Een transportbedrijf overnemen: waar moet je op letten?

Het overnemen van een transportbedrijf kan een lucratieve onderneming zijn, maar er zijn ook valkuilen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het overnemen van een transportbedrijf, zodat je goed voorbereid bent op deze uitdaging.

Bedrijfsanalyse

Voordat je een transportbedrijf overneemt, is het belangrijk om een grondige bedrijfsanalyse uit te voeren. Dit betekent het bestuderen van de financiële situatie, marktpositie, klantenbestand en bedrijfsprocessen van het bedrijf. Hierbij kun je de volgende aspecten onderzoeken:

 • Omzet en winstgevendheid
 • Balans en kasstroom
 • Klantenbestand en klanttevredenheid
 • Marktpositie en concurrentie
 • Bedrijfsprocessen en efficiëntie

Juridische aspecten

Bij het overnemen van een transportbedrijf komen diverse juridische aspecten kijken. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle relevante wet- en regelgeving en contractuele verplichtingen. Schakel zo nodig een juridisch adviseur in om je hierbij te ondersteunen. Enkele belangrijke juridische aspecten zijn:

 • Overnamecontract en garanties
 • Arbeidscontracten en personeelszaken
 • Vergunningen en certificeringen
 • Intellectueel eigendom en licenties
 • Bedrijfs- en transportverzekeringen

Vloot en materieel

Het materieel is een cruciaal onderdeel van een transportbedrijf. Besteed dus voldoende aandacht aan de staat en het onderhoud van de vloot. Controleer de volgende zaken:

 • Leeftijd en staat van het materieel
 • Onderhoudsgeschiedenis en kosten
 • Beschikbaarheid van reserveonderdelen
 • Toekomstige investeringen en vervangingen
AfbeeldingWagenLaadvermogenLaadgrootte (L x B x H in cm)Aantal pallets (ruimte)KilometerprijsMinimum uurtarief
Combo bus miniBestelwagen (Combo)500 kg.140 x 120 x 1001€ 0,50€ 30.00
Busje kleinBestelbus (klein)725 kg.170 x 120 x 1151€ 0.55€ 30.00
Busje mediumBestelbus (Medium)900 kg.180 x 120 x 1182€ 0.58€ 35.00
Busje extra grootBestelbus (Groot)1025 kg.290 x 120 x 1453€ 0.62€ 35.00
Busje grootBestelbus (Extra groot)1400 kg.360 x 120 x 1834€ 0.70€ 35.00
BakwagenBakwagen800 kg.420 x 210 x 2008€ 0.90€ 40.00
VrachtwagenVrachtwagen6000 kg.720 x 245 x 23616€ 1.15€ 50.00

Personeel en organisatie

Het personeel is het kloppend hart van een transportbedrijf. Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de medewerkers, hun vaardigheden en hun tevredenheid. Let op de volgende aspecten:

 • Organisatiestructuur en bedrijfscultuur
 • Personeelsverloop en tevredenheid
 • Opleiding en ontwikkeling van medewerkers
 • Arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden

Marktontwikkelingen en trends

De transportsector is continu in beweging. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van recente marktontwikkelingen en trends, zoals digitalisering, verduurzaming en veranderende wet- en regelgeving. Dit helpt je om te beoordelen of het bedrijf toekomstbestendig is en welke investeringen nodig zijn om succesvol te blijven.

Lees ook ons blog over het starten van een geheel nieuwe autotransportonderneming.

Financiering en prijsonderhandeling

De overnameprijs en de financiering zijn belangrijke aspecten bij het overnemen van een transportbedrijf. Zorg ervoor dat je een realistische waardering van het bedrijf hebt en ga goed voorbereid de onderhandelingen in. Houd hierbij rekening met:

 • Waarderingsmethoden en -factoren
 • Financieringsmogelijkheden, zoals eigen vermogen, leningen of investeerders
 • Onderhandelingstechnieken en strategieën
 • Eventuele earn-out regelingen of andere betalingsvoorwaarden

Integratie en post-acquisitie management

Na de overname van het transportbedrijf begint de fase van integratie en het managen van het bedrijf. Het is belangrijk om hier een duidelijk plan voor te hebben en de juiste middelen en mensen in te zetten om het succes van de overname te waarborgen. Houd rekening met de volgende zaken:

