Verhuizen - Wat kost het en waar moet je op letten?

Bij een verhuizing komt vaak veel kijken. Om een verhuizing soepel te laten verlopen is een goede voorbereiding essentieel. Naast de fysieke verhuizing (het verplaatsen van alle spullen van een huishouding naar de nieuwe woning) moeten er natuurlijk ook tal van andere dingen geregeld worden. Denk hierbij aan al het papierwerk en het aansluiten van de energie en andere diensten. De fysieke verhuizing kan je zelf doen, of uitbesteden via een verhuisbedrijf. Hieronder enkele tips en tricks om de verhuizing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

We helpen je ook graag direct aan meerdere offertes van verhuisbedrijven. Je kunt ook een verhuisbedrijf zoeken in onze bedrijvengids.

verhuizing

Een verhuizing van een appartement of klein tot middelgroot huis kost meestal grofweg tussen de 250 en 2500 euro.

Aanvullende kosten worden meestal apart gemeld (zorg ervoor dat duidelijk is welke diensten wel en niet worden meegerekend, zet het bij voorkeur op papier). Zo zal het inpakken/uitpakken van verhuisdozen en demontage ongeveer 30 tot 50 euro per uur kosten. Houd verder nog rekening met aanvullende kosten zoals tol (in geval internationaal transport), brandstof en parkeerkosten.

Bekijk hieronder een aantal eerder uitgebrachte offertes voor verhuizingen van complete inboedels of losse spullen.

VerhuizingKosten € incl. btw
Eetafel van Breukelen naar Purmered75
Olievat hangtafel van Tilburg naar Weerselo200
Bank van Bunschoten-Spakenburg naar Zoetermeer dorp300
Klein kastje van Enschede naar Maastricht 420
Piano transport binnen Amsterdam40
Piano van Sint oedenrode naar rosmalen150
Wasmachine van Haarlem Noord naar amai Geuzenveld100
Piano vervoer van Utrecht ( naar vleuterweide150
Transport van zeer kwetsbare kast van Amsterdam naar Brussel400
Wasmachine verhuizen van Amsterdam naar Boskoop80
Schilderij laden in Laren (NL) en afleveren in Weert (NL)650
Piano van Eiffel (DE) naar Den Haag500
Nieuwe oven in doos (ong. 50 kg) van Eck en Wiel naar Alkmaar100
Spullen in 1 koffer en verschillende dozen (1m3) van Zuid-Frankrijk naar België900
Kleine verhuis van Antwerpen naar Berlijn1200

Aandachtspunten verhuiskosten

Wanneer u een verhuizing uitbesteedt aan een professionele verhuizer hangen de verhuiskosten af van een aantal factoren:

 • Pak je zelf alles in of doen de verhuizers dat?
 • Haal je zelf de meubels uit elkaar of regelt het verhuisbedrijf alles?
 • Help je zelf mee met verhuizen?
 • Is de te verhuizen inboedel makkelijk bereikbaar (begane grond of 4 hoog? is er een lift aanwezig)?
 • Sluit je een transportverzekering af voor de te verhuizen spullen? Zo ja, wordt de dagwaarde of nieuwwaarde vergoed?
 • Verhuisbedrijven die niet onder het Erkende Verhuizers keurmerk vallen, rekenen regelmatig een eigen risico. In geval van schade wordt dan niet alles vergoed. Weeg dit goed af tegen het prijsverschil van de verhuizing.
 • Rekent het verhuisbedrijf een toeslag voor een verhuizing in het weekend of in de avonduren?
 • Afstand tussen ophaal- en afleverlocatie.
 • Eén of meerdere verhuiswagens nodig.

Verder kan een transportbedrijf natuurlijk rekenen wat ze zelf willen. Dit kan zowel een kilometertarief zijn met voorrijkosten en eventueel extra kosten voor inpakken en demontage van meubels. Het is gebruikelijk om een all-in prijs af te spreken met de verhuizer. Dit voorkomt discussie achteraf en je bent in de meeste gevallen ook wat goedkoper uit.

