Speciaal- en zwaartransport - Tips en Tarieven

Onder zwaar en speciaal transport verstaan we de uitzonderlijke transportklussen, die niet door het normale wegtransport uitgevoerd kunnen worden. Hier is doorgaans een vergunning of ontheffing voor nodig. Het wordt daarom ook wel exceptioneel of uitzonderlijk transport genoemd. We spreken van Zwaar transport als we het hebben over een lading van meer dan 50 ton (50.000 kg).

Op Transportscanner helpen we klanten met grote transportklussen aan een goed bedrijf. Bezoek hiervoor onze bedrijvengids of vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

zwaar transport

Het gaat bij speciaal transport om zendingen die tonnen wegen en niet met "normale vrachtwagens" getransporteerd kunnen worden. Vaak zijn er dus trucks met een zeer sterke motor voor nodig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld onderdelen van een zeer grote machine, reactor of een complete windturbine zijn.

Voor dit soort transportklussen zijn er opleggers nodig met meerdere assen die een hoog gewicht aankunnen. Vaak dient de oplegger ook nog eens op maat te worden aangepast om het specifieke item te kunnen vervoeren. Deze opleggers zijn vaak modulair en kunnen in lengte worden aangepast. Naast een krachtige truck en een goede oplegger, dient het bedrijf ook te beschikken over de juiste papieren (ontheffingen) om dit transport uit te kunnen voeren. Per land verschillen de wetten en de regelgeving voor exceptioneel transport. Enkele voorbeelden van zwaar- en  speciaaltransport:

Industrieel transport

Vereisten

Er is veel expertise vereist voor het kunnen uitvoeren van speciaaltransport. Chauffeurs dienen getraind te zijn volgens de geldende veiligheidsnormen. Daarnaast zijn er veelal speciale vergunningen nodig of is begeleiding op de weg een vereiste. In dat laatste geval rijdt er een (of meer) extra wagen(s) mee om het transport te begeleiden. Informeer altijd naar de juiste vergunningen om er zeker van te zijn dat de transporteur aan alle vereisten voldoet.
Er worden zelfs speciaaltransporten uitgevoerd waarbij er aanpassingen worden gemaakt aan de route die gereden moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het (tijdelijk)weghalen van straatmeubilair.

Routeplanning

Bij exceptioneel transport is de routeplanning van cruciaal belang. De volledige route wordt van tevoren in detail uitgedacht. Zo wordt er rekening gehouden of het transport overal langs kan. Zijn de wegen niet te smal, de bruggen niet te laag? Ook wordt er nagedacht of alle bochten wel genomen kunnen worden. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met het gewicht en de belasting op wegen en bruggen.

Oplegger aangepast aan zeer grote buizen
De oplegger kan vaak op maat worden aangepast aan het item

Lengte en breedte transport

Bij speciaal transport kan de lading zowel te breed, als te lang zijn. In het eerste geval spreken we dan van breedte transport. In Nederland mag er volgens de wet met een breedte getransporteerd worden van 2,75m. Daarbuiten spreken we van breedte transport. Daarvoor is een speciale ontheffing nodig. Ook bestaat er een vergunning waarmee doorlopend tot 3,5m getransporteerd mag worden. Er zijn ontheffingen aan te vragen tot een breedte van 4,5m.

Wanneer een transport juist lang is, spreken we van lengte transport. De lengtes voor het wegtransport in Nederland zijn opgenomen in de regeling voertuigen. Het RDW heeft de belangrijkste afmetingen in een overzicht gezet.

Zwaar transport voertuigen

Speciaal transport trekkers

Voor speciaaltransport zijn er vaak extra zware trekkers (trucks) nodig, die het extreme gewicht kunnen trekken. Deze speciale trekkers zijn vaak heel zwaar en hebben een enorm motor vermogen. Een voorbeeld is de Volvo FH 16.

Uitschuifbare oplegger: teletrailer

Dit zijn opleggers of trailers die in lengte verstelbaar zijn. Dit is ideaal om de trailer op lengte te maken voor het te vervoeren object. Het Nederlandse Nooteboom kan deze trailers leveren, net zoals diepladers. De trailer kan uitgerust zijn met een Hydraulisch systeem om te verlengen. Er wordt hierbij altijd rekening gehouden dat de belasting op de assen komt.