 • Integratie van bedrijfsprocessen en -systemen
 • Cultuurverschillen en het samenvoegen van teams
 • Communicatie en betrokkenheid van medewerkers
 • Het stellen van doelen en het monitoren van prestaties

Risicomanagement

Elke overname brengt risico’s met zich mee, en het is essentieel om deze in kaart te brengen en passende maatregelen te treffen om ze te beheersen. Denk hierbij aan:

 • Financiële risico’s, zoals onverwachte kosten of tegenvallende resultaten
 • Operationele risico’s, zoals verstoringen in de bedrijfsvoering of problemen met het materieel
 • Reputatierisico’s, zoals negatieve publiciteit of klantverlies
 • Compliance-risico’s, zoals het niet naleven van wet- en regelgeving

Door proactief risicomanagement toe te passen, vergroot je de kans op een succesvolle overname en waarborg je de continuïteit van het transportbedrijf.

Het overnemen van een transportbedrijf is een complex proces waarbij veel aspecten komen kijken. Een gedegen voorbereiding, het inschakelen van experts en het opstellen van een duidelijk plan zijn essentieel om het proces soepel te laten verlopen en het succes van de overname te garanderen. Door aandacht te besteden aan alle genoemde aspecten in dit artikel, vergroot je de kans op een succesvolle overname en een bloeiende toekomst voor je transportonderneming.

Waar vind ik een transportonderneming die te koop is?

Er zijn verschillende manieren om te zoeken naar transportbedrijven die te koop staan. Hieronder vind je een aantal goede plekken om je zoektocht te starten:

 1. Online bedrijfsovernameplatforms: Er zijn diverse online platforms en marktplaatsen waar je bedrijven kunt vinden die te koop staan, waaronder transportondernemingen. Enkele voorbeelden zijn Bedrijventekoop.nl, Brookz en Marktlink.
 2. Brancheorganisaties: Vakorganisaties en brancheverenigingen in de transportsector kunnen een bron van informatie zijn over bedrijven die te koop staan. Enkele voorbeelden zijn Transport en Logistiek Nederland (TLN) en evofenedex.
 3. Bedrijfsmakelaars en overnameadviseurs: Deze professionals hebben vaak een breed netwerk en kennis van de markt. Ze kunnen je mogelijk in contact brengen met transportbedrijven die op zoek zijn naar een koper.
 4. Netwerkevenementen en beurzen: Bezoek netwerkevenementen, conferenties en beurzen in de transportsector. Dit stelt je in staat om te netwerken met andere professionals in de branche en kan je helpen om potentiële overnamekandidaten te vinden.
 5. Sociale media en LinkedIn: Via sociale media en LinkedIn kun je je netwerk uitbreiden en in contact komen met mensen uit de transportsector. Dit kan leiden tot tips over beschikbare bedrijven of je kunt zelf een oproep plaatsen om te laten weten dat je op zoek bent naar een transportbedrijf om over te nemen.
 6. Kranten en vakbladen: Houd advertenties en nieuwsberichten in lokale kranten en vakbladen in de gaten. Soms worden transportbedrijven die te koop staan op deze manier geadverteerd.
 7. Directe benadering: Als je specifieke bedrijven op het oog hebt die je mogelijk wilt overnemen, kun je overwegen om ze direct te benaderen. Dit kan een discreet en effectief middel zijn om interesse te peilen en mogelijk een gesprek over een overname te starten.

Door een combinatie van bovenstaande methoden te gebruiken, vergroot je de kans om geschikte transportbedrijven te vinden die te koop staan. Vergeet niet om geduldig te zijn en verschillende opties te verkennen voordat je een beslissing neemt over welk bedrijf het beste bij jouw doelen en ambities past.

Kennisbank

Nieuwste aanvragen

Bent u een Transportbedrijf?

Meld u vandaag nog gratis aan voor de transportscanner bedrijvengids.

Haal gemakkelijk meer klanten binnen voor uw transportbedrijf, verhuisbedrijf, koeriersdienst, expeditiebedrijf of fulfilmentcenter.

Dagelijkse interessante opdrachten

Direct contact met de klant via email, telefoon of contactformulier

Gratis uitgebreide bedrijfsvermelding met links naar uw website en social media

Check op aanwezige vergunningen