Zelf verhuizen of laten doen?

Zelf verhuizen is uiteraard een stuk goedkoper. Soms wordt er echter onderschat hoeveel erbij komt kijken om de verhuizing zelf te doen. Een transportbedrijf neemt veel werk uit handen. De afweging tussen zelf verhuizen of het uitbesteden komt dus simpelweg op de vraag neer: vind ik het de moeite van het zelf verhuizen waard om het geld te besparen? In sommige gevallen kan het bijna niet zonder verhuisbedrijf. Als je bijvoorbeeld een verhuislift nodig hebt of je er moeten grote zware objecten zoals een piano verhuisd worden, dan heb je meestal een verhuisbedrijf nodig. Hieronder geven we de voor- en nadelen en enkele tips voor de verhuizing zelf doen of het juist laten doen.

De verhuizing zelf doen

De voordelen van zelf verhuizen:

 • Het is een stuk goedkoper.
 • Je hebt de verhuizing zelf in de hand: je weet waar je spullen zijn en kan zelf het tempo bepalen.

De nadelen van zelf verhuizen:

 • Het is veel werk.
 • Je beschikt niet over de middelen en de ervaring die verhuisbedrijven wel hebben.
 • Er zijn verhuizingen die niet zelf zijn uit te voeren.

Tips als je zelf wilt verhuizen:

 • Maak een planning: dat zorgt ervoor dat je op tijd de zaken hebt geregeld zoals het inpakken van de dozen en het regelen van bijvoorbeeld een verhuiswagen.
 • Begin weken van tevoren al na te denken. Voor veel verhuisbedrijven geldt alles binnen twee weken als spoed. Ruim daarvoor wilt u de offertes al binnen hebben.
 • Denk goed na over het inpakken van de dozen:
  • Pak de dozen in per kamer waar ze moeten worden uitgepakt.
  • Schrijf duidelijk wat er in de doos zit en waar hij heen moet. Met verschillende kleuren werken maakt het nog makkelijker (bijvoorbeeld geel moet naar de keuken, blauw naar de slaapkamer etc.).
  • Kies voor stevige stevige dozen. Dit klinkt triviaal maar het helpt enorm als je de dozen zonder probleem kan stapelen.
  • Plak de dozen goed dicht.
  • Vul dozen op met vulmateriaal. Helemaal als er breekbare spullen in zitten.
 • Houd alle echt belangrijke documenten bij je en zorg niet dat ze verdwijnen in een van de vele dozen. Denk hierbij aan paspoorten en belangrijke papieren. Pro tip: maak foto's of scans van je belangrijkste documenten en bewaar ze in de cloud zoals iCloud, Dropbox of Google Drive.
 • Wikkel glas en breekbare spullen in oude kranten. Doe ze vervolgens in een door met handdoeken of vaatdoeken voor extra bescherming. Markeer de dozen met breekbare spullen duidelijk met het woord FRAGILE, bij voorkeur op alle zijden.
Verhuizers aan het werk

Een verhuisbedrijf inschakelen

Een verhuisbedrijf kan veel zorgen uit handen nemen. Daarnaast kan het een bezoek aan de fysiotherapeut voor rugklachten schelen. Hieronder zetten we op een rijtje waar je aan moet denken als je een verhuisbedrijf inschakelt.

Waar let je op bij het inschakelen van een verhuisbedrijf?

