny house van Dronten naar Harderwijk

18 januari 2021

transport en plaatsing tiny house. Goed bereikbare laad en losplaats.

Kiel zeilboot gewicht 2.900 kg hoogte 150 cm en 210 cm lengte

9 januari 2021

Bij inladen is een kraan aanwezig die door eigenaar bediend wordt.
Bij uitladen wel personeel aanwezig maar geen kraan, dus autolaadkraan is wel handig of heftruck.

Goed en vrij bereikbare locaties.

Dubbele chalet via water en weg vervoeren van Loosdrecht naar Voorthuizen

8 januari 2021

Dubbele chalet graag demonteren en via het water naar de weg vervoeren, vervolgens via de weg van Loosdrecht naar Voorthuizen transporteren.

Transport prieel /tuinhuis van Zilk naar Eindhoven,gedemonteerd.

8 januari 2021

Prieel is gedemonteerd in tuin aanwezig.
Moet afgeleverd worden voor de tuin

Aandachtspunten bij kiezen van speciaal transportbedrijf

Meer dan bij alle andere soorten transport telt ervaring en kunde. Er hoeft maar iets fout te gaan en er kan enorme schade aan goederen én mensen ontstaan. Het is dus van belang om alleen in zee te gaan met een bedrijf dat zijn zaken op orde heeft. In onze bedrijvengids kun je per bedrijf zien welke geldige vergunningen en papieren een bedrijf heeft.

Goede afspraken met de vervoerder zijn van groot belang. Bij het meeste exceptioneel transport is laden en lossen een stuk meer werk dan bij een standaard transport. Maak dus goede afspraken wie hiervoor verantwoordelijk is en wie voorbereidingen treft. Omdat je niet aan alles zelf kunt denken zijn er de Algemene Voorwaarden voor Exceptioneel Transport (AVET). Deze beschrijven in meer detail wie wat doet. Goede mondelinge en schriftelijke afspraken op schrift zijn daarnaast ook heel belangrijk.

Offerte voor uitzonderlijk vervoer?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan met één simpele aanvraag of bezoek onze bedrijvengids.