Transport landbouw en graafmachines - Aandachtspunten en Kosten

Voor het transport van landbouwmachines en graafmachines is vaak een truck met een zogenaamde dieplader nodig. Dit valt onder het uitzonderlijke vervoer.

Onder landbouwtransport valt alles van het vervoer van een simpele tractor tot enorme graafmachines en silo's.

Hieronder zullen we ingaan op de belangrijkste aandachtspunten bij het verplaatsen van zware landbouwwerktuigen, waaronder de benodigde vergunningen die een transporteur in de landbouw dient te hebben. Tenslotte kijken we naar de kosten van het vervoer van landbouwvoertuigen en graafmachines.

Landbouwwerktuig transport
Graafmachine

Vergunningen voor transport van landbouwmachines

Iedereen die tegen betaling een transport regelt met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram heeft de vergunning voor Beroepsgoederenvervoer (Eurovergunning) van het NIWO nodig. Bij het commercieel vervoer van andermans landbouwwerktuig of tractor is er dus in principe een vergunningsplicht.

Uitzonderingen vergunningsplicht

Ten eerste is transport door een landbouwer van zijn eigen goederen en materieel voor zijn eigen landbouwbedrijf niet vergunningsplichtig. Voor eigen vervoer is namelijk nooit een vergunningsplicht.

Ten tweede geldt er geen vergunningsplicht wanneer het transport plaatsvindt rechtstreeks ten behoeve van een landbouwbedrijf en in direct verband staat met de uitvoering van landbouwwerkzaamheden.

Bij internationaal vervoer is een vergunning voor beroepsgoederenvervoer altijd vereist.

Bovenstaande geldt voor de gehele landbouw. Volgens de wet (Burgerlijk Wetboek Boek 7) is landbouw de bedrijfsmatige uitoefening van akkerbouw, weidebouw, veehouderij, pluimveehouderij, tuinbouw, daaronder begrepen fruitteelt en het kweken van bomen, bloemen en bloembollen, de teelt van griendhout en riet, elke andere tak van bodemcultuur, met uitzondering van de bosbouw.

Tractor transport

Een van de meest aangevraagde landbouwtransporten is het vervoer van tractoren. Tractoren worden regelmatig over de weg vervoerd, maar kunnen ook op een ander voertuig worden gereden.

Tractor rijden

Tractoren kunnen natuurlijk zelf rijden en op die manier vervoerd worden. Hiervoor dient de bestuurder te beschikken over een trekkerrijbewijs. Hiermee mag je op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motortuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen terrein is een dergelijk rijbewijs niet benodigd. Als je op 1 juli 2015 al een rijbewijs B had (standaard auto rijbewijs), mag je ook in een tractor op de openbare weg rijden. Als je na die datum je rijbewijs B hebt behaald, dien je een aanvullend het T-rijbewijs voor de trekker te behalen.

Tractoren mogen op de openbare weg 25 km/u. Recent is ingestemd met een APK-plicht voor tractoren waardoor deze op kenteken wel 40 km/u mogen rijden. Alsnog is dit in veel gevallen erg langzaam, zeker als de loslocatie erg ver weg is of zelfs internationaal.

Tractor laten vervoeren

maar het is heel gebruikelijk om een tractor op een ander voertuig of aanhanger te vervoeren. Als een tractor even snel op een bepaalde werklocatie moet zijn of bijvoorbeeld defect is, kunt u een transportbedrijf inschakelen.

Kosten tractor transport

Voor een goed beeld van de kosten zijn het gewicht, de afmetingen, de gewenste levertijd en de laad- en loslocatie van belang. Verder kunnen er aanvullende kosten zijn zoals tol, vignetten en wachttijden bij grenzen. Een bedrijf dat van ver moet komen zal ook hogere voorrijkosten in rekening brengen.

 

graafmachine transport
Industrieel transport

Waar let je op bij landbouwmachine transport?