Dieplader

Dieplader
Met een dieplader komt de vracht tussen de assen

Een dieplader is een oplegger waarbij het object verlaagd tussen de assen wordt vervoerd. Dit is voordelig voor extra hoge vracht. Het laadgedeelte van de oplegger, ligt net boven het wegdek. Hierdoor steekt het te vervoeren object minder ver naar boven uit. Hierdoor kan er onder meer bruggen doorgereden worden en steekt het object niet te hoog uit voor het verkeersreglement. Diepladers worden veel ingezet voor het vervoeren van werkmachines maar ook voor bijvoorbeeld het transport van grote jachten en boten. Doordat een dieplader net boven het wegdek ligt, kan dit gevaarlijke situaties opleveren bij drempels, heuvels of bijvoorbeeld spoorwegovergangen. Hierdoor wordt er bijvoorbeeld af en toe een afspraak gemaakt met prorail. Voor het passeren van een overweg (spoorwegovergang) heeft het RDW enkele maatregelen opgesteld.

Transport met laadkraan

Een wagen met een autolaadkraan kan op locatie een zwaar object optillen. De kraanwagen rijdt zo dicht mogelijk bij het object wat verplaatst moet worden en met een grote kraan wordt het object omhoog gehesen. Er zijn dan twee mogelijkheden. De kraanwagen tilt het object op een eigen oplegger, of op een voertuig met oplegger die ernaast staat. Er zijn autolaadkranen die tot wel 70 ton kunnen tillen.

Vergunningen en ontheffingen voor speciaal transport en zwaartransport

We spreken van zwaar of speciaal transport als er een ontheffing nodig is om het transport uit te voeren. Dat betekent dat het dus niet om een lading gaat die binnen de normale wetgeving van wegtransport vervoer mag worden. Wat er over de weg getransporteerd mag worden is opgenomen in de Regeling voertuigen. Hier is in artikel 5.18.11 tot 5.18.18 buiten welke maten en gewichten een ontheffing moet worden aangevraagd. Indien buiten deze afmetingen wordt gereden moet er een ontheffing worden aangevraagd bij de RDW. Er kan hier worden gekozen voor een eenmalige ontheffing voor een specifieke rit, of voor een jaarontheffing met een geldigheid van 1 jaar voor één kenteken.

Voor Nederland zijn er verschillende vergunningen en ontheffingen die nodig kunnen zijn voor speciaal- en zwaartransport. Hier is een tabel met enkele van de meest voorkomende vergunningen en ontheffingen per type speciaal- en zwaartransport:

Type transport Vergunningen en ontheffingen
Breedte > 2,55 m
 • Incidentele ontheffing (kortere periode)
 • Meerjarige ontheffing (langere periode)
Hoogte > 4,00 m
 • Incidentele ontheffing (kortere periode)
 • Meerjarige ontheffing (langere periode)
Lengte > 18,75 m (vrachtwagen) of 16,50 m (trekker-oplegger)
 • Incidentele ontheffing (kortere periode)
 • Meerjarige ontheffing (langere periode)
Gewicht > 50 ton (voertuig) of 10 ton (aslast)
 • Incidentele ontheffing (kortere periode)
 • Meerjarige ontheffing (langere periode)
Exceptioneel transport met begeleiding
 • Incidentele ontheffing (kortere periode)
 • Meerjarige ontheffing (langere periode)
 • Transportbegeleiding (politie of erkende begeleiders)

Let op: Dit is een algemene weergave van de vergunningen en ontheffingen die nodig kunnen zijn voor speciaal- en zwaartransport in Nederland. De precieze vereisten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de regels van de betreffende provincies en gemeenten. Raadpleeg de lokale autoriteiten en transportbedrijven voor de exacte vereisten en procedures.

Lees meer over vergunningen en wetgeving voor transporteurs in onze kennisbank.

Aandachtspunten bij kiezen van speciaal transportbedrijf

Meer dan bij alle andere soorten transport telt ervaring en kunde. Er hoeft maar iets fout te gaan en er kan enorme schade aan goederen én mensen ontstaan. Het is dus van belang om alleen in zee te gaan met een bedrijf dat zijn zaken op orde heeft. In onze bedrijvengids kun je per bedrijf zien welke geldige vergunningen en papieren een bedrijf heeft.

Goede afspraken met de vervoerder zijn van groot belang. Bij het meeste exceptioneel transport is laden en lossen een stuk meer werk dan bij een standaard transport. Maak dus goede afspraken wie hiervoor verantwoordelijk is en wie voorbereidingen treft. Omdat je niet aan alles zelf kunt denken zijn er de Algemene Voorwaarden voor Exceptioneel Transport (AVET). Deze beschrijven in meer detail wie wat doet. Goede mondelinge en schriftelijke afspraken zijn daarnaast ook heel belangrijk. Lees meer tips voor het kiezen van een transportbedrijf.