Een goed verhuisbedrijf zorgt dat de gehele verhuizing van A tot Z geregeld wordt. Behalve je inschrijving bij je nieuwe gemeente is er weinig wat een goede verhuizer niet voor je kan doen. Let goed op de volgende punten voordat je aan de verhuizing begint:

 • Wat wil je wel zelf doen en wat moet het verhuisbedrijf doen?
  • Pak je zelf alles in, of wil je dat het verhuisbedrijf dit ook doet?
  • Moet het verhuisbedrijf helpen met het uit elkaar halen van de meubels?
  • Wil je zelf actief helpen met tillen, of laat je dit de verhuizers doen?
  • Verhuis zelf altijd belangrijke documenten als paspoorten en bankpassen waar je eventueel snel bij moet kunnen.
 • Maak een duidelijk paklijst. Zo weet je dat alles goed is aangekomen op de afleverlocatie. Maak bij voorkeur een foto van ieder verhuisde item. Zo voorkom je achteraf discussie met het verhuisbedrijf.
 • Is de verhuizing verzekerd. Sommige verhuisbedrijven verzekeren standaard iedere verhuizing maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.
 • Wie is er aansprakelijk bij eventuele schade. In sommige gevallen is het handig om je risico op schade af te dekken met een transportverzekering.
 • Instrueer de verhuizers goed over breekbare en waardevolle spullen.
 • Maak goede afspraken met het verhuisbedrijf over wat er in de prijs is inbegrepen.
  • Speel je zelf een actieve rol in de verhuizing? Wat doet dat met de prijs?
  • Brengen de verhuizers de meubels naar de juiste kamer?
  • Zetten de verhuizers meubels weer in elkaar?

Verhuizen naar een nieuwe gemeente - Checklist

Als je naar een nieuwe gemeente binnen Nederland verhuist dien je een aantal praktische zaken te regelen. Vind de belangrijkste hieronder:

 1. Inschrijven bij de nieuwe gemeente. Dit doe je via de website van de nieuwe gemeente. Zodra je dit gedaan hebt wordt dit automatisch doorgegeven aan je voormalige gemeente en wordt je daar uitgeschreven.
 2. Wijzig je (post)adres overal. Maak een lijst met alle mogelijke personen en instanties waar je je nieuwe adres moet doorgeven. PostNL biedt een service waarbij post wordt doorgestuurd naar het nieuwe adres. Dit kan erg handig zijn.
 3. Verzekeringen regelen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe inboedelverzekering.
 4. Afvalpas regelen. Dit gaat meestal via de website van de nieuwe gemeente.
 5. Een nieuwe huisarts en tandarts regelen. Een handig overzicht met het zorgaanbod in je nieuwe gemeente vind je op ZorgkaartNederland.nl.
 6. Heb je kinderen? Regel dan de kinderopvang of een nieuwe school.
 7. Aanmelden bij nieuwe sport- en gezelligheidsverenigingen.
 8. Hondenbelasting regelen. Ook dit gaat meestal via de website van de nieuwe gemeente. Dit wordt vaak vergeten, maar kan u in geval van een controle een fikse boete opleveren.
 9. Vraag eventueel teveel/vooruitbetaalde rioolheffing/afvalstoffenverwerkingsbelasting en hondenbelasting voor uw oude huis terug.
 10. Regel aansluitingen voor internet, tv en telefoon. Een internetaansluiting duurt in sommige gevallen even, dus doe dit zo snel mogelijk nadat het huis op uw naam staat.

Verhuizen naar het buitenland - Checklist

Een verhuizing van Nederland naar het buitenland is wat gecompliceerder dan een verhuizing binnen Nederland. Niet alleen moeten je spullen de grens over, ook zul je moeten nagaan of al je papierwerk in orde is. Met onderstaande informatie regel je je emigratie zonder kopzorgen.

