Op- en overslag

Onderdeel van de logistieke keten is op- en overslag. Onder opslag verstaan we (de naam zegt het al) het opslaan van goederen. Dit gebeurt meestal in een magazijn. Overslag betekent dat goederen die vervoerd worden, van het ene transportmiddel over worden gezet op het andere transportmiddel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een container die van een schip op een truck wordt geladen, of een vrachtwagen met pakketten die op een depot worden overgeladen naar kleinere busjes die daarna langs de huizen gaan.

Overslag gebeurt doorgaans in terminals, depots, havens, luchthavens of op treinstations. Goederen kunnen soms juist samengebracht worden op bijvoorbeeld pallets of in containers. Andere keren is het tegenovergestelde aan de hand en worden goederen juist weer verdeeld vanuit een container of vanaf de pallet.

containers op kade
Palletstelling met voorraad

Veel transportbedrijven bieden ook opslag aan. Naast een wagenpark zijn ze ook in het bezit van een magazijn waar goederen gestald kunnen worden. Andere bedrijven kunnen tegen een vergoeding magazijnruimte huren om hun goederen te stallen.

Wanneer het transportbedrijf dan ook de volledige handling (het verwerken en versturen van de opgeslagen goederen) uit handen kunnen nemen, dan spreken we van fulfilment. Dit is een groot voordeel voor veel bedrijven: zowel de opslag als het vervoer van goederen is bij een partij geregeld. Ook kan een bedrijf er voor kiezen om zelf de opslag te verzorgen. In dat geval huurt op koopt het bedrijf zelf een magazijn en dan dient het zelf zorg te dragen voor de verwerking van de goederen.

Zelf een magazijn huren of opslag uitbesteden?

Er zitten zowel voor- als nadelen aan het uitbesteden van de opslag. Een groot voordeel is dat het gedaan wordt door een gespecialiseerde partij met ervaring in de logistieke afhandeling. Daarnaast is het een schaalbare manier van ondernemen: Als het bedrijf hard groeit kan er makkelijk extra opslagruimte bij worden gehuurd. Een magazijn runnen is een vak op zich.

Aan de andere kant zien veel ondernemers toch ook de voordelen van een eigen magazijn. Ze kunnen zelf direct bij hun voorraad. Daardoor kunnen ze bepaalde zaken beter in eigen hand houden. Denk hierbij aan het versturen van maatwerk orders of de mogelijkheid dat klanten het afhalen.

In het artikel fulfilment gaan we uitgebreider in op de voor- en nadelen van het zelf doen of uitbesteden.

Overslag

Bij overslag worden op een overslagterrein worden goederen van de ene transportwijze overgeladen op een andere transportwijze. Dit kan tal van vormen hebben. Bij een overslagterrein moet je denken aan:

 • Een haventerminal
 • Een luchthaventerminal
 • Een depot
 • Een containerterminal
 • Een treinstation
 • En vergelijkbare plekken

Stel dat je besluit een lading vishengels te bestellen bij een Amerikaanse fabriek. In dat geval ziet het logistieke proces inclusief de overslag er zo uit:

 • In de fabriek in Michigan worden de hengels ingepakt en op een pallet gezet
 • Een vrachtwagen met laadklep haalt de pallet met hengels op en brengt ze naar een centraal depot 60km van de fabriek
 • De pallet wordt overgezet op een truck die maar liefst 1355 kilometer rijdt naar de Haven van New York and New Jersey
 • Vanaf daar wordt de pallet overgeladen in een container die op een containerschip naar Rotterdam gaat
 • Na 6.122 kilometer over zee te zijn gevaren worden de containers van het schip gehaald in de terminal van Rotterdam. Hier wordt de pallet ingeladen door een vorkheftruck in een vrachtwagen.
 • De vrachtwagen rijdt nog 109 kilometer naar het magazijn in de buurt van Arnhem. Daar levert hij de pallet met hengels af

Na 7646 kilometer, een vrachtwagen, een truck, een schip en weer een vrachtwagen zijn de hengels aangekomen in het magazijn. Er kan gevist worden!

Truck met opleggers

Het belang van een goede overslag

Voor de logistieke keten is een efficiënte manier van overslag van cruciaal. Dit kan een hoop tijd en geld besparen. Iedereen die wel eens langs de haven van Rotterdam heeft gereden kan zich voorstellen dat dit een enorme logistieke uitdaging is om in goede banen te lijden. Bij overslag is er ook een kans dat de goederen beschadigd raken. Hierom is het ook zaak dat overslag terminals worden ingericht om de kans hierop zo veel mogelijk te beperken. Bij goede overslag wordt dus aan de volgende drie criteria voldaan:

 • Het gaat snel
 • Het is niet overbodig duur
 • Er is een minimaal risico op schade

Bedrijven gespecialiseerd in opslag, overslag en fulfilment