Wat kost speciaal transport?

Het erg moeilijk om wat te zeggen over de kosten voor speciaal en zwaar transport. Reken ten minste 130,- per uur voor het transport.

De prijskaartje voor speciaaltransport is eigenlijk per definitie maatwerk. Zo moeten er soms ontheffingen worden afgedragen aan de RDW. De prijzen voor deze ontheffingen zijn te vinden op de site van de RDW. De overige kosten hangen van allerlei factoren af. Hoe zwaar is het object? Dat is vooral relevant voor de brandstofkosten. Hoeveel materieel (opleggers) moet er worden ingezet, en moeten hier nog veel maatwerk aanpassingen aan gedaan worden? Is er transportbegeleiding nodig? En moeten er aanpassingen gedaan worden aan het straatmeubilair?

Zwaar transport prijzen

Om een idee te geven van de totale kosten, hebben we hieronder een aantal voorbeelden van eerder transporten op een rij gezet:

Zwaar transport Prijs in euro
Mobiele kraan 1500
Oversized vrachtwagen 2200
Hydraulische platformtrailer 3000
Exceptioneel transport met begeleiding 4500
Dieplader transport 3500

 

Vraag offertes aan voor bijzonder transport

Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele dagen offertes uw transportaanvraag.

 • Vermeld geen persoonlijke- of contactgegevens.
  • In cm
  • In cm
  • In cm
 • Weet u het gewicht niet? Geef dan een schatting en vermeld dit duidelijk hieronder
 • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
 • Laad- / ophaaladres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp

 • Afleveradres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp
 • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 •  

Voorbeelden van transportklussen in speciaal- en zwaar transport

Wanneer we over dit soort transport spreken dan hebben we het dus over een lading die een stuk zwaarder is dan wat een vorkheftruck kan tillen, of wat afmetingen heeft die buiten een container vallen. Een pallet met 2000 kg aan tegels valt hier dus niet onder, maar een onderdeel van een windturbine wel. Enkele indrukwekkende foto's en verhalen zijn te vinden op de website van Big Truck.

Transportscanner verbindt vraag en aanbod in de transportsector. Er is een netwerk van transportbedrijven in het uitzonderlijk vervoer actief die u graag helpt met uw transportvraagstuk.

Hieronder ziet u een aantal recent geplaatste aanvragen. Kijk op het Transportscanner platform voor alle actuele transportaanvragen.

Bekende transportbedrijven in zwaar- en speciaal transport

In Nederland zijn er verschillende transportbedrijven gespecialiseerd in speciaal- en zwaartransport. Hoewel dit niet een uitputtende lijst is, zijn enkele bekende bedrijven in deze sector:

 1. Mammoet: Dit bedrijf is wereldwijd bekend en is gespecialiseerd in zwaar hijswerk en transport. Ze zijn betrokken bij projecten in de bouw, petrochemie, maritieme sector en energieopwekking. Website: https://www.mammoet.com/
 2. Wagenborg Nedlift: Dit bedrijf biedt een breed scala aan diensten, zoals zwaar transport, hijswerk, engineering en montage. Ze zijn actief in verschillende sectoren, zoals de bouw, industrie, infrastructuur en offshore. Website: https://www.wagenborgnedlift.nl/
 3. Sarens: Sarens is een wereldwijde speler in de zwaar transport en hijssector. Ze leveren diensten voor uiteenlopende sectoren, waaronder energie, civiele en industriële engineering, offshore en maritieme projecten. Website: https://www.sarens.com/
 4. Van der Vlist: Dit bedrijf is gespecialiseerd in speciaal- en zwaartransport, opslag en technische diensten. Ze zijn actief in sectoren zoals landbouw, bouw, energie en infrastructuur. Website: https://www.vandervlist.com/
 5. Broshuis: Broshuis is een fabrikant van speciaal transportoplossingen, zoals diepladers, semi-diepladers en containerchassis. Ze bieden ook ondersteuning bij het plannen en uitvoeren van zwaar en speciaal transport. Website: https://www.broshuis.com/

Aangesloten bedrijven gespecialiseerd in speciaal- en zwaartransport

Offerte voor uitzonderlijk vervoer?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan met één simpele aanvraag of bezoek onze bedrijvengids.

Kennisbank

Vervoer van o.a. caravans, auto, boten, etc. door heel Europa.

Door Martin De koter | 28/04/2023

Ik ben in het bezit van een personenbus met trekhaak. Met deze bus doe ik naast personenvervoer ook vervoer van o.a. caravans, auto, boten, etc. door heel Europa. Wellicht kan ik iets voor u betekenen/ of kan ik een opdracht voor U verzorgen. Ben erg flexibiel, indien nodig ben ik 7 dagen per week beschikbaar….

