Autotransport

Zakelijk en particulier autotransport snel geregeld. Of het nu gaat om één enkele auto of om een groot aantal, via Transportscanner heeft u uw autotransport zo geregeld. Vul ons formulier in en gespecialiseerde autotransport bedrijven nemen contact met u op.

Uw kunt uw auto laten vervoeren of deze nou wel of niet meer rijdt. Zowel nationaal of internationaal, als u bijvoorbeeld een auto wilt importeren. Benieuwd naar de kosten van uw autotransport? Verderop in dit artikel geven we meer uitleg over de kosten van het vervoer van één of meerdere voertuigen. Daarnaast geven we je in dit artikel inzage in de meest geschikte transportmethodes voor uw auto. Ook bespreken we waar je op moet letten als je autotransport uitbesteedt.

Een Truck volgeladen met auto's

Soorten autotransport

Er zijn twee manieren van autotransport:

 1. Door middel van een hiker. Dit is iemand die de auto voor een klant van A naar B rijdt.
 2. Op een autotransporter of oplegger. De auto wordt op een trailer of oplegger geladen die op locatie wordt gebracht.

Optie 1 is uiteraard alleen mogelijk als de auto nog kan rijden. Optie 2 is ook mogelijk als de auto niet meer werkend is. Daarnaast kan een autotransporter ook meerdere wagens tegelijk vervoeren.

Wat kost het transport van een auto?

Een gemiddeld transport van een enkele kleine tot middelgrote auto binnen Nederland zal meestal tussen de 150 en de 800 euro kosten.

De prijs van het transport is afhankelijk van enkele factoren. Bekijk hieronder enkele recente offertes en prijzen voor autotransport

Autotransport tarieven

AutotransportPrijs (€)
Niet-rijdende auto van Ulft naar Den Haag320
Rijdende Auto transport van Oirschot naar Oosterzele150
Transport Alfa Romeo Spider van Alkmaar Naar Almere150
transport auto van geesbrug naar breda500
Transport rollende maar niet startende auto 75 km200 (ivm combinatierit)
auto saab 9-3 van Hoogvliet naar Huissen250
BMW M135i van Sint-Niklaas naar RDW Keuringsstation Amsterdam250
Peugeot vivacity van den Haag naar Zoetermeer55
Rijdende oldtimer Peugeot naar UK transporteren1725
Jaguar XK van Echteld naar Erith, Kent (Engeland)1475
volvo van 8015 PR Zwolle naar oostenrijk1841
9 gebruikte kleine auto’s afhalen bij 6 verkooppunten Hamburg, naar Dordrecht5325

 

Hoe wordt de prijs van autotransport bepaald?

Voor het vervoer van meerdere, grotere of bijzondere auto's zullen de prijzen anders zijn. Vraag daarom vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde autotransportbedrijven.

De totale kosten van het vervoeren van één of meerdere auto's hangt van meerdere factoren af:

 • Of de auto rijdend is of niet en of de motor werkt of niet
 • De totale afstand tussen laad- en losbestemming
 • Het type auto (soort, afmetingen, gewicht)
 • De hoeveelheid auto's
 • Of de auto goed te bereiken is met een autotransporter (toegankelijk en verhard terrein of niet)
 • Aanvullende verzekeringen (in sommige gevallen, bijvoorbeeld met speciale objecten, kan een aanvullende verzekering praktisch zijn)
 • De tijdslijn: of het autotransport spoed heeft of planbaar is
 • Aanvullende kosten zoals tol en toeslagen bij internationaal autotransport
autotransport hiker

Autotransport door middel van een Hiker

Simpel gezegd is dit het inhuren van een chauffeur die de auto naar de afgesproken bestemming rijdt. Veel leasemaatschappijen en autoverhuurders maken hiervan gebruik. Soms hebben ze zelf een aantal hikers in dienst, of ze maken gebruik van een transportbedrijf die een netwerk hebben van hikers. Dit soort bedrijven hebben vaak in heel het land hikers zitten zodat ze overal snel iemand kunnen sturen die de auto weg kan rijden.

Autotransport op een autotransporter

Voor het transport van auto's bestaan er speciale trucks die zijn gemaakt voor het transport van (personen-)auto's, ook wel autotransporters genoemd.

Een autotransporter is een vrachtwagen waarmee meestal meerdere auto's tegelijk kunnen worden vervoerd. Sleepwagens worden meestal niet gezien als autotransporters, ook al kunnen ze auto's vervoeren.

Een onderscheid wat gemaakt kan worden is het open of gesloten transport. Bij open transport staat de auto in de lucht op de truck. Hij is dan onderhevig aan de weersomstandigheden. Meestal is dit geen enkel probleem, maar soms kan er gekozen worden voor gesloten transportIn dat geval wordt de auto in een gesloten trailer vervoerd.

autotransport op een autotransporter

Internationaal autotransport

Er worden tegenwoordig heel veel auto's de grens over vervoerd, van en naar Nederland. De laatste jaren is er een enorme stijging in autotransport van Nederland naar het buitenland. Dit komt onder andere doordat auto's die wij hier niet meer willen, zoals veel dieselauto's, in Oost-Europa wel heel populair zijn.

