Dierentransport

Transport van huisdieren, vee en andere dieren

Dierentransport is een vak apart. Dieren houden er niet van vervoerd te worden. Dit type transport moet voor het dier dus zo aangenaam mogelijk worden gemaakt. De juiste expertise is hierbij onontbeerlijk. U wilt dat uw favoriete dier veilig op bestemming aankomt. Dierentransport kunt u gemakkelijk via ons regelen door een online aanvraag te plaatsen of bedrijven te vinden in onze bedrijvengids.

Koeien in het weiland

Er zijn in Europa (om terechte redenen) strenge regels voor het vervoeren van dieren. Deze regels zijn opgenomen in de Verordening (EG) Nr. 1/2005. In deze wetgeving zijn voor allerlei verschillende dieren de vereisten opgenomen om dat dier te mogen vervoeren. Denk hierbij aan de maximale aaneengesloten transportduur, afgesproken rusttijden, ruimte voor het dier, voldoende drink- en eetmogelijkheden voor het dier, vloer waarop het dier moet staan, aanwezigheid van voldoende strooisel etc.

In Nederland wordt dit gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, oftewel de NVWA (onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Inspecteurs van de NVWA controleren of dieren wel vervoerd mogen worden en of dat op de juiste manier gebeurt. Daarnaast geeft de NVWA vergunningen uit om dieren te mogen vervoeren. Als een transporteur nooit transporten uitvoert van meer dan 65 kilometer heeft hij geen vergunning nodig (uiteraard dient hij zich wel aan de wetgeving te houden). Er zijn twee type vergunningen die uitgegeven worden voor het transport van dieren:

 • Type I: Voor vervoer korter dan 8 uur, inclusief laden en lossen (voorbeeld vergunning type I: bron )
 • Type II: Voor vervoer langer dan 8 uur (voorbeeld vergunning type II: bron)

Transportscanner controleert ieder bedrijf op aanwezige vergunningen voor het transport van dieren. Controleer daarom ook altijd ieder bedrijf in onze bedrijvengids op de aanwezige vergunningen.

Het dierenpaspoort

Dierenartsen kunnen een Europees paspoort voor gezelschapsdieren afgeven. Dit huisdierenpaspoort is verplicht om honden, katten en fretten mee de grens over te nemen. In dit paspoort zijn de gegevens van het huisdier en eigenaar (en diens contactgegevens)opgenomen als ook een foto, de soort, het geslacht, het ras, de uiterlijke kenmerken en het nummer van de identificatiechip en het bewijs van inenting tegen rabiës (hondsdolheid). De regels rondom het dierenpaspoort zijn te vinden op de site van de Europese Unie.

Voor andere dieren dan honden, katten en fretten bestaat er geen Europees dierenpaspoort maar verschillen de regels per land. Denk hierbij aan vogels, siervissen, reptielen, knaagdieren en konijnen. Raadpleeg hiervoor altijd de nationale voorschriften per land.

Soms wordt het entboekje van bijvoorbeeld een konijn ook wel het paspoort van het konijn genoemd maar dit is feitelijk onjuist. Wel bestaat er ook het Nederlandse paardenpaspoort. Dit is een identificatiebewijs (geen eigendomsbewijs) voor paarden. Alle paarden ouder dan zes maanden (tijdelijk negen ivm met de coronamaatregelen) dienen een paardenpaspoort te hebben. Kijk hieronder voor meer info.

Europees huisdierenpaspoort
meisje met kat

Huisdierentransport

Voor het vervoer van uw huisdier wilt u dat alles goed geregeld is. Veel mensen hebben een hechte band met hun huisdier. Het transport van uw huisdier dient daarom veilig te zijn en te zorgen voor een goede verzorging voor het dier. Of het nou gaat om een kort ritje met de dierentaxi of een internationale vlucht!

Katten- en hondentransport

Klein wit hondjeWettelijk dient er om de 8 uur gestopt te worden zodat honden en katten kunnen drinken en om de 24 uur om te voederen. Daarnaast mogen honden en katten jonger dan 8 weken niet zonder moeder vervoerd worden. Ook dienen er duidelijke instructies aanwezig te zijn voor het voederen en drinken. In de praktijk stoppen veel vervoerders veel vaker om een hond even vrij te laten.

Katten en kleine honden kunnen vaak vervoerd worden in een transportmand of transportbox. Grotere honden gaan vaak achterin in een dierentaxi. Dit zijn speciaal ingerichte auto's waar het huisdier comfortabel in vervoerd kan worden. Er wordt rekening gehouden met een goede luchtcirculatie en temperatuur zodat het dier verse lucht kan krijgen en het niet buitengewoon warm krijgt.

Internationaal kunnen honden ook per luchttransport vervoerd worden. Bij het internationale transport van dieren komt het een en ander kijken. Zo dient het huisdier door een erkende arts gekeurd te zijn voordat het vervoerd mag worden. De dieren dienen daarnaast over de juiste inentingen te beschikken. Uiteraard kunnen bedrijven die gespecialiseerd zijn in het vervoer van huisdieren u hierbij helpen. Zorg ervoor dat u altijd met de vervoerder goede afspraken maakt over het transport van uw hond of kat.

