Export en exportdocumenten?

Plaats vrijblijvend een aanvraag en ontvang offertes

Goederen exporteren

Onder export verstaan we de verkoop van goederen of diensten aan het buitenland. Een ander woord voor export is uitvoer. Wanneer er bijvoorbeeld mest vanuit Nederland verkocht wordt aan Egypte, dan kan je zeggen dat er mest geëxporteerd wordt naar Egypte. De goederen gaan altijd in tegenovergestelde richting van de geldstroom. In ons voorbeeld verlaten er goederen (de mest) het land en komt er geld het land binnen (de betaling voor de mest.

Het tegenovergestelde van export is import. Hierbij komen er juist goederen het land in en verlaat geld het land. Wat voor het ene land geld als import, geld voor het andere land als export. In ons voorbeeld exporteert Nederland mest naar Egypte, en importeert Egypte mest uit Nederland.

De export van goederen naar een ander EU land

Binnen de Europese Unie geldt er een vrij verkeer van goederen. Dat betekent dat je zonder problemen goederen kan exporteren naar een ander EU land. Als u aan een zakelijke klant levert binnen de EU dan kunt u het 0% BTW tarief toepassen, mits de zakelijke klant in het bezit is van een geldig BTW-identificatienummer. Als goederen levert aan particulieren in een ander EU-land dan moet u meestal BTW afdragen in dat land. Belangrijk is dat u altijd kunt aantonen dat de goederen wel geëxporteerd  zijn naar het land. Dit kan bijvoorbeeld door een kopie van de vrachtbrief. Meer informatie hoe je aan kan tonen dat de goederen geëxporteerd is te lezen op de site van de belastingdienst.

Zakelijke leveringen binnen de EU

Bij zakelijke leveringen binnen de EU betaalt u het 0% BTW tarief. Er wordt dan gesproken van een intracommunautaire levering. De twee eisen die de belastingdienst hieraan stelt is dat:

 1. De klant heeft een geldig BTW-identificatienummer
 2. U kunt aantonen dat de goederen het land verlaten. Dit kan door een kopie van de vrachtbrief of bijvoorbeeld een ander vervoersdocument.

Als u aan een zakelijke klant levert die geen vrijgestelde goederen of diensten levert, dan kunt u niet het 0% BTW tarief gebruiken. De klant zal in dat geval ook geen BTW-identificatienummer hebben. De belastingdienst verschaft meer informatie over de intracommunautaire levering.

Particuliere leveringen binnen de EU

Als een particulier goederen van u koopt vanuit een ander EU-land, dan dient u BTW af te dragen in het land waar de goederen besteld worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u een webwinkel heeft en ook aan Duitse klanten levert. Levert u in één kalenderjaar minder dan €10.000,- aan andere EU landen, dan kunt u gewoon het Nederlandse BTW-tarief rekenen. Als u onder het drempelbedrag van €10.000,- blijft dan kunt u er echter alsnog voor kiezen om BTW aangifte te doen in het land van export.

Als u voor meer dan €10.000,- exporteer naar andere EU landen dan dient u BTW-aangifte te doen in het land van uw klant. Het makkelijkste is om die via het éénloketsysteem te doen, dit wordt ook wel de unieregeling genoemd.. U hoeft dan niet in ieder EU-land aangifte te doen maar u kunt dit op een punt centraal regelen. Een ander alternatief is om iedere EU lidstaat aangifte te doen maar dit is omslachtig.

Tip! De belastingdienst heeft een handige online tool ontwikkeld wat u moet doen met de buitenlandse BTW.

In de onderstaande flowchart ziet u op welke manier u uw BTW-aangifte dient te doen.

Flowchart BTW aangifte

Bron: de website van de belastingdienst.

Let op! Op de factuur dient altijd het juiste BTW-tarief te staan. Werkt u bijvoorbeeld met een webwinkel? Dan kunt u dit meestal instellen. Informeer hiernaar bij uw webdeveloper. 