Daarnaast is door de enorme toename in elektrische auto's een vergroting van de buitenlandse afname van Nederlandse auto's te zien.

Tenslotte is er een redelijk stabiel aantal verhuizers van en naar Nederland die graag hun auto meenemen. In veel gevallen wordt er hier een beroep gedaan op internationale autotransportbedrijven.

De belangrijkste aandachtspunten bij internationaal transport van een auto:

Vergunningen voor autotransport

Heeft het transportbedrijf de juiste vergunningen? Voor het professioneel vervoeren van een auto op een autotransporter of aanhanger binnen Europa is een vergunning van het NIWO vereist. Binnen de Europese Unie is een Eurovergunning vereist, maar internationaal zal een aanvulling op de Eurovergunnging nodig zijn. In de meeste gevallen zal een zogenaamde CEMT-vergunning volstaan.

hier is een eenvoudige tabel die enkele van de belangrijkste vergunningen en papieren laat zien die een autotransporteur nodig zou kunnen hebben. Het is belangrijk om op te merken dat de exacte vereisten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en regelgeving van het land en de regio.

 Type Autotransport Benodigde Vergunningen en Papieren
Commercieel Autotransport (Nationaal, Nederland) Rijbewijs C+E, Eurovergunning, NIWO vergunning
Commercieel Autotransport (Internationaal, Europa) Rijbewijs C+E, Eurovergunning, Gemeenschapsvergunning, CMR vrachtbrief

Verzekeringen

Is de lading goed verzekerd? Naast het feit dat de transporteur zelf goed verzekerd dient te zijn, is voor u het belangrijkste dat de lading geen risico loopt. Het kan zijn dat de transporteur hier voor zorgt, maar dit is niet altijd zo. Verder kunt u de lading (de auto dus) zelf aanvullend verzekeren met een goederentransportverzekering. Zeker in het geval van een speciaal object of luxe auto is dit zeer aan te raden. Overleg dit met de transporteur en vraag offertes voor transportverzekeringen aan wanneer nodig.

van de belangrijkste vergunningen en papieren laat zien die een autotransporteur nodig zou kunnen hebben. Het is belangrijk om op te merken dat de exacte vereisten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en regelgeving van het land en de regio.

Contract en transportvoorwaarden

Zorg dat de afspraken met de transporteur goed op papier staan. De autotransporteur zal meestal een contract en voorwaarden hanteren die u dient te ondertekenen. Wij adviseren u in zee te gaan met een autotransporteur die de AVC/CMR voorwaarden hanteert.

Auto importeren

Als u een auto importeert moet u die invoeren. Daar komt meer bij kijken dan alleen het fysieke transport. U kunt dit zelf doen of dit laten uitbesteden door een bedrijf. Kijk daarom naar onze checklist voor het importeren van een auto.

VIDEO: de meest unieke autotransporters ter wereld

Met een mooie rol voor een aantal Nederlandse transportbedrijven.

Internationaal autotransport kosten

De kosten een autotransport van of naar het buitenland liggen vaak hoger door een grotere af te leggen afstand. Wanneer de auto mee kan op een autotransporter, zijn de kosten vaak lager dan veel klanten van tevoren denken. Hieronder een overzicht van eerdere offertes voor internationaal autotransport:

Internationaal autotransportKosten (€)
Rijdende kleine auto van Pernis naar Alicante (Spanje)1625
Een bestel auto wegbrengen van Hoofddorp naar Antwerpen haven210
Auto Transport van Vlagtwedde naar Wenen1250
Auto van Enschede, Nederland naar Gent België350
Transport Volvo 440 Perpignan naar Arnhem1125
Auto met schade van Bremen (DE) naar Vijfhuizen300
Niet-werkende Hatchback auto van Bielefeld naar Antwerpen650
Ophalen import auto (Audi Q4) van dealer in Frankrijk naar Genemuiden1450

Vraag offertes aan voor autotransport

Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele dagen offertes voor uw autotransport.

 • Kan er mee gereden worden?
 • Dit is niet verplicht
 • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
 • Laad- / ophaaladres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp

 • Afleveradres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp
 • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 •  

Exclusief en gesloten autotransport

Alles wat niet standaard is valt onder deze categorie autotransport. Denk bijvoorbeeld aan zeer dure auto's voor een autoshow, race-auto's voor een race of overdekt autovervoer. Vaak gaat het dan om het transport van oldtimers, sportwagens of supercars.

Helemaal specialistisch is het vervoer van vrachtwagens. Dergelijke transportaanvragen zijn echt uitdagingen en vergen specialisme en ervaring. Als klant is het hierbij extra belangrijk om goed met de vervoerder te overleggen dat de bijzondere auto of truck goed verzekerd is en dat alle afspraken goed op papier staan.

