Speciaal- en zwaartransport

Onder zwaar en speciaal transport verstaan we de uitzonderlijke transportklussen. Het wordt daarom ook wel exceptioneel of uitzonderlijk transport genoemd. Denk hierbij aan zendingen die tonnen wegen en niet met "normale vrachtwagens" getransporteerd kunnen worden. Vaak zijn er trucks met een zeer sterke motor voor nodig zijn. Een voorbeeld zijn deze reactoronderdelen https://bigtruck.nl/nieuws/item/mammoet-vervoert-430-ton-zware-reactoronderdelen-per-tpa. Wanneer we over dit soort transport spreken dan hebben we het dus over een lading die een stuk zwaarder is dan wat een vorkheftruck kan tillen, of wat afmetingen heeft die buiten een container vallen. Een pallet met 2000 kg aan tegels valt hier dus niet onder, maar een onderdeel van een windturbine wel.

Oplegger aangepast aan zeer grote buizen
De oplegger kan vaak op maat worden aangepast aan het item

Hoe gaat exceptioneel transport in zijn werk?

Voor dit soort transportklusser zijn er opleggers nodig met meerdere assen die een hoog gewicht aankunnen. Vaak dient de oplegger ook nog eens op maat te worden aangepast om het specifieke item te kunnen vervoeren. Deze opleggers zijn vaak modulair en kunnen in lengte worden aangepast. Naast een krachtige truck en een goede oplegger, dient het bedrijf ook te beschikken over de juiste papieren (ontheffingen) om dit transport uit te kunnen voeren. Per land verschillen de wetten en de regelgeving voor exceptioneel transport.

Er is veel expertise vereist voor het kunnen uitvoeren van speciaaltransport. Chauffeurs dienen getraind te zijn volgens de geldende veiligheidsnormen. Daarnaast zijn er veelal speciale vergunningen nodig of is begeleiding op de weg een vereiste. In dat laatste geval rijdt er een (of meer) extra wagen(s) mee om het transport te begeleiden. Informeer altijd naar de juiste vergunningen om er zeker van te zijn dat de transporteur aan alle vereisten voldoet.

Er worden zelfs speciaaltransporten uitgevoerd waarbij er aanpassingen worden gemaakt aan de route die gereden moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het (tijdelijk)weghalen van straatmeubilair.

Aangesloten bedrijven gespecialiseerd in speciaal- en zwaartransport

Enkele voorbeelden

Enkele voorbeelden van zwaar- en  speciaaltransport:

  • Grote landbouwmachines
  • Silo's
  • Buitenmaatse vracht
  • Windturbine onderdelen