 1. Lees goed de geldende regels van verblijf van uw nieuwe land. Sommige landen vereisen bijvoorbeeld een vast inkomen of een minimale hoeveelheid geld op uw rekening waarvan u kunt leven. Zoek contact met een relocatie-agent als u niet zeker bent u van uw situatie.
 2. Uitschrijven bij je gemeente. Als je voor lange duur uit Nederland vertrekt moet je jezelf allereerst uitschrijven bij gemeente in Nederland. Dit doe binnen 5 dagen voor vertrek naar het buitenland. De gemeente registreert waar u naartoe verhuist en hoe en waar instanties u vanaf nu kunnen bereiken. Bewaar alle documentatie goed (maak voor de zekerheid scans of foto's en bewaar alles centraal in de cloud).
 3. Inschrijven in in je nieuwe woonplaats in het buitenland. Dit gaat nooit automatisch.
 4. Zorg dat je een DigiD hebt. Met deze digitale login heb je toegang tot veel overheidszaken. Het is veel gedoe om dit te doen als je al in het buitenland bent, dus zorg dat je het Digid en je wachtwoord voor vertrek op orde hebt.
 5. Neemt u uw auto mee naar het buitenland? Hoe de uitvoer van een voertuig met Nederlands kenteken naar het buitenland precies werkt leest u hier.
 6. Check uw zorgverzekering. In sommige gevallen betaalt u gewoon nog zorgpremie en ontvangt u dekking van een Nederlandse zorgverzekering terwijl u in het buitenland woont. Lees hier verder wat voor u van toepassing is.
 7. Check uw toeslagen (zorgtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag etc.) voor uzelf en uw familieleden.
 8. Zoek uit hoe het zit met uw belasting:
  • Waar u aangifte doet. Als u in het nieuwe land uw geld gaat verdienen zal u meestal daar belasting betalen. Vaak doet u dan nog wel een opgaaf in Nederland. Als u nog Nederlands inkomen geniet, kan uw situatie anders zijn. Verdient u inkomen uit Nederland en uw nieuwe land, dan moet er worden gekeken naar belastingverdragen. U betaalt in geen geval dubbele belasting. Onroerende zaken in Nederland worden wel altijd in Nederland belast. Voor meer informatie kunt u bellen met de Belastingtelefoon. Bij complexe internationale situaties kunt u ook een belastingadviseur inschakelen. Neem contact op als u hierbij wilt worden geholpen.
  • Vul voor het jaar van emigratie een M-formulier in bij de Belastingdienst.
 9. Douane-formaliteiten bij verhuizen boedel. Binnen de EU zijn een geen douane-formaliteiten en kunt u uw spullen gewoon uit Nederland naar het andere EU-land verhuizen. Verhuist u naar een land buiten de EU, dan moet u een uitvoeraangifte doen voor de boedel die wordt verhuisd. Een goede verhuizer kan hier ook bij helpen.
 10. Vind een gespecialiseerd internationaal verhuisbedrijf. Een gespecialiseerd verhuisbedrijf kent de regels rondom de emigratie naar een bepaald land. Verhuisd u bijvoorbeeld naar Engeland (buiten de EU) dan dient u goed op de hoogte te zijn van de regels. Vraag offertes aan bij meerdere gespecialiseerde verhuisbedrijven en vraag goed door of ze ervaring hebben met uw specifieke land van migratie.

 

Kwaliteit van verhuizers

Er zijn in Nederland rond de 500 professionele verhuisbedrijven actief. Daarnaast is er een groot aantal koeriers en kleine transportbedrijven die af en toe een verhuizing verricht.

In Nederland mag iedereen met een KvK-registratie tegen vergoeding tot 500 kg laadvermogen vervoeren. Daarboven heb je een zogenaamde Eurovergunning nodig. Niet alle verhuisbedrijven houden zich aan de regels. In onze bedrijvengids zie je per bedrijf welke vergunningen ze hebben en wat de specialisatie van een bedrijf is. Handig om te checken of alles in orde is!

Erkende Verhuizers

Een belangrijk kwaliteitsembleem in de verhuisbranche is het keurmerk Erkende Verhuizers. Bedrijven die dit keurmerk voeren zijn aangesloten bij de branche-Organisatie voor Erkende Verhuizers. Het ledenregister bestaat uit ruim 200 bedrijven die wat meer kwaliteit garanderen dan een regulier verhuisbedrijf. Dit betekent niet dat een verhuisbedrijf dat geen Erkend Verhuizer is slechter is, maar het keurmerk biedt de klant wat meer zekerheid. Wel zijn Erkend Verhuizers gemiddeld wat duurder dan andere verhuisbedrijven.

