Auto importeren

Offertes voor het transport van de import van een auto?

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij aangesloten transporteurs.

Makkelijk en snel uw Auto importeren uitbesteed

Plaats in enkele minuten uw aanvraag

Ontvang offertes van transporteurs

Besteed uw opdracht uit

auto

Een auto (laten) importeren

U wilt een (tweedehands) auto in het buitenland kopen en naar Nederland importeren? Dat kan zeker. De auto dient dan ingevoerd te worden. In dit artikel leest u wat de invoer inhoudt en hoe u het moet doen.

Waarom een auto uit het buitenland importeren

Er zijn meerdere redenen waarom u wellicht een nieuwe of tweedehands auto uit het buitenland zou willen importeren. Er is natuurlijk een groter aanbod. Het aanbod in Nederland is natuurlijk relatief beperkt als je het vergelijkt met alle andere landen. Zo worden er in Nederland op de tweedehandsmarkt veel dieselauto's aangeboden, terwijl juist die tegenwoordig niet meer zo populair zijn in Nederland. Ook kan het importeren van een auto prijstechnisch aantrekkelijk zijn. Vaak zijn auto's die in het buitenland aangeboden worden goedkoper. Maak wel eerst altijd eerst goed de berekening of het prijsverschil ook nog voordelig uitpakt nadat je de kosten voor de invoer en het transport van de auto hebt meegenomen.

Stappenplan voor het importeren van een auto

Als je aan auto vanuit het buitenland naar Nederland wil halen moet je altijd de volgende stappen ondernemen.

Stap 1: Vind een goede auto

Stap 2: De aanschaf en controle van de documenten

Stap 3: Het transport van de auto naar Nederland

Stap 4: De invoer van de auto in Nederland.

Zorg altijd dat je alles vooraf goed hebt uitgezocht zodat je niet achteraf voor onverziene kosten komt te staan of tegen problemen aanloopt bij de import. Lees dus eerst het volledige stappenplan goed door voordat je op zoek gaat naar een auto. Het verschilt ook per land wat er bij komt kijken als je een auto wilt importeren.

Stap 1: Vind een goede auto

Net zoals in Nederland, zijn er tal van buitenlandse websites waarop tweedehands auto's worden aangeboden. Op deze websites bieden vaak zowel dealers als particulieren hun auto aan. Zowel simpele personenauto's als exclusieve voertuigen en oldtimers. Vaak bieden particulieren een iets aantrekkelijkere prijs. Een dealer moet er immers zelf ook vaak wat aan verdienen. Wel biedt een dealer meer zekerheid. Het is vaak niet in het belang van een dealer om zijn klanten op te lichten omdat dit zijn goede naam kan schaden. Daarnaast geeft een dealer een auto vaak een beurt en bovendien leveren ze vaak garantie. Als je bij een dealer koopt is het raadzaam om op het internet op zoek te gaan naar reviews van deze dealer.

Hieronder zetten we per land enkele goede websites waar tweedehands auto's worden aangeboden.

Duitsland

België

Frankrijk

Verenigde Staten van Amerika

Stap 2: De aanschaf en controle van de documenten

Als u online een auto heeft gevonden dan kunt het voertuig aanschaffen. Zorg altijd dat u de auto goed checkt, voordat u over gaat tot de aanschaf van de auto. Maak een testrit en controleer grondig de staat van de auto. Auto.nl heeft een enkele tips opgesteld, en BOVAG heeft een beknopte maar goede checklist voor de aankoop van een auto.

Nadat u de auto heeft gecontroleerd en tevreden bent, is het tijd om de documenten te controleren. Het is belangrijk dat deze documenten volledig en kloppend zijn als u de auto wilt invoeren in Nederland.

Voor de import van een auto uit een ander EU land heeft u de volgende documenten nodig:

 • Het buitenlandse kentekenbewijs
 • Bewijs van de buitenlandse APK (indien de auto geen geldende buitenlandse APK heeft kunt u de auto naar Nederland laten overkomen op een trailer of vrachtwagen en hier bij de invoer een APK laten uitvoeren.
 • Een Certificaat van Overeenstemming (CVO) Dit wordt in het Engels de Certificate of Conformity (COC) genoemd en in het Duits EWG übereinstimmingsbescheinigung)
 • Een geldend paspoort van degene die de auto aanschaft.

