Hoe begin ik een succesvol autotransportbedrijf?

Wil je een succesvol autotransportbedrijf starten? In dit artikel leggen we uit hoe je van niets naar een succesvol bedrijf in het autotransport gaat. Autotransport is echt een vak, dus ervaring is natuurlijk heel belangrijk. Tegelijkertijd moet je ergens beginnen. Je moet in ieder geval een aantal concrete stappen zetten voordat je begint.

Voordat je verder gaat, je zult wel wat geld nodig hebben om het van de grond te krijgen. Zo zul je de juiste vergunningen nodig hebben en dien je een bedrijf op te richten. Verder zijn er natuurlijk lopende kosten van je bedrijf, zoals brandstofkosten, verzekeringen en onderhoud.

In deze blogpost wordt besproken hoe je aan al deze vereisten kan voldoen om zo jouw bedrijf gedegen op te bouwen. We behandelen daarin onder meer de juiste papieren, hoe je klanten aantrekt en hoe je een goede reputatie opbouwt. Blijf lezen om geïnspireerd en goed geïnformeerd de transportwereld in te stappen!

Ben je een particulier of bedrijf op zoek naar een autotransporteur? Lees dan dit artikel met veel meer informatie.

Vergunningen die nodig zijn voor autotransport

Als je de volgende stappen goed uitvoert, ben je binnen een aantal maanden een zelfstandig autovervoerder.

Als je een succesvol bedrijf in autotransport wilt zijn, is het belangrijk om te weten welke vergunningen daarvoor nodig zijn. De Eurovergunning is het belangrijkste document dat je voor autotransport nodig hebt. De Eurovergunning geeft je toestemming om zwaardere objecten zoals auto’s door Nederland en de Europese wegen te vervoeren. Deze vergunning vraag je aan bij het NIWO. Hiertoe moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo dien je een bepaalde hoeveelheid geld beschikbaar te hebben.

Behoefte aan financiering? Vraag hieronder een offerte aan.

Daarnaast moet ieder bedrijf dat actief is in auto transport een kvk-nummer hebben. De meeste transportbedrijven zijn eenmanszaken, VOF’s (partners) of BV’s. Een eenmanszaak of VOF is het goedkoopst en gemakkelijkst om op te zetten. Tegelijkertijd moet je hier wel mee oppassen. Met die bedrijfsvormen ben je namelijk persoonlijk aansprakelijk voor het bedrijf. Het tweede nadeel is dat, als je bedrijf succesvol is, je meer belasting betaalt met een eenmanszaak of vof. De BV is in veel gevallen gunstiger. Deze entiteit biedt bescherming tegen aansprakelijkheid. Bovendien ben je gunstiger uit qua belasting als je bedrijf goed draait.

Wat je ook kiest, het kvk-nummer bevestigt dat je een officieel bedrijf bent. Zonder kvk-nummer mag je in Nederland namelijk geen onderneming voeren. Met behulp van deze vergunningen en registraties bent u in staat legale auto-transportdiensten aan te bieden.

Bovenstaande is belangrijk omdat in Nederland veel zonder vergunning wordt gereden. Dat is onverantwoord, richting jezelf en je klanten.

Transportverzekering

Zorg dat je zelf, je voertuig en de auto’s die je vervoert goed verzekerd zijn. Dat regel je met een transportverzekering zoals een goederentransportverzekering. In dit artikel leggen we dit in meer detail uit. Het kan in het begin als veel geld voelen. Het is wel degelijk de moeite waard als je ooit schade rijdt, aan je eigen spullen of die van anderen..

Specialisaties en expertise binnen het autotransport bedrijf

Als bedrijf in het autotransport is het belangrijk om gespecialiseerd en vakkundig te zijn in exclusief autovervoer. Het is nodig om een transporter of een gesloten oplegger te hebben, afhankelijk van wat je wilt vervoeren. Een exclusieve lading vereist immers wat meer aandacht dan bijvoorbeeld het verplaatsen van standaard auto’s. Daarom zou een succesvol bedrijf in het autotransport advies kunnen geven over verschillende typen transport en experts moeten zijn als het gaat om laad-, los- en transportprocedures. Met de juiste specialisaties en expertise kun je als bedrijf toonaangevend worden op jouw markt.