Bij Transportscanner zijn diverse bedrijven actief die gespecialiseerd zijn in het vervoer van bijzondere voertuigen zoals oldtimers en sportwagens.

Lees meer over gesloten en exclusief autotransport.

gesloten exclusief autotransport
Welk rijgbewijs waarvoor

Zelf een auto transporteren - welk rijbewijs?

Als je zelf een auto gaat vervoeren op een aanhanger of door de auto over te rijden, moet je even goed kijken welk rijbewijs je nodig hebt. Voor autotransport op een aanhanger zul je in de meeste gevallen minimaal een BE rijbewijs nodig hebben. Op de website van de RDW vul je gemakkelijk je kenteken in waarna je snel ziet welk gewicht je auto mag trekken en wat het ledige gewicht en laadvermogen van uw voertuig is.

Als je het voertuig zelf gaat verrijden, dien je het juiste rijbewijs voor dat type voertuig te hebben. Lees hier uit welk rijbewijs je nodig hebt voor jouw type voertuig.

Grootste autotransporteurs van Nederland

Nederland telt heel wat autotransporteurs. Er zijn veel zeer kleine vervoerders. Dit zijn eenpitters met een enkele oplegger. Vervolgens is er een vrij grote groep met middelgrote autotransporters. Aan de top zit een klein aantal hele grote transporteurs.

Koopman Autotransport

Koopman Autotransport biedt professionele autovervoersdiensten aan klanten over de hele wereld. Of u nu transport nodig heeft voor grote aantallen of enkele voertuigen binnen Europa, behoefte heeft aan autotransport binnen Nederland of een exclusieve auto wilt vervoeren, Koopman regelt het. We hebben ervaring met open of gesloten transport, wat uw wens ook is.

Hun klantenkring bestaat uit autofabrikanten, leasemaatschappijen, dealers, autoplatforms en gespecialiseerde ondernemers in oldtimers. Met een team van vakspecialisten en toonaangevend materieel zorgen ze ervoor dat alle voertuigen op tijd en steeds in perfecte staat worden afgeleverd. En dankzij een realtime planningssysteem kunnen klanten tot het laatste moment wijzigingen doorvoeren voor maximale flexibiliteit.

Bergnet

Bergnet is al twintig jaar actief in het transporteren van voertuigen voor een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers. Of het nu gaat om het transporteren van een leaseauto, een heftruck of veegmachine; Bergnet beschikt over diverse autotransporters en autoambulances die hier geschikt voor zijn. Als uw autotransport niet binnen een bepaalde tijd of datum plaats hoeft te vinden, kunt u dit laten inplannen door Bergnet. Uw voertuig wordt dan binnen 5 werkdagen op de bestemming afgeleverd. Dit noemen we planbaar autotransport: omdat wij het transport kunnen plannen kunt u profiteren van combinatievoordeel. Of u nu autotransport nodig heeft voor één auto of voor 100 auto's; Bergnet transporteert voertuigen in allerlei soorten en maten, zowel voor particulieren als bedrijven en (overheids)organisaties.

bergnet logo

Nobel autotransport

Of het nu om nationaal of internationaal transport gaat, Nobel Transport biedt uw voertuig(en) veilige en betrouwbare vervoersdiensten van A naar B. Met meer dan 15 jaar ervaring in de berging en autotransport zijn ze bekend met alle ins and outs van het transporteren van voertuigen. Hiermee zorgen ze er altijd voor dat hun klanten profiteren van scherpe tarieven en een snelle service. Bovendien biedt Nobel Transport één-op-één contact, waardoor klanten altijd precies weten wat er gebeurt. Direct uw transport boeken en betalen? Dat kan met de handige online tool van Nobel Transport.

Bedrijven gespecialiseerd in autotransport

Er zijn in Nederland en Belgie veel bedrijven die een auto kunnen transporteren. Daarvan is een aantal echt gespecialiseerd en een aantal biedt het aan naast andere type transporten. Hieronder staan geregistreerde bedrijven die een autotransport kunnen uitvoeren. Er zijn bedrijven bij die geschikt zijn voor het relatief simpele vervoer van een enkele tweedehands auto. Maar ook als u van bent een hele autotransporter vol met nieuwe auto's te vervoeren, kunt u hier een geschikt bedrijf vinden.

Let bij het kiezen op dat het transportbedrijf de vergunningen en verzekeringen goed op orde heeft. Dit voorkomt een hoop gedoe achteraf.

Kennisbank

Recent geplaatst autotransport

Op het Transportscanner platform worden dagelijks meerdere autotransporten geplaatst door bedrijven en particulieren. Aangesloten transportbedrijven reageren dezelfde dag nog op de offerte-aanvragen.

Offertes voor Autotransport

Bereik diverse gespecialiseerde autotransporteurs. Zowel voor rijdende als defecte voertuigen.