Wij raden daarnaast ten zeerste om te controleren of ook aanwezig is:

 • Het onderhoudsboekje. Is dit netjes ingevuld? Klopt de kilometerstand in het boekje met wat de auto aangeeft.
 • De buitenlandse APK bewijzen. Hier wordt ook de kilometerstand vastgelegd. Controleer deze dan ook.
 • Overweeg om een aankoopkeuring te doen. Dan ben je zeker van je koop.
 • Kijk of je een geldende factuur of koopovereenkomst bij de aankoop krijgt. Zorg dat hier ook de kilometerstand op vermeld wordt.

Als dit allemaal kloppend is dan kunt u in het EU land de auto aanschaffen. Om de auto naar Nederland te krijgen heeft u twee opties:

1) De auto laten overbrengen op een trailer of vrachtwagen

2) De auto zelf naar Nederland rijden. In dit geval heeft u een importkenteken nodig.

Hieronder wordt meer uitleg over gegeven bij Stap 3.

Stap 3: het transport van de auto naar Nederland

Stel dat u een auto uit Duitsland of een ander nabijgelegen land koopt dan kunt u de auto met een tijdelijke kentekenplaat of importkenteken naar Nederland rijden. Er zijn verschillende partijen die u kunnen helpen aan een tijdelijk importkenteken. Let op, voor de uitvoer uit een land heeft u altijd een exportkenteken nodig zoals bijvoorbeeld de Duitse kurzzeitkennzeichen (dat 5 dagen geldig is). Hiermee kunt u alleen tot aan de grens rijden. Zodra u de grens over bent dient u verder te rijden met het eendagsketekenbewijs dat u aan kunt vragen op de site van de RDW. Bij aankoop van de auto in het andere land krijgt u dus het exportkentekenbewijs waarmee u tot aan de grens kunt rijden, en voor het laatste stuk in Nederland heeft u dus het eendagskentekenbewijs nodig. Aangezien dit kentekenbewijs altijd wordt uitgegeven om een auto naar de keuring te rijden, gaat dit altijd in combinatie met een afspraak voor een keuring bij de RDW.

Let op! U heeft dus zowel een exportkentekenbewijs als een eendagskentekenbewijs. In het overgrote deel van de gevallen kunt u gewoon naar Nederland binnenrijden met het buitenlandse kentekenbewijs. Er bestaat echter een kans dat u wordt aangehouden en dan moet u de boete betalen.

Nadat u de auto naar Nederland heeft gereden, raden wij aan de invoer zo snel mogelijk af te handelen. Het eendagskentekenbewijs is ook altijd alleen geldig op de dag van de keuring. Dit is dus alleen maar bedoeld om direct naar de RDW te rijden voor de keuring.

Komt de auto van verder, of wilt u het transport niet zelf uitvoeren? Dan kunt u via Transportscanner een opdracht plaatsen voor het transport. In dat geval kan de auto opgehaald worden in het land van herkomst en bij u voor de deur worden afgeleverd. Aangezien de auto dan op een trailer of vrachtwagen wordt vervoerd is er geen kentekenbewijs nodig.

Meer informatie over autotransport.

Stap 4: de invoer van de auto in Nederland

De auto dient uiteindelijk officieel ingevoerd te worden in Nederland.

Als de auto van binnen de EU komt dien je de volgende stappen te ondernemen:

 1. Ga met je auto langs de RDW. Zij keuren je auto en registreren die vervolgens. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kan je terecht op de site van de RDW. Neem de volgende documenten mee naar de RDW:
  1. Het complete originele buitenlandse kentekenbewijs (de RDW neemt dit in, maak daarom een kopie voor uw BPM-aangifte)
  2. Uw legitimatiebewijs
  3. Certificaat van Overeenstemming (CVO). Dit is niet verplicht om mee te nemen.
  4. Indien het voertuig nog een geldende APK uit het buitenland heeft, neemt u deze ook mee. Heeft het voertuig geen geldende APK? Dan voert de RDW dat dan uit.
 2. De RDW identificeert het voertuig en beoordeelt de documenten. U betaalt direct de kosten (zie de tabel hieronder) die erbij komen kijken en het voertuig wordt ingevoerd in het Nederlandse kentekenregister.
 3. Hierna doet u aangifte van van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Deze aangifte kunt u online doen op de website van de belastingdienst. Hieronder geven we daar iets meer uitleg over.
 4. Na akkoord van RDW en belastingdienst ontvang je binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later krijg je een brief met een volledige tenaamstellingscode.
 5. Sluit vervolgens een WA verzekering af voor het voertuig.
 6. Laat ten slotte nog kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant (te vinden via de RDW-locatiewijzer). Hiervoor neem je het kentekenbewijs mee.
 7. Nadat je de kentekenplaten op je auto hebt gezet is je auto helemaal goed ingevoerd! Je kan de weg op.