Daarnaast raden wij ten zeerste aan om ruim op tijd contact op te nemen met het dierentransportbedrijf, om er zeker van te zijn dat op tijd alle inentingen en gezondheidscertificeringen op orde zijn. Honden en katten kunnen vaak ook mee met vluchten van de KLM. Kijk op hun website voor hun beleid rondom het vervoeren huisdieren.

Om een hond of kat mee te nemen uit het buitenland heeft het NVWA een uitstekende checklist opgesteld. Wanneer u met uw huisdier op vakantie wil naar het buitenland dan gelden er per land andere invoereisen. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft invoereisen per land op een rijtje gezet. Zowel de invoereisen voor Europese landen als de invoereisen buiten Europa zijn op hun site te vinden. 

Veetransport

In Nederland wordt het transport van Vee ook streng gecontroleerd door de NVWA. De regels verschillen per type dier en de afstand die moet worden afgelegd, en zijn opgenomen in de eerdergenoemde verordening (EG) Nr. 1/2005 van de EU. Officiële artsen (OD's) controleren het welzijn van de dieren tijdens het transport. Dit doen ze op basis van Werkvoorschrift welzijn tijdens vervoer van gewervelde dieren. Hierin staat uitgelegd waarop allemaal gecontroleerd wordt en dit wordt aangevuld met verschillende bijlages met specifieke regels voor eenhoevige dieren, runderen, schapen en geiten, varkens, pluimvee, honden en katten, en overige dieren. Er zijn verschillende controleposten voor runderen, varkens, paarden, schapen en geiten. Deze posten zijn ook te vinden op de site van de NVWA.

Veetransport gebeurt met speciaal daarvoor geconditioneerde wagens. Vaak kunnen deze wagens de temperatuur instellen. Daarnaast hebben deze wagens meestal drinkwatersystemen om de dieren te kunnen drenken onderweg.

Paardentransport

Bij het transport komt veel kijken. Zo heeft een paard een paardenpaspoort nodig. Daarnaast zijn er strenge eisen verbonden aan zowel het particuliere transport van paarden als her professionele transport van paarden. In ons artikel over paardentransport gaan we hier uitgebreid op in.

 

 

paard

Wat kost dierentransport?

Wat het transport van levende dieren kost hangt af van het type dier, de afstand en eventuele andere zaken die het transport complex maken. Als een enkele paardentrailer voldoende is zullen de kosten meevallen, maar een complete veestapel vervoeren is van een andere orde.

Verder zullen de transportkosten van dieren tussen bedrijven onderling verschillen. Professionele dierentransportbedrijven hebben hun papieren op orde: vergunningen en verzekeringen zijn echt een must. Een bedrijf zonder de juiste vervoersvergunningen en verzekeringen kan gemakkelijk goedkopere dierentransporten aanbieden, maar mag dit niet doen. Let hier dus goed op. In onze bedrijvengids staat per bedrijf aangegeven welke transporten ze mogen uitvoeren.

Bekijk hieronder eerdere prijzen van dierentransporten:

TransportKosten
2 katten en hond van noord Holland naar Zuid-Denemarken750
Kitten van Nederland naar Frankrijk300
Kat vervoeren vanuit Gronau bij Enschede125
2 vogels op halen in munchen395
Hond (12kg) van Haarlem naar Aalborg Denemarken625
2 ara papegaaien transporteren van Gravenstein Oostenrijk naar Hasselt België1250

Zelf uw dier getransporteerd hebben?

Vraag gratis en snel offertes op van gekwalificeerde transporteurs. U zit nergens aan vast.

 • Om hoeveel dieren het gaat
 • Het gewicht van alle dieren bij elkaar. Indien u dit niet weet geeft u hier een schatting en vermeldt u dat in de algemene omschrijving
 • Dit is verplicht om getransporteerd te worden
 • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
 • Laad- / ophaaladres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp

 • Afleveradres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp
 • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 •  

Eerder geplaatste dierentransporten

American stafford from The Netherlands to Cancun (Mexico)

14/12/2021

Voor mijn verhuizing ben ik opzoek naar een bedrijf wat mijn hond kan transporteren van Nederland naar Cancun Mexico.

Hond van Goa India naar Amsterdam

13/12/2021

Hey heeft dringend spoed. Ik moet India de 22 december al verlaten met me hond

Veetransporten 5 koeien van Sluis Zeeland naar Groningen

13/12/2021

Laad / los plaats goed bereikbaar, mensen aanwezig bij laden en lossen

Twee honden naar Dover

09/12/2021

Honden ophalen
Honden vervoeren naar Dover

Hond vanuit Zweden naar Nederland

09/12/2021

Deze kleine pup zou in n reisbench in Stockholm opgehaald en in Nederland afgeleverd...liefst omgeving Eindhoven.

Aangesloten transportbedrijven gespecialiseerd in dierentransport:

Onderaan iedere bedrijfspagina vind je de door ons uitgevoerde verificatie van de vergunningen van het betreffende bedrijf. Hier staat ook of het bedrijf beschikt over de hierboven genoemde vergunningen uitgegeven door de NVWA (type I en type II). Wij raden daarom iedereen sterk aan om altijd in de bedrijvengids te controleren of het bedrijf over de juiste vergunningen bezit om het betreffende vervoer uit te mogen voeren.

Kennisbank