Een transportbedrijf overnemen: waar moet je op letten?

Door Thomas Jaques | 12/04/2023

Het overnemen van een transportbedrijf kan een lucratieve onderneming zijn, maar er zijn ook valkuilen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het overnemen van een transportbedrijf, zodat je goed voorbereid bent op deze uitdaging. Bedrijfsanalyse Voordat je een transportbedrijf overneemt, is…

vereisten transporteur bus 500kg laadgewicht

Door Thomas Jaques | 19/03/2023

Vereisten voor transportbedrijven in Nederland Vereisten voor transportbedrijven in Nederland (bus met laadgewicht >500kg) Vereiste Beschrijving Transportvergunning Als transportbedrijf moet u een Eurovergunning aanvragen bij de NIWO. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan derden veroorzaakt door uw bedrijf. Voertuigverzekering U moet uw voertuig(en) verzekeren met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Goederenverzekering Om de goederen die u…

Transportscanner.nl: Bridging the Gap Between Shipping Demand and Logistics Providers

Door Thomas Jaques | 17/03/2023

Transportscanner.nl is an innovative online transportation marketplace that connects shippers with carriers, streamlining the process of finding, comparing, and booking shipping services. This user-friendly platform offers transparent pricing, comprehensive listings, and carrier ratings, revolutionizing the transportation and logistics industry by simplifying transactions and increasing efficiency for both parties.

Transporttrends in 2023

Door Transportscanner | 15/03/2023

Dit artikel gaat over de belangrijkste trends in goederentransport in het jaar 2023. Het bespreekt enkele van de belangrijkste ontwikkelingen die naar verwachting de logistieke sector zullen vormgeven, waaronder de toenemende inzet van autonome voertuigen, de groeiende vraag naar duurzaamheid, snellere levertijden, de uitbreiding van de logistieke infrastructuur, de toename van internationale handel en de verschuiving naar blockchain-technologie. Als gevolg van deze trends zullen bedrijven in de logistieke sector hun operationele processen en strategieën moeten aanpassen om aan de veranderende behoeften van klanten en de markt te voldoen. Dit artikel biedt inzichten voor bedrijven en professionals in de logistieke sector die zich willen voorbereiden op de toekomst van goederentransport.

Hoe begin ik een succesvol autotransportbedrijf?

Door Transportscanner | 03/03/2023

Wil je een succesvol autotransportbedrijf starten? In dit artikel leggen we uit hoe je van niets naar een succesvol bedrijf in het autotransport gaat. Autotransport is echt een vak, dus ervaring is natuurlijk heel belangrijk. Tegelijkertijd moet je ergens beginnen. Je moet in ieder geval een aantal concrete stappen zetten voordat je begint. Voordat je…

Financiering ophalen voor je transportbedrijf

Door Transportscanner | 21/12/2022

Voor veel bedrijven in de transportsector is het verkrijgen van de nodige financiering essentieel om personeel te betalen, voertuigen en andere activa te onderhouden, brandstofkosten te dekken en de activiteiten uit te breiden. Ook is er bijvoorbeeld voor de toekenning van bepaalde vergunningen een kapitaaleis. Voor de financiering van een transportbedrijf zijn er verschillende opties…

Gespecialiseerd dierenvervoer.

Door Kailey De heus | 01/03/2022

Wij vervoeren uw huisdieren door geheel Europa onder beste voorwaarden met de juiste kennis en vergunningen.

Nog grotere aanhangwagen met kantelfunctie!

Door Ramon van Dongen | 08/02/2022

VDE Transport breidt uit met een extra grote multifunctionele aanhangwagen. Door steeds meer transporten van voertuigen en aanhangwagens/caravan, komt deze extra goed van pas. Ladingen tot 7 meter lang en 2500 kg kunnen zo moeiteloos geladen worden. Door het hydraulische kantelsysteem van de aanhangwagen heeft de aanhanger een hele kleine oprijhoek. Gecombineerd met de elektrische…

Ontvang offertes

Transportscanner is vernieuwd!

Door Transportscanner | 17/12/2021

Transportscanner heeft een flinke update gekregen. Als trouwe volger willen we jou daar het eerste van op de hoogte brengen! Wat is er veranderd? ☑ Verbetering aanvragen – De aanvragenpagina is volledig vernieuwd.  ☑ Markeer je favoriete transporten – Als je ingelogd bent kun je gemakkelijk transportaanvragen opslaan als favorieten. Hierdoor vind je je favoriete…