De export van goederen naar buiten de EU

Als u goederen uitvoert naar niet EU-landen exporteert dan zijn deze goederen met 0% BTW belast, ongeacht of het een zakelijk levering of een particuliere levering is.

Let op! Bij levering buiten de EU geldt geen vrij verkeer van goederen. Hier komt een stuk meer bij kijken. Laat u daarom vooraf altijd goed informeren.

Als u goederen buiten de EU exporteert dient u altijd aangifte van export te doen bij de douane. De douane kijkt aan de hand van de HS-code (ook wel goederen code genaamd) of u nog aan speciale eisen moet voldoen. Bij export naar buiten de EU raden wij u aan altijd zaken te doen met een goede expediteur. Een goede expediteur heeft kennis van zaken en kan u helpen met de voorbereiding van het transport. Hierdoor kunt u voorkomen dat uw goederen vast komen te staan bij de buitenlandse douane, iets wat in de praktijk nog vaak voor komt.

BTW bij levering buiten de EU

Zoals gezegd kunt u het 0% BTW tarief hanteren bij leveringen buiten de EU. U hoeft dus géén BTW te rekenen over uw producten. Het maakt niet uit of u levert aan een bedrijf (zakelijke levering) of aan een persoon (particuliere levering): het tarief is altijd 0%. Wel moet u kunnen aantonen dat de goederen echt de EU hebben verlaten. Dit kan bijvoorbeeld door een kopie van de vrachtbrief, het invoerbewijs van het land van bestemming of een vervoersverklaring indien de klant de goederen zelf afhaalt.

Ga na of uw product verkocht mag worden in het buitenland

Buiten de EU kunnen er andere product- of verpakkingseisen. Controleer daarom altijd eerst goed of uw product verkocht mag worden in het land van bestemming. De KVK heeft een database met de eisen van de meeste landen, maar laat u ook extra informeren door een partij met ervaring met het betreffende land. Ga verder na of er nog andere wetgeving is in het land van bestemming. Zijn er bijvoorbeeld boycots of handelsbelemmeringen van de EU? En is er verder nog lokale wetgeving waar u aan moet voldoen.

Exportdocumenten

Per land verschilt het waar de exportdocumenten aan moeten voldoen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (NVO) heeft een overzicht gemaakt per land, welke eisen er gelden. Een expediteur kan u helpen bij het regelen van deze documenten. Via de kamer van koophandel zijn veel verschillende exportdocumenten te downloaden.

 

Makkelijk en snel

Export van goederen naar het buitenland? Of het nu binnen de EU is of buiten de EU, de aangesloten bedrijven kunnen u helpen. Plaats nu een aanvraag en ontvang snel reacties.

internationaal-zakendoen

In 3 stappen uw Export en exportdocumenten uitbesteed

Plaats in enkele minuten uw aanvraag

Ontvang offertes van transporteurs

Besteed uw opdracht uit

Voorbeelden van Export en exportdocumenten

 • Export van 25 pallets diverse electronische producten naar Chigcago (US)
 • Grote lading dierenvoeding naar Kazachstan
 • Wekelijks transport van fietsonderdelen naar de UK

Veelgestelde vragen

Plaats uw Export en exportdocumenten opdracht

 • Onderaan dit formulier kunt u de exacte los- en laadlocatie doorgeven.
 • Wilt u zelf de goederen inklaren?
 • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
 • Laad- / ophaaladres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp

 • Afleveradres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp
 • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 •  

Waarom Transportscanner?

Kwaliteit - Alle bedrijven worden gecheckt op kwaliteit en vergunningen. Controleer een bedrijf altijd in onze bedrijvengids.

Snel - Binnen 24 uur meerdere offertes

Gratis -  Het aanvragen en ontvangen van offertes is gratis en vrijblijvend

Kennisbank transport