Voordelen van werken met een Erkend Verhuizer:

 • Algemene voorwaarden die u als particulier beschermen.
 • Garantie dat de verhuizing doorgaat, ook als er iets onvoorzien gebeurt (zoals faillissement van het verhuisbedrijf).
 • Geen eigen risico. De verhuisde spullen zijn tot 100.000 euro verzekerd tegen de nieuwwaarde. In het geval van schade of kwijtgeraakte spullen word je dus vrijwel altijd geheel gecompenseerd.

Je risico's als je niet met een Erkend Verhuizer werkt:

 • Veel verhuisbedrijven verzekeren de inboedel niet standaard. Ze hebben dan vaak alleen een transportaansprakelijkheidsverzekering. Als er dan iets gebeurt moet jij bewijzen dat de verhuizer aansprakelijk is. Dit kun je eventueel oplossen door een losse goederentransportverzekering af te sluiten.
 • Er wordt regelmatig een eigen risico gehanteerd. Bij schade komt dat bedrag dan in ieder geval voor jouw rekening. Als dit een vrij hoog eigen risico is, is het aan te raden een andere verhuizer te zoeken.
 • De gehanteerde algemene voorwaarden worden vaak in het voordeel van het verhuisbedrijf opgesteld. Kijk hier dus kritisch naar.

Ga daarom niet blind voor de goedkoopste offerte. Kijk naar referenties. Informeer altijd uitgebreid naar verzekeringen, aansprakelijkheid en naar de voorwaarden.

Vraag offertes aan bij verhuisbedrijven

Vul binnen 5 minuten het online formulier in en ontvang vrijblijvend offertes en reacties van gekwalificeerde verhuizers.

  Meerdere keuzes mogelijk
 • Omschrijf uitgebreid en puntsgewijs wat er verhuisd moet worden. Vermeld voor ieder object de afmetingen en het gewicht.
 • 1 meter = 100cm
 • 1 meter = 100cm
 • 1 meter = 100cm
 • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
 • Laad- / ophaaladres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp

 • Afleveradres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp
 • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 •  

Verhuisbedrijven door heel Nederland

Eerder geplaatste verhuizingen

Vervoer haard 180kg

12/12/2021

Het is goed bereikbaar, er zullen mensen aanwezig zijn met helpen inladen.

2 Stoelen Parijs - Werkendam

11/12/2021

Twee stoelen ophalen in centrum Parijs bij veilinghuis. Afleveren in Werkendam.

Vervoer "groene bak" op stalen frame

10/12/2021

Vervoeren van een verticaal helofytenfilter echter deze met opstaand vervoerd worden.
Het geheel zal met een kraan moeten worden opgeladen, deze is niet aanwezig op de locatie.
Afmetingen zijn 2,55 X1,5 X 2,5 meter

Verhuisdozen van 9160 Lokeren België naar Panama city

06/12/2021

Ik wil 2 tot 8 verhuisdozen afmeting 48x32x36 met gewicht 15 kg per doos versturen van 9160 Lokeren België naar Panama city. Wat is de prijs per doos? Kost het minder om meerdere dozen te versturen? Maximaal 10
Dankjewel, Mvg Françoise Cool
francoise.cool@telenet.be
Gsm 0032(0)475452348

Eettafelbank vervoer Heerhugowaard naar Naarden

06/12/2021

Ik ben op zoek naar vervoer voor een eettafelbank (uit 1 stuk!).

Ophaalplaats: Heerhugowaard (begane grond)
Bezorging: Van der Helstlaan 37 in Naarden (begane grond)
Betreft een eettafelbank (uit 1 stuk) van 260cm lang, 63cm diep en 86cm hoog.
Geen extra werkzaamheden nodig, maar indien mogelijk 2 man om te tillen.
Datum: zaterdagochtend 11 december a.s.

Bekijk alle aanvragen

Kennisbank