Klanten binnenhalen als voertuigentransporteur

Als autotransporteur is het cruciaal om klanten binnen te halen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dat te doen. Offline kun je folders laten verspreiden, of door je netwerk vergroten. Ook online kun je actief zoeken naar klanten door bijvoorbeeld op een relevante markplaats advertenties te plaatsen, afhankelijk van de bestemming waar je naartoe transporteert. Daarnaast is via-via ook een belangrijke route voor succesvolle autotransporteurs. Door mond-op-mond reclame kunnen bedrijven reputatie en vertrouwen opbouwen, waardoor ze steeds meer klanten aan hun bedrijf binden. Misschien een open deur, maar wij raden je aan in ieder geval vindbaar te zijn waar je klanten zich bevinden. Ga je exclusieve auto’s vervoeren? Zorg dan voor een goede ingang bij events waar deze auto’s zijn. Als je hierover advies wilt kun je ons altijd even een mailtje sturen.

Zo word je echt een succesvol voertuigentransporteur!

Goede offertes uitbrengen

Als autotransporteur is het essentieel goede offertes uit te brengen aan potentiële klanten. Hiervoor is het belangrijk goed na te denken over prijzen, kilometers en service die je ze biedt ten opzichte van anderen. Geef goed je verhaal weer, neem de tijd om alle informatie goed uit te leggen en duidelijke vaste prijzen te hanteren. Bereikbaarheid is ook een must. Veel klanten bellen of Whatsappen graag met hun vervoerder. Anderen willen juist alles in persoon afhandelen.

Verder zou je wat referenties of reviews van tevreden klanten kunnen toevoegen om een vertrouwenwekkende indruk achter te laten op de klant. Wij raden ook altijd aan even te vermelden dat u de juiste vervoerscondities hanteert, de juiste verzekeringen en vergunningen op zak heeft.

Goede offertes maken is wellicht een tijdrovend proces maar in veler ogen zeker ook nuttig om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf succesvol wordt in het autotransport.

Veelgemaakte fouten bij het starten van een autotransportbedrijf

Wanneer u geïnteresseerd bent in het starten van een autotransportbedrijf, is het essentieel dat u geen enkele stap overslaat.

Daarnaast moet je ook geen enkel detail weglaten bij het communiceren met klanten: Het gebeurt vaak dat nieuwkomers op de markt ongeduldig of onvoorzichtig zijn in contact met de klant. Wanneer u tarieven rekent, is het belangrijk om niet onrealistisch lage tarieven te rekenen. Als je bedrijf op de lange termijn succesvol wil zijn kun je je beter richten op klanten die bereid zijn de echte prijs te betalen. Focus niet op de concurrentie, maar kijk waar jij het verschil kunt maken. Halveer dus nooit jouw tarief om je concurrentie voor te zijn!

Autotransport is een unieke en interessante tak van de transportwereld. Om succesvol te zijn in deze sector, moet je ervoor zorgen dat je alle vereiste vergunningen hebt. Je moet ook weten welke markt je wilt bedienen en hoe je daar winst uit kunt halen. Doe wat onderzoek, vraag offertes op om je marges zeker te stellen. Praat ook zeker met ervaringsdeskundigen uit de transportwereld.

Vind de juiste niche waar nog ruimte is voor goede marges. Vergroot jouw kennis in dit gebied en maak goed gebruik van online sociale platformen voor marketingdoeleinden. Vergeet echter niet dat het succesvol volhouden en voortuitgaan van je autotransport bedrijf gaat over investeren in jezelf. Investeer tijd en energie op het bouwen van relaties met garages, verzekeraars, events, expediteurs, importeurs en andere partijen in de transportwereld.

Zet daarom nu de eerste stap richting een succesvolle carriere in het autotransport!

Ben je een autotransportbedrijf op zoek naar meer klanten? Meld je dan vrijblijvend aan op het Transportscanner platform.

Kennisbank

Nieuwste aanvragen

Leer meer in de categorie

Bent u een Transportbedrijf?

Meld u vandaag nog gratis aan voor de transportscanner bedrijvengids.

Haal gemakkelijk meer klanten binnen voor uw transportbedrijf, verhuisbedrijf, koeriersdienst, expeditiebedrijf of fulfilmentcenter.

Dagelijkse interessante opdrachten

Direct contact met de klant via email, telefoon of contactformulier

Gratis uitgebreide bedrijfsvermelding met links naar uw website en social media

Check op aanwezige vergunningen