Bij het laten vervoeren van een graafmachine, tractor of ander landbouwwerktuig dien je goed op een aantal zaken te letten. Als verlader wil je dat jouw machines in goede handen zijn. Neem daarom de volgende aandachtspunten in acht:

  • Werk uitsluitend met transportbedrijven met de juiste vergunningen om zwaar materieel zoals graafmachines te mogen vervoeren. Let op: over de grens kunnen weer aanvullende vergunningen en papieren benodigd zijn. Zorg ervoor dat uw lading niet staande wordt gehouden, maar dat alles goed op orde is.
  • Zorg dat de transporteur goed verzekerd is en sluit waar nodig een aanvullende goederentransportverzekering af. Als je zelf je machines gaat vervoeren kan een "eigen vervoer verzekering" je risico afdekken.
  • Voor transport van landbouwmachines is ervaring en specialisme nodig. Werk dus uitsluitend met bedrijven die hier goed in zijn. Op Transportscanner zijn transportbedrijven georganiseerd per vakgebied. Ieder bedrijf wordt gecontroleerd en dient zich te houden aan ons Kwaliteitskeurmerk.
  • Zorg dat de afspraken tussen u en het transportbedrijf goed zijn vastgelegd in een vervoerscontract. Bij voorkeur werkt uw vervoerder met de AVC/CMR voorwaarden voor goederenvervoer. Onder deze voorwaarden zijn uw rechten het beste beschermd.

Wat kost landbouwmachine en tractor transport?

Hieronder staat een aantal eerder uitgebrachte offertes voor het vervoer van graafmachines, tractoren en andere werktuigen:

Type machinetransportPrijs (excl. btw)
Graafmachine 9 ton van randstad naar Wallonië (BE)€ 350 (incl. dieseltoeslag en tolkosten)
Transport mobiele kraan 13 ton van Nederland naar Hongarije€ 2700
Landbouwmachines 3 ton van Polen naar België€1875
Mini tractor vanaf Nederland naar Antwerpen€500
Vervoer graafmachine 14 ton van Nieuwediep Nederland naar Schoten België€360
Tractor vanaf veiling in Antwerpen naar Kootwijkerbroek brengen€315
Farmall Cub tractor van Frankrijk naar Nederland€750

landbouwvoertuig transport

Internationaal transport landbouwmachines

Een zware landbouwmachine weegt vele tonnen. Er zijn strikte EU-regels wat betreft de maximumafmetingen- en gewichten die over de weg vervoerd mag worden. Er gelden weer allerlei ontheffingen, waardoor in feite vrijwel alles vervoerd kan worden. In de praktijk betekent het wel dat het transport van echt grote en zware landbouwmachines maatwerk is, waar een specialist voor benodigd is die de papieren op orde heeft. Bij transport van uitzonderlijk grote machines en voertuigen dient u een bedrijf in het speciaal- en zwaartransport te vinden. Meer informatie vindt u op onze pagina over wetgeving en vergunningen.

 

Offertes voor transport van werktuigen, tractoren of machines?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij aangesloten transportbedrijven of vind direct een bedrijf in de bedrijvengids.

Transportbedrijven in landbouw en werktuigen

Vind onderstaand een selectie van bedrijven die u kunnen helpen bij het transport van landbouwwerktuigen, tractoren of graafmachines. Kijk nog wel even goed naar het precieze specialisme van een bedrijf voordat u het bedrijf benadert. Alternatief kunt u direct offertes opvragen door vrijblijvend een aanvraag te plaatsen.

Eerder geplaatst machine- en voertuigtransport

Op Transportscanner plaatsen bedrijven en particulieren hun grotere transportklussen. Hieronder een greep uit recente transportaanvragen van (landbouw)machines en andere voertuigen.

Minishoveltje (+/- 2200 kg) van Leende naar Epe

22 oktober 2021

Rijdende minishovel ophalen bij verkooplocatie (bedrijf) in Leende en afleveren op huisadres in Epe.

Tractor international van Geffen naar Schimmert

2 oktober 2021

Vervoeren van Geffen naar Schimmert.

Kleine tractor van Nederland naar Hongarije

25 september 2021

Laadadres goed bereikbaar. Losadres lossen aan doorgaande weg. Op beide adressen iemand aanwezig op afspraak.

Transport landbouwtrekker van Deurne (NB) naar Middenmeer (NH)

21 september 2021

Laadplaats: locatie is goed bereikbaar, (bedrijventerrein) er zijn mensen aanwezig om te helpen.
Losplaats: locatie is goed bereikbaar, (boerenbedrijf) er zijn mensen aanwezig om te helpen.
Het betreft een landbouwtrekker die is aangekocht op een veiling.
Belangrijk: ophalen kan op 30/9 of 1/10!

Tractor van 2300 kg van Heerde naar Ysselsteyn Limburg.

21 september 2021

Laden in Heerde en lossen in Ysselsteyn Noord Limburg.
Betaling en ander papierwerk is vooraf geregeld.