RDW kosten

Omschrijving Kosten
Tenaamstellen via RDW €10,75
Kentekenbewijs €40,80
Identificatie voertuig licht €51,00
Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €28,50
Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €57,00
Recyclingbijdrage €25,00

Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM)

Zoals uitgelegd bij stap 4 dien je de BPM te betalen als je een auto hebt ingevoerd. De hoeveelheid BPM die je moet betalen is afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Meer informatie over de BPM is te vinden op de site van de belastingdienst. Daarnaast heeft autoweek een uitstekende online tool voor het berekenen van de BPM. Hiermee bereken je heel snel de hoeveelheid BPM die je moet berekenen. De aangifte van je BPM is makkelijk online te doen met je DigID.

Kosten berekening voor de import van een auto

Zoals eerder gezegd raden wij ten zeerste aan van tevoren alle kosten te berekenen voordat je over gaat tot de aanschaf van een auto in het buitenland. Hieronder geven we een overzicht welke kosten erbij komen kijken als je een auto import:

 1. De aanschaf van de auto (logisch)
 2. Het transport van de auto naar Nederland. Dit kan bestaan uit
  1. Als je het zelf doet: de brandstofkosten voor de rit naar Nederland, het exportkenteken en het eendagskenteken van de RDW.
  2. Als je het laat doen: de kosten die de transporteur rekent voor het transport van je auto.
 3. De kosten die de RDW rekent. Zie daarvoor de tabel hierboven.
 4. De BPM die je moet afdragen. Gebruik hiervoor de rekentool van autoweek.
 5. In sommige gevallen betaal je BTW. Kijk hieronder wanneer je dit moet doen.
 6. Komt de auto van buiten de EU? dan betaal je ook 10% invoerrechten over de aanschafwaarde van de auto en transportkosten. Is de auto ouder dan 30 jaar? Dan hoef je geen invoerrechten te betalen.

BTW bij invoer
EU: Als je een auto uit de EU importeer betaal je alleen 21% BTW als de auto jonger is dan 6 maanden en minder dan 6000km op de teller heeft staan. Je betaalt dan ook gewoon de Nederlandse BTW als je in Duitsland ook al de BTW hebt betaald. In alle andere gevallen hoef je geen BTW te betalen als de auto uit een ander EU land komt.

Van buiten de EU: Als je een auto van buiten de BTW invoert betaal je 21% BTW, tenzij de auto ouder is dan 30 jaar. In dat geval betaal je slechts 6% BTW.

Wat kost het transport van een auto naar Nederland?

De kosten van een auto importeren lopen sterk uiteen. Als de auto gewoon kan rijden kost het meestal 200 tot 750 euro vanuit Duitsland of België. Wanneer u een auto uit uit andere plekken importeert bedragen de kosten meestal tussen de 500 en de 3000 euro. De exacte prijs hangt af van de afstand en eventuele extra kosten zoals tol, inklaringskosten en brandstof.

Vaak worden auto's geimporteerd naar Nederland door middel van een auto-ambulance. Als een rit flexibel kan worden ingepland zijn de kosten meestal relatief laag. Wanneer een auto op korte termijn geimporteerd moet worden kunnen de kosten flink oplopen.

We raden ook aan een auto-importeur te kiezen die een rit kan combineren met diverse wagens.

Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van prijzen:

Auto importerenKosten (€)
Bij garage in Luxemburg een Seat tarraco ophalen, import naar NL550
Twee auto's laten ophalen uit Cotignac Frankrijk met een auto-ambulance naar Nederland2225

Veelgestelde vragen

Makkelijk en snel

Het lijkt een hoop gedoe, een auto importeren. Transportscanner maakt het makkelijk. Plaats een aanvraag en ontvang reacties. De aangesloten bedrijven kunnen u het werk uit handen nemen.

Waarom Transportscanner?

Kwaliteit - Alle bedrijven worden gecheckt op kwaliteit en vergunningen. Controleer een bedrijf altijd in onze bedrijvengids.

Snel - Binnen 24 uur meerdere offertes

Gratis -  Het aanvragen en ontvangen van offertes is gratis en vrijblijvend

Plaats uw Auto importeren opdracht

 • Kan er mee gereden worden?
 • Dit is niet verplicht
 • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
 • Laad- / ophaaladres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp

 • Afleveradres

  • Straat + huisnummer
  • Stad of dorp
 • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
 • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
 •  

Voorbeelden van Auto importeren

 • Auto ophalen in Luxemburg naar Rotterdam
 • Bestelbus vervoeren van Rohrbach (Duitsland) naar Lekkerkerk (ZH)
 • Auto transporteren Modena (Italië) naar Nederland

Kennisbank transport