Transport landbouw en graafmachines

Voor het transport van landbouwmachines en graafmachines is vaak een truck met een zogenaamde dieplader nodig. Dit valt onder het uitzonderlijke vervoer.

Onder landbouwtransport valt alles van het vervoer van een simpele tractor tot enorme graafmachines en silo's.

Hieronder zullen we ingaan op de belangrijkste aandachtspunten bij het verplaatsen van zware landbouwwerktuigen, waaronder de benodigde vergunningen die een transporteur in de landbouw dient te hebben. Tenslotte kijken we naar de kosten van het vervoer van landbouwvoertuigen en graafmachines.

Landbouwwerktuig transport
Graafmachine

Vergunningen voor transport van landbouwmachines

Iedereen die tegen betaling een transport regelt met een voertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kilogram heeft de vergunning voor Beroepsgoederenvervoer (Eurovergunning) van het NIWO nodig. Bij het commercieel vervoer van andermans landbouwwerktuig of tractor is er dus in principe een vergunningsplicht.

Uitzonderingen vergunningsplicht

Ten eerste is transport door een landbouwer van zijn eigen goederen en materieel voor zijn eigen landbouwbedrijf niet vergunningsplichtig. Voor eigen vervoer is namelijk nooit een vergunningsplicht.

Ten tweede geldt er geen vergunningsplicht wanneer het transport plaatsvindt rechtstreeks ten behoeve van een landbouwbedrijf en in direct verband staat met de uitvoering van landbouwwerkzaamheden.

Bij internationaal vervoer is een vergunning voor beroepsgoederenvervoer altijd vereist.

Bovenstaande geldt voor de gehele landbouw. Volgens de wet (Burgerlijk Wetboek Boek 7) is landbouw de bedrijfsmatige uitoefening van akkerbouw, weidebouw, veehouderij, pluimveehouderij, tuinbouw, daaronder begrepen fruitteelt en het kweken van bomen, bloemen en bloembollen, de teelt van griendhout en riet, elke andere tak van bodemcultuur, met uitzondering van de bosbouw.

Tractor transport

Een van de meest aangevraagde landbouwtransporten is het vervoer van tractoren. Tractoren worden regelmatig over de weg vervoerd, maar kunnen ook op een ander voertuig worden gereden.

Tractor rijden

Tractoren kunnen natuurlijk zelf rijden en op die manier vervoerd worden. Hiervoor dient de bestuurder te beschikken over een trekkerrijbewijs. Hiermee mag je op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motortuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen terrein is een dergelijk rijbewijs niet benodigd. Als je op 1 juli 2015 al een rijbewijs B had (standaard auto rijbewijs), mag je ook in een tractor op de openbare weg rijden. Als je na die datum je rijbewijs B hebt behaald, dien je een aanvullend het T-rijbewijs voor de trekker te behalen.

Tractoren mogen op de openbare weg 25 km/u. Recent is ingestemd met een APK-plicht voor tractoren waardoor deze op kenteken wel 40 km/u mogen rijden. Alsnog is dit in veel gevallen erg langzaam, zeker als de loslocatie erg ver weg is of zelfs internationaal.

Tractor laten vervoeren

maar het is heel gebruikelijk om een tractor op een ander voertuig of aanhanger te vervoeren. Als een tractor even snel op een bepaalde werklocatie moet zijn of bijvoorbeeld defect is, kunt u een transportbedrijf inschakelen.

Kosten tractor transport

Voor een goed beeld van de kosten zijn het gewicht, de afmetingen, de gewenste levertijd en de laad- en loslocatie van belang. Verder kunnen er aanvullende kosten zijn zoals tol, vignetten en wachttijden bij grenzen. Een bedrijf dat van ver moet komen zal ook hogere voorrijkosten in rekening brengen.

 

graafmachine transport
Industrieel transport

Waar let je op bij landbouwmachine transport?

Bij het laten vervoeren van een graafmachine, tractor of ander landbouwwerktuig dien je goed op een aantal zaken te letten. Als verlader wil je dat jouw machines in goede handen zijn. Neem daarom de volgende aandachtspunten in acht:

  • Werk uitsluitend met transportbedrijven met de juiste vergunningen om zwaar materieel zoals graafmachines te mogen vervoeren. Let op: over de grens kunnen weer aanvullende vergunningen en papieren benodigd zijn. Zorg ervoor dat uw lading niet staande wordt gehouden, maar dat alles goed op orde is.
  • Zorg dat de transporteur goed verzekerd is en sluit waar nodig een aanvullende goederentransportverzekering af. Als je zelf je machines gaat vervoeren kan een "eigen vervoer verzekering" je risico afdekken.
  • Voor transport van landbouwmachines is ervaring en specialisme nodig. Werk dus uitsluitend met bedrijven die hier goed in zijn. Op Transportscanner zijn transportbedrijven georganiseerd per vakgebied. Ieder bedrijf wordt gecontroleerd en dient zich te houden aan ons Kwaliteitskeurmerk.
  • Zorg dat de afspraken tussen u en het transportbedrijf goed zijn vastgelegd in een vervoerscontract. Bij voorkeur werkt uw vervoerder met de AVC/CMR voorwaarden voor goederenvervoer. Onder deze voorwaarden zijn uw rechten het beste beschermd.

Transportbedrijven in landbouw en werktuigen

Vind onderstaand een selectie van bedrijven die u kunnen helpen bij het transport van landbouwwerktuigen, tractoren of graafmachines. Kijk nog wel even goed naar het precieze specialisme van een bedrijf voordat u het bedrijf benadert. Alternatief kunt u direct offertes opvragen door vrijblijvend een aanvraag te plaatsen.

Eerder geplaatst machine- en voertuigtransport

Op Transportscanner plaatsen bedrijven en particulieren hun grotere transportklussen. Hieronder een greep uit recente transportaanvragen van (landbouw)machines en andere voertuigen.

Vervoer kleine trekker (1500 kg)

9 januari 2021

Vervoer trekker. Staat op boerderijerf. Hulp bij laden en lossen

Vervoer van minishovel van ossendrecht naar Hardenberg (3300 kg)

5 januari 2021

Transport van ossendrecht naar kloosterhaar (Hardenberg). Is rijdend, hulp aanwezig bij laden en lossen
termijn. ZSM

vervoer tractor

19 december 2020

Hello,

Kunt u mij een offerte maken voor transport va een
traktor fiat 850 van 3300kg
Van Wittelte, Westerveld (Nederland)
Naar Braine-l'Alleud, (Belgïe)
rit van 320Km

Mvg,

graafmachine van Nederland naar Marokko

25 november 2020

transport van telescoophoogwerker JLG 40 Bedum / Neer

23 november 2020

goed bereikbaar en mensen aanwezig

Offertes voor transport van werktuigen, tractoren of machines?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij aangesloten transportbedrijven of vind direct een bedrijf in de bedrijvengids.