Verhuizen naar Noorwegen?

Plaats vrijblijvend een aanvraag en ontvang offertes

Bent u van plan naar Noorwegen te verhuizen? Zo ja, dan zijn er een aantal zaken die u moet regelen om uw verhuizing succesvol te laten verlopen. In dit blog geven wij u nuttige informatie over wat u moet regelen voordat u naar Noorwegen verhuist. We zullen u ook vertellen hoe u het juiste transportbedrijf voor uw verhuizing kunt vinden, wat u van hen kunt verwachten én wat de kosten zijn.

Wat kost een verhuizing naar Noorwegen?

De kosten van een verhuizing naar Noorwegen vanuit Nederland zijn afhankelijk van de grootte van uw huis en de afstand waarover u verhuist. In het geval van een klein tot middelgroot appartement of huis kunt u rekenen op ongeveer €3500-€9000 voor een verhuizing naar Noorwegen.

Noorwegen

In 3 stappen uw verhuizing naar Noorwegen uitbesteed

Plaats in enkele minuten uw aanvraag

Ontvang offertes van transporteurs

Besteed uw opdracht uit

Wat moet je regelen voor je naar Noorwegen verhuist?

Noorwegen heeft meer dan 5 miljoen inwoners, is het noordelijkste land van Europa en trekt elk jaar duizenden migranten aan. Als je erover denkt om naar dit rustige en prachtige Scandinavische oord te verhuizen, lees dan verder voor onze gids over wat er allemaal bij komt kijken en hoe je alles in gang kunt zetten.

Registratie in Noorwegen

Als je vanuit Nederland naar Noorwegen verhuist is het vrij simpel. Als EU-staatsburger (wat je als Nederlander dus bent) kun je vrij wonen en werken in Noorwegen. Mogelijk dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals in je eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Voor personen zonder EU-staatsburgerschap gelden andere regels.

Vereisten voor Nederlander die naar Noorwegen verhuist

Een van de eerste dingen die u moet doen wanneer u naar Noorwegen verhuist, is u inschrijven bij de politie. U zult een P-nummer moeten aanvragen, een persoonlijk identificatienummer. EU-burgers kunnen vrij wonen en werken in Noorwegen, maar het is toch belangrijk dat u zich inschrijft bij de politie, zodat zij op de hoogte zijn van uw aanwezigheid in het land.

U dient verder ook aan te kunnen tonen dat u voldoende middelen heeft om van te leven in Noorwegen. Als u een baan heeft in Noorwegen, is dat in de meeste gevallen ook voldoende.

In de praktijk zijn er lange wachttijden voor de registratie. Hierdoor overschrijdt u de 3 maanden termijn vrijwel altijd. Als EU-burger is dit echter geen enkel probleem.

Blijf je korter dan 3 maanden in Noorwegen? Dan hoef je helemaal niets te doen. Als je van plan bent langer dan 3 maanden in Noorwegen te blijven daarentegen, dan dien je je te registreren bij het politiebureau.

Emigreren van buiten EU/EEC naar Noorwegen

Voor burgers van niet-EU landen gelden er andere regels. Zij dienen een verblijfsvergunning aan te vragen. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Het beste kunt u op de website van de Noorse immigratiediensten kijken wat voor u van toepassing is.

Na twee jaar wordt ehttps://udi.no/enen verblijfskaart afgegeven. Dit document is vijf jaar geldig en kan daarna worden verlengd. U moet dit aanvragen vergunning binnen drie maanden na uw aankomst. Zodra u deze kaart hebt, kunt u gemakkelijk een Noors paspoort en vervolgens een werkvergunning aanvragen.

Meer over werken in Noorwegen voor niet-Noren vindt u op deze website.

Een woning vinden in Noorwegen

In de grote steden is wonen erg duur. Zowel huur- als koopwoningen zijn gemiddeld duurder dan in Nederland. Op het platteland daarentegen krijg je veel waar voor je geld. Het complete woningaanbod vind je op de Noorse marktplaats Finn.no.

De Noorse taal leren

Voor de meeste Nederlanders is Noors een relatief gemakkelijk te leren taal. Een woordje Noors lezen is vrij simpel. Er zijn eigenlijk twee Noorse talen, Bokmal en Nynorsk. In de meeste gevallen zul je Bokmal nodig hebben. Nynorsk lijkt op Bokmal en wordt hoofdzakelijk in kleine plaatsen op het platteland gesproken.

Hoewel iedereen in Noorwegen Engels spreekt, raden we je aan al wat Noorse basiskennis op te doen voordat je verhuist. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Duolingo voor wat woordenschat en standaardzinnen. Verder is de woorden- en grammaticalijst in dit document (pdf) zeer handig. Tenslotte is het aan te raden wat Noors nieuws te lezen via NRK (vergelijkbaar met NOS).

Verhuizen en eigen bedrijf beginnen in Noorwegen

Als u in Noorwegen een eigen bedrijf wilt beginnen, moet u zich laten registreren bij het Noorse kvk-register. Dit is een verplichte registratie voor alle ondernemingen in Noorwegen. Vervolgens dien je je bedrijf in te schrijven bij de belastingdienst voor btw. Een groot voordeel is dat het belastingstelsel e.d. vergelijkbaar is met het Nederlandse en Belgische.

Wat betreft de oprichting heeft u de keus uit een AS (vergelijkbaar met een BV) of een ENK (een eenmanszaak).

Het proces kan een beetje ingewikkeld zijn, dus u kunt het best contact opnemen met een bedrijfsadviseur of een advocaat die u bij het registratieproces kan helpen.

bedrijf beginnen noorwegen

Voorbeelden van Verhuizen naar Noorwegen

 • Verhuizing van Amsterdam naar Oslo, eenpersoons klein appartement
 • Inboedel verhuizen van Bergen op Zoom naar ons nieuwe huisje in Bergen (Noorwegen)
 • Met spoed op zoek naar verhuisbedrijf voor verhuizen kleine winkel (300m2) van Zaandam naar Kristiansand (Noorwegen)

Veelgestelde vragen

Plaats uw aanvraag voor een verhuizing naar Noorwegen

  Meerdere keuzes mogelijk
 • Omschrijf uitgebreid en puntsgewijs wat er verhuisd moet worden. Vermeld voor ieder object de afmetingen en het gewicht.
 • 1 meter = 100cm
 • 1 meter = 100cm
 • 1 meter = 100cm
 • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
 • Laad- / ophaaladres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp

 • Afleveradres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp
 • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 •  

Waarom Transportscanner?

Kwaliteit - Alle bedrijven worden gecheckt op kwaliteit en vergunningen. Controleer een bedrijf altijd in onze bedrijvengids.

Snel - Binnen 24 uur meerdere offertes

Gratis -  Het aanvragen en ontvangen van offertes is gratis en vrijblijvend

Kennisbank transport